Pericolul cu iz dulceag, în hrană și răcoritoare Editorial
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3823 Vizualizări

Pericolul cu iz dulceag, în hrană și răcoritoare

Vară fierbinte! România, alături de alte țări europene, a fost invadată de înghețată, răcoritoare și alimente conținând o substanță cu potențial toxic. Loturile de înghețată și băuturi răcoritoare vizate au fost retrase, inclusiv din supermarketuri din județul Mureș.

August, 2021, România. Aproape două tone de chiftele ajunse în depozitele unor mari lanțuri de magazine au fost puse sub sechestru, înainte de a fi etalate pe rafturi, spre comercializare. Motivul sechestrului: prezența în compoziția chiftelelor a oxidului de etilenă, o substanţă periculoasă, cancerigenă, interzisă în Uniunea Europeană.
August, 2021, România. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunță retragerea din patru supermarketuri cu acoperire națională, în vederea distrugerii, a 1,5 milioane de doze de băuturi răcoritoare. Este vorba despre două sortimente de suc, Figo și Fruit&Friends, consumate în general de copii. Cauza: contaminarea cu oxid de etilenă.
August, 2021, România. Ziua și alerta alimentară. Milioane de bucăți de înghețată sunt retrase – în zile consecutive – de pe piață, din pricina prezenței unui pesticid cancerigen: oxidul de etilenă.

Ce este oxidul de etilenă și ce efect are asupra organismului uman?
Oxidul de etilenă, este un gaz lichefiat, incolor, foarte toxic, foarte instabil, cu un miros ușor dulceag. Omoară virusurile, bacteriile, ciupercile şi, în general, orice alte microorganisme care pot deprecia materii prime utilizate în industria alimentară.
Prezența lui în alimentele consumate poate declanșa dureri de cap, greaţă și vărsături. Este un factor iritant pentru căile respiratorii, piele și ochi, iar pe termen lung provoacă diferite tipuri de cancer şi anomalii genetice.
Substanța chimică a fost interzisă ca pesticid, în Uniunea Europeană din 1990. Începând cu anul 2011, a fost interzisă și ca produs de protecţie al alimentelor.

Când s-a dat prima alertă a prezenței oxidului de etilenă în materii alimentare importate în UE, după interzicerea lui în 2011?
Alerta europeană referitoare la prezența substanței cancerigene în alimente a fost semnalată în septembrie 2020 de o firmă din Belgia, care a informat Agenţia federală pentru siguranţa şi controlul alimentelor despre existenţa oxidului de etilenă peste nivelul maxim admis de legislaţia europeană într-un lot de seminţe de susan. Compania importase semințele de susan din India. Belgia a anunțat Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF), organism către care se raportează problemele de siguranță alimentară în cadrul Uniunii Europene. RASFF a avut 3 reuniuni de criză referitoare la subiectul în cauză (octombrie 2020, noiembrie 2020 și februarie 2021). Decizia finală a fost aceea de a retrage de pe piață semințele de susan contaminate. Și din România s-au retras de la vânzare, în ultimul trimestru a anului trecut, 12 produse diferite care aveau în compoziție semințe de susan.

Vinovat fără vină!?
În cazul „Înghețata și răcoritoarele”, după primele informații oficiale, vinovatul fără vină e un aditiv numit gumă de caruba, care ar fi fost contaminat cu oxid de etilenă (!?). După cum informează Agenția France Presse, Comisia Europeană a decis în 16 iulie că ”produsele care conţin un aditiv numit caruba contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen, trebuie retrase de pe piaţă chiar dacă pesticidul nu este detectat” și, mai mult, ”companiile care au introdus pe piaţă produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă vor trebui, sub controlul autorităţilor naţionale competente, să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate cele care au fost deja cumpărate de consumatori”.
Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar, un produs natural obţinut din arborele de roşcov, cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Era autorizat până acum în UE.

Întrebări…
După măsurile luate de Comisia Europeană – la care s-au aliniat și autoritățile naționale pentru siguranța alimentelor – lucrurile par să se așeze, în privința oxidului de etilenă.
Optimismul meu moderat lasă loc câtorva întrebări, care nu-și găsesc încă răspunsuri:
La câtă vreme după declanșarea alertei și câte din produsele nominalizate că ar fi contaminate cu oxid de etilenă au fost retrase efectiv de la vânzare?
De cât timp s-a semnalat, de fapt, prezența pesticidului în diverse materii prime pentru producerea alimentelor importate din afara granițelor UE? Alerta s-a dat în septembrie, anul trecut, de compania belgiană, dar…
La ce grad de securitate alimentară ne putem aștepta din partea uniunii, devreme ce, la 10 ani de la interzicerea lui (ca produs de protecţie al alimentelor), oxidul de etilenă „se plimbă liber” prin UE, în înghețatele și sucurile pe care le consumă, îndeosebi, copiii?
Până vom obține răspunsuri, vin cu o urare. Să fim sănătoși, cu toții!

Ioan Sandor

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE