Expoziție de artă cu vânzare la Art & The City Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 588 Vizualizări

Expoziție de artă cu vânzare la Art & The City

Art & The City a luat naștere în 2017 și a avut prima expoziție în iulie 2018, la inițiativa studioului de creație MiLo.

“Prin acesta inițiativă am dorit să ne aducem aportul, oricât de mic, scenei artistice aproape inexistente din orașul nostru natal. Arta vizuală contemporană, modernă, este un teritoriu atât de vast, plin de idei, mesaje și concepte care nu sunt strict legate de estetică. Prin proiectul Art & The City ne dorim să oferim un spațiu unde artistii locali să își poată face vocea auzită, fără să impunem bariere creației artistice”, a precizat Loredana Papp-Dinea, MiLoStudio.

Arta urbană, promovată

MiLo este o colaborare artistică dintre doi graficieni: Loredana Papp-Dinea și Mihai Băldean. Parteneriatul lor, pe plan profesional cât și în viața reală, le-a reunit punctele forte, creativitatea, dar și viziunea lor diferită despre design. Construit prin multă muncă, Milo este un proiect de succes care este în continuă creștere. Fondat la începutul anului 2013 în inima Transilvaniei, creațiile Studioului de design Milo au fost publicate în diferite albume de artă, reviste și chiar manuale școlare.

Proiectul „Art and The City” este un demers artistic care cuprinde toate ramurile artistice dar își propune, în particular, să promoveze arta urbană. În ultimii 4 ani, în cadrul proiectului Art & The City au fost realizate mai multe murale în curtea fostei Uzine Foto, toate fiind realizate de către artiști locali. Este un proiect dedicat susținerii și valorificării artei urbane prin realizarea de proiecte și activități strict legate de manifestarea artistică în spațiul public. Scena este, în acest caz, fosta Uzină Foto din Târgu Mureș, iar scopul este de a încuraja locuitorii să se bucure de arta urbană, să înțeleagă valoarea acesteia și să îi susțină pe artiști.

Arta contemporană urbană este arta care se leagă direct de viața orașului si de zonele urbane. A apărut, în formă modernă, la sfârșitul anilor ‘60, sub formă de graffiti și alte tipuri de artă stradală. Arta urbană este concepută pentru a comunica mesaje celor care locuiesc într-o zonă, sau poate fi realizată ca o formă de protest. Există numeroși critici de artă care găsesc o mare valoare în arta contemporană urbană, creațiile stradale ajungând să fie expuse în cele mai renumite muzee.

Cine expune

Oana Alexandra este un tânăr designer care s-a făcut remarcat prin ilustrațiile ei. Pasiunea Oanei pentru artă se extinde dincolo de ramura digitală, ea experimentând cu graffiti, tatuaje și pictură textilă. Câteva murale realizate de către Oana se pot admira în curtea Uzinei Foto din Târgu Mureș.

“Obiectivul meu principal este să transpun ideile oamenilor în articole grafice digitale pe care cuvintele nu le pot descrie… dar nu! Nu sunt făcător de minuni, sunt doar un designer grafic și cred că această meserie este inteligență făcută vizibilă”, a afirmat Oana Alexandra.

Mihai Băldean este un artist grafic născut în Târgu Mureș, dar care si-a petrecut ultimii ani în Spania. Creațiile sale artistice au făcut înconjurul lumii, sub numele de MiLo, fiind incluse în albume tipărite în China, în manuale școlare în Italia sau expuse în New York. Stilul său minimalist poate fi admirat și la Art &The City printr-o serie de afișe pe care le-a realizat pentru clubul Avi, inspirate din gravurile pictorului Albrecht Dürer.

“Creația mea este spontană, de obicei vine din intuiție. Încerc să fac lucrurile smart, lăsând partea estetică la final. Designul necesită o sensibilitate vizuală și artistică, creatorul trebuie să înțeleagă ce funcționează și ce nu funcționează vizual”, a subliniat Mihai Băldean.

Oamenii se bazează pe artă pentru comunicare, exprimare de sine și vindecare de mii de ani. Dar terapia prin artă nu a început să devină un program formal decât în anii1940. Medicii au remarcat faptul că persoanele care trăiesc cu boli mintale s-au exprimat adesea în desene și alte lucrări de artă, ceea ce i-a determinat pe mulți să exploreze utilizarea artei ca strategie de vindecare. De atunci, arta a devenit o parte important a domeniului terapeutic. Orsi medic+entuziast art 🙂

Cristina Grigoraș este scenograf freelancer, absolvent al Universității de Arte din Târgu Mureș, desfășurându-și activitatea în colaborare cu numeroase teatre și studio-uri cinematografice din țară. A studiat pictura la Universitatea Naționalăde Arte București la clasa maestrului Vladimir Zamfirescu, pictura fiind piesa de bază care a format-o spre scenografie. În activitatea sa artistică înglobează și alte ramuri ale artelor precum fotografie și design specializat. Lucrările expuse fac parte din perioade diferite și sunt realizate în tehnică mixtă.

“Atât în spațiile ori costumele care le proiectez cât și în lucrările pictate am căutat mereu să ofer atmosferă, să le ofer din energia cu care au fost create. Totodată, consider că atmosfera este foarte importantă fie în tridimensional cât și în bidimensional. Pictura este parte integrantă a scenografiei. Teatrul, cinematografia dar și pictura sunt un act de loialitate, care adună la un loc o grămadă de străini, apoi se sting luminile sau se aprinde ecranul ori luminile galeriei și cu toții visăm același vis. Și teatrul, și cinematografia și pictura au nevoie de această grămadă de străini, fiindcă toate trei se întâmplă doar atunci când sunt privite”, a menționat Cristina Grigoraș.

Briena Mare este o artistă româncă stabilită în Singapore, actriță și fotograf lifestyle/documentary.

“Inspirația mea a fost mereu fotojurnalismul, fotografia pe film și iubirea pentru oameni, oamenii simpli, din toată lumea asta. Cultura fiecăruia se citește în ochi și mi-am dorit să pot duce cu mine acasă stările trăite în locurile pe unde merg. Am simtit că prin obiectivul meu pot să opresc timpul în loc și să redau frânturi din sufletele lor, care să dăinuiască poate la infinit. Am ales fotografii din Japonia-Osaka și Nara. Iar personajul care domină expozitia este o bătrânică din Nara care avea micul ei restaurant, undeva în spatele dormitorului ei, găsit la întâmplare pe o straduță lăturalnică. Un om care a spus totul doar prin prezență, căci nu vorbea engleza. Japonia a rămas și acum experiența cea mai specială trăită vreo dată în călătoriile mele”, a mărturisit Briena Mare.

Loredana Papp-Dinea este un artist grafic născut în Târgu Mureș care lucrează în domeniul graficii de peste 15 ani. Deși în ultimii ani a profesat în designul de aplicații (UI), marea ei dragoste rămâne printul, căruia și-ar dori să poată să îi acorde mai mult timp. Creațiile sale, sub numele MiLo, au fost incluse în doua albume de artă tipărite în China, în manuale școlare în Italia sau expuse în New York. În fiecare an Loredana scrie unul dintre cele mai citite articole despre design online: “DesignTrends”, articole care au milioane de accesări. “Casa îmi găsesc inspirația răsfoiesc albume de grafică vechi, chiar îmi place să caut cărți de design din anii 50-60-70 în anticariate sau pe internet. Deși îmi găsesc inspirația în designul clasic, sunt fascinată de tot ceea ce înseamnă tehnologie, nou, inovație în orice domeniu. Creațiile mele sunt eclectice iar ramurile artistice atât de vaste de la UI, branding, la afișe printate și artă stradală.”

Denis Răzvan Sita este un tânăr grafician și fotograf care trăiește în Cluj Napoca. Interesul și experiența sa în arta digitalolui se întind de la web la print. Denis expune la Art&The City o colecție despre care chiar el spune: “Alumi13 s-a născut dintr-o curiozitate de a experimenta contopirea unor obiecte împreună cu folie de aluminiu, după care fotografiate și manipulate. Rezultând 10 lucrări abstracte, transmițând sentimente diferite.”

Daniel Scurtu este un tânăr designer pasionat de fotografie. În ultimii ani a experimentat cu motion art-ul pe care a reușit să îl transforme din pasiune, într-un job. Recent a intrat în controversata lume a NFT-urilor, creeând câteva animații pe care le expune și la ART&The City. Pentru a putea vedea animațiile, va rugăm să scanați codurile QR atașate printurilor.

“Aruncați o privire la lucrările mele și încercați să vedeți ceea ce transmit mai departe de vizual. Sper să vă bucurați de ceea ce vedeți și de ceea ce nu am reușit să spun în cuvinte”, a declarat Daniel Scurtu.

String Engineers a luat naștere în mințile fraților Ranca pe timpul lockdown-ului din 2020, în spatele curții. Prin imbinarea lemnului, al cuielor si al ațelor colorate echipa noastră te ajută să rămâi veșnic remarcabil în fața celor dragi ție. Oferă un cadou minunat sau adaugă o pată de culoare în camera ta, suntem alături de tine.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 3 octombrie, de vineri până duminică, între orele 17.00 – 23.00, iar biletul de intrare costă 5 lei.

Nectaria DUMITRESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE