ÎPS Irineu, în mijlocul credincioșilor din Petrilaca Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 421 Vizualizări

ÎPS Irineu, în mijlocul credincioșilor din Petrilaca

În data de 22 august, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia Petrilaca, protopopiatul Luduș. Arhipăstorul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, după care a săvârșit slujba de binecuvântare a noii capele mortuare din localitate, informează pagina web a Arhiepiscopiei Ortodoxă Alba Iulia, www.reintregirea.ro.

În Duminica a IX-a după Rusalii, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă umblarea pe mare a Mântuitorului și potolirea furtunii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Petrilaca, protopopiatul Luduș. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. Începând cu anul 2016, comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Alin Boncea.

”În cuvântul de învățătură adresat numeroșilor credincioși prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Astăzi există în lume oameni care L-au întâlnit pe Hristos pe mări tot atât de sălbatice precum era atunci, la un moment dat, Marea Galileei. Dar una dintre marile descoperiri ale vieții este aceea că stresul și nevoia și dezolarea pot să-L aducă pe Domnul imediat lângă noi. Când viața devine o mare a tulburărilor care clocotește, Hristos este acolo, în umbră. El veghează asupra noastră, fiind capabil să aducă pace și calm. Cârmaciul corabiei mântuirii este foarte aproape de noi, în mijlocul furtunilor existenței pământești, ca să ne spună: «Îndrăzniţi, Eu sunt; nu vă temeţi!»”, se menționează pe aceeași pagină web.

După celebrarea Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei noastre a săvârșit slujba de binecuvântare a noii capele mortuare din parohie, ridicată cu sprijinul deosebit al autorităților locale. Cu acest prilej, în semn de aleasă prețuire pentru întreaga osteneală și râvnă de care a dat dovadă în activitatea administrativă și pastorală, părintele paroh Alin Boncea a fost hirotesit întru sachelar. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la ridicarea noii capele mortuare au primit din partea Arhipăstorului nostru Diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Petrilaca a fost ridicată între anii 1968-1970 prin contribuția credincioșilor dreptslăvitori din parohie, în timpul păstoririi preotului Petru Belean. Locașul de închinare a fost împodobit cu haina picturii între anii 2001-2002, lucrarea fiind executată în tehnica tempera grassa. De asemenea, pictura catapetesmei a fost realizată în ulei pe pânză maruflată pe zid. Slujba de sfințire a bisericii a avut loc la data de 28 iulie 2002, păstor al comunității credincioșilor de aici fiind la acea dată părintele Vasile-Mihai Moldovan.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE