Home / Politic / COMUNICAT PNL Mureș: Tarifele de salubrizare, dublate la Sighișoara!

COMUNICAT PNL Mureș: Tarifele de salubrizare, dublate la Sighișoara!

Biroul de presă al Partidului Național Liberal (PNL) Mureș a remis joi, 26 august, un comunicat de presă al cărui conținut îl redăm, integral, în rândurile de mai jos:

”Din păcate, decizii proaste ale primarilor și Consiliilor Locale din Sighișoara, luate începând cu anul 2008 și până astăzi, au dus la dublarea tarifelor pentru serviciile de salubrizare.

De mai bine de 15 ani, Sighișoara a ales să nu facă parte dintr-un sistem integrat și să se autoizoleze, susținând că are propriul serviciu integrat de depozitare și reciclare a deșeurilor. Evident că acest lucru a fost o minciună, în spatele căreia au stat interesele Schuster Ecosal și protejarea acestora.

Reafirmăm ca Sighisoara trebuie să fie integrată în sistemul județean de salubritate, astfel încât, măcar pe viitor, să se alinieze la exigențele de mediu ale României și ale Uniunii Europene. Sighișoara nu poate fi o enclavă a serviciilor de salubritate, iar faptul că, de ieri, orașul are cel mai scump serviciu de salubritate din județul Mureș este regretabil și în acelasi timp păgubos.

Lipsa de viziune a actualului primar, care găsește “soluția” de dublare a tarifelor, creează un precedent deosebit de periculos. Într-adevăr, pe banii sighișorenilor, se poate face orice.

Considerăm însă că tema tarifelor pentru serviciile de salubritate trebuie să facă obiectul unei dezbateri publice ample, la care trebuie să invitați toți sighișorenii.

În altă ordine de idei, juridic vorbind, atragem atenția că hotărârea, care nu a fost votată de consilierii PNL, dar care a fost totuși adoptată ieri de Consiliul Local al municipiului Sighișoara este ilegală. Modificarea tarifelor pentru serviciile de salubritate nu poate face obiectul unei ședințe a Consiliului Local convocată de îndată, întrucât se încalcă prevederile alineatului 13, articolul 7 din Legea 52/2003, privind transparența decizională.

Avem convingerea că, în urma exercitării controlului de legalitate, Instituția Prefectului – Județul Mureș va notifica Hotărârea Consiliului Local adoptată ieri, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, PNL Mureș, prin consilierii săi din Consiliul Local al municipiului Sighișoara, va ataca în contencios administrativ, în procedură de urgență hotârârea, în vederea suspendării efectelor acesteia.

De asemenea, Consiliul Local, care se va întruni astăzi în ședință ordinară, are posibilitatea de abroga efectele acestei hotărâri, care aduce o încălcare gravă a interesului și a vieții de zi cu zi a sighișorenilor.

În funcție de poziția pe care primarul Iulian Sîrbu o va adopta în ședința Consiliului Local, PNL Mureș, prin consilierii săi din municipiul Sighișoara, va acționa în consecință.”

UPDATE 1:

Primarul municipiului Sighișoara, Iulian Sîrbu, a publicat joi, 26 august, pe pagina sa de Facebook, un text intitulat ”Drept la replică pentru amnezia din PNL Mureș”, pe care îl redăm, integral, în rândurile de mai jos.

”Situația salubrității, din Sighișoara, nu trebuie să reprezinte subiect de propagandă politică. Ceea ce s-a întâmplat în municipiul nostru este rezultatul unor decizii luate în ultimii zeci de ani. Efectul îl simțim noi, cetățenii acestui oraș.

Permiteți-mi să citez din Comunicatul transmis de Biroul de Presă PNL Mureș: „Din păcate, decizii proaste ale primarilor si Consiliilor Locale din Sighișoara, luate începând cu anul 2008 și până astăzi, au dus la dublarea tarifelor pentru serviciile de salubrizare”. Vă reamintesc că din 2008 și până în prezent, PNL a fost reprezentant de fiecare dată în Consiliul Local Sighișoara. Mai mult decât atât, a avut și doi viceprimari cu atribuții de primar.

Întorcându-mă la situația salubrității din Sighișoara, prin Nota de Constatare nr. 235/29.07.2021 a Gărzii de Mediu și comunicată Municipiului Sighișoara prin adresa SC Schuster Ecosal SRL cu Nr. 23461/23.08.2021, este sistată depozitarea de deșeuri la Depozitul de deșeuri nepericuloase, din Sighișoara, str. Între Huli, din cauza atingerii capacităților maxime de depozitare pe celulele 1, 2 și 3. Astfel, Consiliul Local Sighișoara a adoptat o Hotărâre prin care s-au modificat tarifele pentru serviciile de utilități specifice serviciul de salubrizare. Practic, vorbim de un tarif suplimentar, valabil maximum șase luni, pentru transportul deșeurilor din Sighișoara și depozitarea acestora la Sânpaul. Până acum, locuitorii Sighișoarei nu plăteau tariful de depozitare. De asemenea, tot prin aceeași Notă de Constatare, operatorului de salubritate îi sunt impuse mai multe măsuri. Termenul de realizare a acestora este: 31.08.2021. După această perioadă, în cazul în care nu se soluționează aceste măsuri, vor fi demarate procedurile în vederea închiderii definitive a celulelor 1, 2, și 3.

De asemenea, conform HCL 104/25.06.2020, Art. 21 la Anexa C din Regulamentul Serviciului de Salubrizare a localităților din jud. Mureș: „După închiderea depozitului de la Sighișoara dacă nu se va impunea construirea aici a unei stații de transfer, deșeurile aferente vor fi transportate către stația de transfer Bălăușeri de către operatorul zonal, pentru a fi ulterior direcționate către facilitățile aferente fiecărui tip de deșeuri de la Cristești, pentru sortare și compostare și la Sânpaul pentru tratare sau eliminare de către operatorul depozitului Sânpaul sau SSCT Cristești”.

Municipiul Sighișoara are contract de asociere din anul 2009 cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOLECT Mureș. Contractul între Municipiul Sighișoara și SC Schuster Ecosal SRL se încheie în data de 23.10.2022. Imediat după aceea, automat intram în „Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor în județul Mures”. Însă, noi am început, deja, demersurile pentru a fi parte din acest sistem cât mai repede cu putință. Astfel, vom avea un tarif unic la nivelul întregului județ.

Ridicarea deșeurilor din Municipiul Sighișoara se face în continuare de către S.C. Schuster Ecosal SRL. Nu ne jucăm și nu facem spectacol din subiectul salubrității. Vorbim până la urmă chiar de sănătatea cetățenilor. Consilierii locali au fost aleși pentru soluții, nu doar constatări. Îmi asum deciziile pe care le iau pentru că știu că sunt pentru locuitorii Sighișoarei.

Cu respect!”

(Redacția)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

FOTO: Cabinete medicale noi și moderne caută medici!

Dispensarul medical din Beica de Jos a fost amenajat și dotat pentru a putea găzdui …