Joia Muzeală continuă și în luna septembrie Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 119 Vizualizări

Joia Muzeală continuă și în luna septembrie

Joia Muzeală s-a născut dintr-un studiu realizat în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2021, unde foarte mulți vizitatori și-au exprimat dorința de a ne vizita seara, după programul cotidian.

Zilele de joi ale fiecărei săptămâni din septembrie aduc în atenția vizitatorilor 2 proiecții de film, 2 tururi ghidate și 1 atelier interactiv.

Pe scurt, spațiile joii muzeale și activitățile lunii septembrie sunt:

Film și sesiune Q&A în Sala mică a Palatului Culturii – 2 septembrie 2021

Film în Sala Mare a Secției de Istorie din Cetatea Medievală – 9 septembrie 2021

Tur ghidat  la Secția de Etnografie și Artă Populară – 16 septembrie 2021

Atelier de osteologie umană la Secția de Istorie din Cetatea Medievală – 23 septembrie 2021

În premieră  – Tur ghidat în Depozitul Muzeului Județean Mureș – 30 septembrie 2021

Ora de începere variază, proiecțiile de film încep de la ora 19:00, iar tururile ghidate și atelierul interactiv încep de la ora 17:00. Intrarea la evenimentele programului Joia Muzeală se face pe bază de bilet, tariful de vizitare este afișat în Calendarul lunii septembrie a Joii Muzeale și în incinta fiecărui spațiu muzeal în parte. Biletele de vizitare se pot cumpăra în avans și  la intrarea în sală.

Publicul țintă vizat este format din tineri cu vârsta peste 14 ani și adulți, localnici și turiști, pasionați de istorie, artă și cultură în general. Muzeul Județean Mureș dorește să ofere acestui public țintă o  alternativă de petrecere a timpului liber la muzeu – în afara orelor de vizitare.

C  A  L  E  N  D  A  R

Joia muzeală în luna septembrie 2021

Joia muzeală #5

Joi, 2 septembrie @ Cinemateca Muzeului Județean Mureș // spațiu alternativ de proiecție la Palatul Culturii  (Sala Mică)

19:00 Întregalde – proiecție urmată de o discuție cu publicul în prezența actorului Alex Bogdan

Regie: Radu Muntean, 2021

ROU / dramă / 1h44min

Distribuitor: Voodoo Films

(AP-12) Acordul părinților pentru copii sub 12 ani

*Tarif normal de vizitare:  16 / 4 / 8 RON (standard / elevi, studenți / pensionari)

Trei prieteni se află într-o excursie umanitară de sfârșit de an. Călătorind într-un jeep pe drumurile de munte neasfaltate ale satului Întregalde, întâlnesc un bătrân singur pe care încearcă să-l ajute să ajungă la gaterul unde pretinde că lucrează. Când mașina lor rămâne blocată într-un șanț în pădure, gaterul se dovedește a fi abandonat și sunt nevoiți să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil, ideile lor despre empatie și generozitate încep să fie puse la îndoială.

Joia muzeală #6

Joi, 9 septembrie @ Cinemateca Muzeului Județean Mureș // spațiu alternativ de proiecție la Sala Mare de la Etaj a Secției de Istorie a Muzeului Județean Mureș, din Cetatea Medievală Târgu Mureș (cunoscut ca Muzeul de Istorie și Arheologie)

17:00 Despre trup și suflet

Regie: Ildikó Enyedi, 2017

HUN / dramă / 1h56min

Distribuitor: Bad Unicorn

Film în limba maghiară, cu subtitrare în limba română.

*Tarif normal de vizitare: 12 / 3 / 6 RON (standard / elevi, studenți / pensionari)

“Despre trup și suflet” este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte. Directorul unui abator o priveşte cu suspiciune pe Maria, noul inspector al calităţii trimis de autorităţi. E drăguţă, dar prea politicoasă, şi este cam exigentă cu evaluarea cărnii. În timpul unor interviuri de evaluare, o psiholoagă descoperă că cei doi au vise recurente identice. Amândoi sunt jenaţi de ce implică această descoperire, ca doi introvertiţi care nu ştiu nimic unul despre celălalt în afara activităţii profesionale. Cum pot ei accepta această coincidenţă stranie? Ce înseamnă ea?

Joia muzeală #7

Joi, 16 septembrie @ Secția de Etnografie și Artă Populară din  Palatul Toldalagi, Piața Trandafirilor, nr. 11 (cunoscut ca Muzeul de Etnografie și Artă Populară)

17:00 Mureșeni în tranșeele Marelui Război – expoziție tematică

Ghid: Marc Dorel – curator

Tur ghidat / 1h / susținut în limba română

18:30  Mureșeni în tranșeele Marelui Război – expoziție tematică

Ghid: Tamás Sárándi – curator

Tur ghidat / 1h / susținut în limba maghiară

*Tarif normal de vizitare: 12 / 3 / 6 RON (standard / elevi, studenți / pensionari)

Expoziția tematică „Mureșeni în tranșeele Marelui Război” a fost vernisată în data de  11 iunie 2021. Ideea expoziției datează din 2017, iar realizarea ei comemorează atât Primul Război Mondial, cât și Centenarul Marii Uniri. Expoziția a fost realizată prin cooperarea a trei secții din cadrul Muzeului (Istorie, Etnografie și Arheologie), acest lucru fiind un fenomen rar întâlnit în lumea muzeografică. Expoziția este alcătuită din patru unități tematice: impresiile de pe front ale soldaților, efectele războiului asupra populației civile, schimbarea de regim, legătura dintre tranșeele de război și arheologia aeriană.

Joia muzeală #8

Joi, 23 septembrie @ Sala ofițerilor de la etajul Secției de Istorie a Muzeului Județean Mureș, din Cetatea Medievală Târgu Mureș (cunoscut ca Muzeul de Istorie și Arheologie)

17:00 The Talking Dead

Coordonator și moderator: Szilárd Sándor Gál – antopolog

Atelier de antropologie fizică și osteologie umană / 45min / susținut în limba română

18:00 The Talking Dead

Coordonator și moderator: Szilárd Sándor Gál – antopolog

Atelier de antropologie fizică și osteologie umană / 45min / susținut în limba maghiară

*Tarif normal de vizitare: 12 / 3 / 6 RON (standard / elevi, studenți / pensionari)

Exponatul pe care se va face analiza morfologică macroscopică este scheletele Călărețului din Epoca Hunică descoperit la Sângerogiu de Mureș. Călăreţul din Epoca Hunică a fost descoperit în vara anului 2016, în timpul săpăturii de salvare, pe tronsonul variantei de ocolire Ernei-Corunca, lângă localitatea Sângeorgiu de Mures, în apropierea drumului către Tofalău. Descărcarea arheologică a fost realizată de echipa Muzeului Judeţean Mureş. Scheletul decoperit este foarte bine conservat, cu rămăşiţele calului sacrificat şi pot fi observate numeroase semne paleo-patologice. 

Antropologia fizică și osteologie umană se ocupă cu studierea scheletului uman (sheletului osteologic) prin metode morfo-taxonomice şi macroscopice. „Buksi” este numele scheletului  uman artificial care va fi prezent ca material suport în  cadru atelierulului.

Metodologia de bază în cercetarea osteologiei umane este anatomia comparativă. J. W. Goethe este considerat părintele anatomiei comparative, renumit pentru pasiunea sa de a colecționa cranii, studiile sale s-au concentrat pe reația dintre animale și om: „N-am găsit nici aur, nici argint, dar ceea ce îmi face bucurie nespusă este osul intermaxilar la om.” (din Scrisoriile lui Goethe către Herder) 

Joia muzeală #9

Joi, 30 septembrie @ Depozitul Secției de Istorie a Muzeului Județean Mureș, din Cetatea Medievală Târgu Mureș (cunoscut ca Muzeul de Istorie și Arheologie)

Punct de pornire:  intrarea principală.

17:00  De la săpătură la exponat  – premieră

Ghid: Zalán Györfi – cercetător

Tur ghidat în depozitul muzeului / 45min / susținut în limba română

18:00 De la săpătură la exponat – premieră

Ghid: Zalán Györfi – cercetător

Tur ghidat în depozitul muzeului / 45min / susținut în limba maghiară

*Tarif normal de vizitare: 12 / 3 / 6 RON (standard / elevi, studenți / pensionari)

Scopul acestui tur este conștientizarea de către vizitator a muncii din spatele exponatelor. Etapele prin care trece un exponat din momentul în care a fost descoperit într-o săpătură arheologică, până ajunge într-un spațiu expozițional la muzeu. Deschidem pentru prima dată porțile depozitului Muzeului Județean Mureș, Secția de Istorie, unde se află un procent de peste 80% din artefactele descoperite în cadrul săpăturilor din Cetatea Mdievală.  Acest depozit a fost reabilitat în 2014 și dispune de un spațiu impresionant de stocare și documentare a obiectelor descoperite: ceramică, cahle și câteva bronzuri.

(Comunicat de presă, Muzeul Județean Mureș)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE