Vâltoarea Mureșeană, la final. Bilanțul organizatorilor Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1228 Vizualizări

Vâltoarea Mureșeană, la final. Bilanțul organizatorilor

Față de anii precedenți, ediția din acest an a Vâltorii Mureșene a fost diferită din multe puncte de vedere: s-a desfășurat în locații noi, cu o echipă parțial schimbată și noi – uneori forțate – restricții. Ediția a 8-a a avut, totuși, același scop: să creeze o legătură între târgumureșeni, prin muzică, cultură, dans, amintiri comune și dialog, au anunțat organizatorii evenimentului, prin intermediul unui comunicat de presă.

Provocări depășite cu succes

Potrivit sursei citate, ediția a 8-a a Vâltorii Mureșene s-a încheiat în centrul municipiului Târgu Mureș cu concertul celor de la Kowalsky meg a Vega. La concertul trupei din Ungaria, Piața Teatrului a devenit neîncăpătoare cu o mare de oameni dornici să petreacă, oameni care au cântat împreună cu trupa versurile pieselor arhicunoscute. Atât participanții, cât și organizatorii cred că acesta a fost cel mai incendiar moment al festivalului.

Festivalul a început încă de joi, cu ziua zero, iar de vineri până duminică nu aveai cum să nu observi că oamenii erau implicați în festival. Noi locații centrale au fost luate cu asalt de către cei mici și cei mari, întrucât a fost primul an în care au avut loc evenimente în Cetatea Medievală, a fost prima oară când artizanii au putut să-și arate produsele pe Bulevardul Cetății și, în premieră, scena principală a fost amplasată în Piața Teatrului, tocmai în fața Teatrului Național din Târgu Mureș. În cele 23 de locații au avut loc 170 de programe, iar de la bebeluși până la cei mari au putut să găsească câte ceva pe placul lor.

„Din multe puncte de vedere, Vâltoarea Mureșeană a ajuns la destinație, căci de ani buni am visat să organizăm festivalul tocmai în inima orașului. Organizarea în această locație a venit cu numeroase provocări, nu numai pentru că ambii organizatori principali sunt pentru prima dată în această poziție, dar și așteptările au fost enorme, am încercat să le îndeplinim, chiar și în aceste vremuri pline de restricții”, a declarat Szente Katalin, co-organizator principal al evenimentului.

Unele programe au fost afectate de vremea capricioasă și, din păcate, au fost evenimente pe care am fost forțați să le anulăm din această cauză. Vineri după-masă, cei mici au asistat la concertul dedicat lor în pelerine de ploaie, dar, și așa, copiii și părinții au cântat și au dansat, uitând de picuri. Nici duminică nu am scăpat de ploaie și astfel multe evenimente nu au putut fi organizate.

„În plus, trebuia să organizăm un festival care să respecte toate prevederile legale în contextul pandemiei. Da, am stat cu mască în Teatrul Național și am chefuit cu mască pe față la concerte, iar măsurile de siguranță impuse de lege ne-au obligat să le restricționăm participarea celor care nu au prezentat un certificat de vaccinare, un test antigen sau PCR sau o adeverință că au trecut prin boală. Vă mulțumim pentru răbdare, chiar dacă poate nu am reușit să facem ca lucrurile să meargă strună. Sperăm că la anul nu vom fi obligați să perfecționăm acest sistem, pentru că nu vom mai avea nevoie de el”, a subliniat Szente Katalin.

Interes mare din partea mureșenilor

La evenimentele de vineri, condiționate de înregistrarea participanților, au fost împărțite 500 de brățări, sâmbătă s-au dat 1.100 de brățări, iar duminică 1.500. Desigur, numărul celor care s-au bucurat la programe a fost cu mult mai mare, dacă adăugăm evenimentele unde nu a fost nevoie de înregistrare. Și la concerte au fost mulți și în spatele ”baricadelor”, adică în afara zonei delimitate pentru cei cu brățări. La concertul final, de exemplu, au fost pline atât Piața Teatrului, cât și terasa magazinului Luxor, dar și în Piața Trandafirilor, lumea se distra.

„În organizarea programelor s-au implicat circa 40 de organizații partenere, la care se adaugă sponsorii, mulți dintre ei au organizat diferite programe proprii”, a afirmat Jakab István, co-organizator principal al festivalului, care consideră că este o bucurie enormă ca, pe lângă evenimentele devenite deja tradiționale – concerte, mese-rotunde, programe populare, activități pentru copii și familii, sport, Vâltoarea Sănătății – au fost incluse în program noutăți, precum Muzeul Selfie, care, deși am crede că a atras doar generația tânâră, a fost vizitat de persoane de toate vârstele.

Tot o noutate care s-a bucurat de succes a fost Vâltoarea Pup-up, care a oferit șansa proprietarilor de câini și, desigur, patrupezilor să se întâlnească.

Jakab István a mai adăugat că parteneriatul cu Casa Tradițiilor din Transilvania a adus ”un plus de valoare festivalului” și a colorat și mai mult programul ediției cu numărul 8.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE