Corneliu Florin Buicu solicită măsuri de contracarare a scumpirii electricității și gazului Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 210 Vizualizări

Corneliu Florin Buicu solicită măsuri de contracarare a scumpirii electricității și gazului

Deputatul social-democrat Corneliu Florin Buicu, care deține și funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a anunțat joi, 2 septembrie, pe pagina sa de Facebook, că Partidul Social Democrat ”va susține promovarea unui set de proiecte de lege și măsuri” pentru a contracara ”impactul grav al scumpirilor uriașe ale electricității și gazului” resimțit atât de populație, cât și de mediul economic.

Măsuri propuse de PSD

În viziunea lui Corneliu Florin Buicu, situația actuală social-economică impune ”reacție și măsuri urgente în Parlament.”

”1 septembrie este ziua începutului unei noi sesiuni parlamentare. 1 septembrie este ziua în care valoarea punctului de pensie trebuia să ajungă la valoarea de 1.875 lei (fata de 1.442 cât este acum). 1 septembrie este ziua în care salariile profesorilor trebuiau să crească. Insolența și nepăsarea guvernanților în fața impactului grav al scumpirilor uriașe ale electricității și gazului, resimțit acut de populație și economie, impun reacție și măsuri urgente în Parlament!

PSD a pregătit și va susține promovarea unui set de proiecte de lege și măsuri care să ajute oamenii și companiile afectate să facă față tăvălugului devastator al facturilor majorate. PSD a făcut amendamente și va urgenta dezbaterii legii consumatorului vulnerabil astfel încât să fie aplicată de la 1 octombrie”, a scris vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Totodată, deputatul Corneliu Florin Buicu a precizat că Partidul Social Democrat ”insistă pentru subvenționarea unei părți din valoarea facturii la utilități pentru persoanele al căror venit se dovedește insuficient în raport cu majorarea tarifelor precum și stabilirea unui mecanism de plafonare a prețurilor la electricitate și gaze energie dacă există o majorare mai mare de 30%, într-un interval de 6 luni”, respectiv că ”a pregătit un proiect de lege distinct care să includă și firmele în categoria consumatorilor vulnerabili și care să prevadă măsuri de protecție.”

”Este necesar să fie un proiect separat pentru a nu expune riscului de a fi declarată neconstituțională legea consumatorului vulnerabil, care a trecut de Senat într-o anume formă, iar principiul bicameralismului impune să nu poate fi modificată structural, fundamental, în Camera Deputaților. PSD va urgenta adoptarea legii protecției contra executărilor silite abuzive și contra evacuării debitorilor din locuința familială. PSD nu poate accepta ca oamenii să ajungă pe drumuri din cauză că nu-și pot achita facturile de energia electrică și gaze, aberant majorate din cauza liberalizării prostești a pieței energiei, făcute de guvernele PNL”, se precizează în postare.

Echilibru solicitat pe piața energiei

În același text, deputatul Corneliu Florin Buicu a arătat că formațiunea politică pe care o reprezintă ”solicită imperativ”, atât Consiliului Concurenței cât și Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor, ”să se autosesizeze și să combată atitudinea monopolistă abuzivă a producătorilor/ furnizorilor de energie și gaz, care, doar pentru că liberalizarea totală a pieței le permite, își umflă la maximum profiturile”.

”De exemplu Hidroelectrica a făcut un profit istoric dublu față de anul trecut, aproximativ 1,7 miliarde de lei, la șase luni. PSD avertizează guvernul că dacă refuză în continuare să aplice legislația existentă care să readucă echilibrul și normalitatea pe piața energiei va iniția un proiect de lege dedicat, care să-l oblige să acționeze”, a menționat politicianul social-democrat.

Instabilitatea politică, pericol pentru România

Nu în ultimul rând, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților a adus în atenție noile tensiuni din coaliția de guvernare despre care a afirmat că ”se șantajează reciproc” și ”se sabotează reciproc.”

”Față de problemele reale ale românilor guvernarea actuală PNL – USR-PLUS – UDMR se șantajează reciproc, se sabotează reciproc, iar asta generează costuri care vor fi plătite tot de români. Lupta pentru putere în PNL între Orban și Câțu, sau în USR-PLUS între Barna și Cioloș determină instabilitate politică ce augmentează costurile prin creșterea dobânzilor la credite, alături de inflație, creșterea prețurilor la curent, gaz, motorina, benzină. Această instabilitate politică determină de asemenea o amânare a aprobării banilor din PNRR sau a fondurilor europene de coeziune, acei 80 de miliarde de euro cu care actuala guvernare toxică a mințit românii”, a conchis deputatul Corneliu Florin Buicu.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE