Home / Editorial / Gala Presei Mureșene 2021. ”Au sosit berzele!”

Gala Presei Mureșene 2021. ”Au sosit berzele!”

Distribuie

„Din alte ţări de soare pline/ Pe unde aţi fost şi voi străine/ Veniţi dragi păsări înapoi/ Veniţi cu bine”.

(George Coșbuc, „Vestitorii Primăverii”)

Au sosit berzele – „Vestitorii Primăverii”, pasările călătoare care se întorc în luna martie la cuiburile lor, anunţând sfârşitul iernii.

Berzele, care împreună cu ghioceii, cu mâţişorii sălciilor, cu întreaga natură ce-şi scutură cojocul de rugină al babei Dochia, prevestesc sosirea Primăverii, anotimpul florilor, care pune în mişcare seva copacilor, pomilor, a întregii vegetaţii, ce râde cu gura până la urechi, mângâiată de razele puternice şi, totodată, molatice ale soarelui.

E Primăvară iar. Gâzele, animalele, oamenii, cu mic cu mare, intră într-un ritm alert de viaţă după o hibernare prelungită în cojoacele parcă prea strâmte, biciuite de crivăţul iernii.

E Primăvară iar, anotimpul speranţei, al florilor, al dragostei şi iubirii, al începutului unui nou ciclu de viaţă urmărită şi alergată de orologiul timpului trecut şi viitor, care măsoară cu încăpăţânare scurgerea zilelor şi a nopţilor, a anilor şi a secolelor, a mileniilor de la începuturile vieţii pe planeta Albastră – Pământ, pe care oamenii nu mai încap unii de alţii. În invidia lor se pizmuiesc, se duşmănesc, se vânează şi se ucid între ei în războaie locale sau globale, îşi fură hrana, bunurile, banii, agoniseala, mânaţi de necuratul, se omoară cu arme tot mai sofisticate, rod al tehnicii şi ştiinţei generatoare de poluare, duşmanul de moarte a tot ceea ce e viu. Aceste acţiuni „păgâne” ale oamenilor împotriva oamenilor, a tot ceea ce mişcă pe acest Pământ binecuvântat de Dumnezeu, care a creat lumea noastră pentru a trăi în armonie şi nu în duşmănie faţă de aproapele lor, să dispară din faptele noastre, odată cu sosirea echinocţiului de primăvară.

Au sosit berzele şi odată cu ele Primăvara! Oameni ai planetei Pământ, cultivaţi în fiinţa voastră toleranţa, dragostea, până nu e prea târziu! Până cenuşa şi întunericul atomic nu vă vor transforma sângele în otravă, în moarte globală fără de întoarcere.

P.S. Am optat pentru acest articol-eseu deoarece iubesc oamenii, natura, mai ales anotimpurile primăvara şi toamna. Primăvara pentru că întreaga natură se trezeşte din amorţeala iernii şi toamna pentru că natura îşi schimbă culoarea pregătindu-se pentru hibernare.

În cei peste 61 de ani de gazetar la acelaşi ziar (în 22 decembrie 1989 şi-a schimbat numele) am scris şi publicat zeci de mii de editoriale, comentarii, reportaje, note, informaţii pe teme economico-sociale, politice, în general din toate genurile gazetăreşti, dintre care o mică parte le-am adunat în trei volume de publicistică, care vor apărea în curând.

Ioan HUSAR, redactor-şef, cotidianul „Cuvântul liber”


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.