Castelul Máriaffi din Sângeorgiu de Mureș, reabilitat Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2358 Vizualizări

Castelul Máriaffi din Sângeorgiu de Mureș, reabilitat

Primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, ing. Sófalvi Sándor Szabolcs, a anunțat marți, 31 august, prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook, finalizarea proiectului care are ca obiectiv reabilitarea Castelului Máriaffi, obiectiv aflat în centrul comunei Sângeorgiu de Mureș.

Proiect în valoare de 1 milion de euro

Lucrările de reabilitare a Castelului Máriaffi au demarat în luna aprilie 2018, iar valoarea proiectului se cifrează la suma de 1.017.366 de euro.

„Castelul va deveni Centru Cultural. Are trei niveluri şi o semipivniţă, plus o mansardă. La parter vor funcţiona Muzeul Etnografic Român, într-o altă sală Muzeul Maghiar şi în altă sală Muzeul Romanes, unde vom expune populare şi obiecte tradiţionale specifice fiecărei naţionalităţi care există pe raza comunei. Tot la parter va funcţiona o bibliotecă, avem mii de volume care au fost în vechea Bibliotecă Comunală, pe care le vom depozita acolo. Totodată, vom avea şi o bibliotecă electronică şi un mic Muzeu a Satului. Deja foarte mulţi sângeorzeni pregătesc obiecte vechi pe care le vom expune în acest muzeu. Fiind o localitate culturală cu mulţi scriitori, pictori, poeţi, fotografi, sculptori, la parter va funcţiona şi o sală unde vor fi organizate lansări de cărţi, precum şi un mic centru de informare turistică, unde vom încerca să promovăm toate atracţiile turistice din Sângeorgiu de Mureş, dar şi din regiune. La etaj va fi o sală mai mare, o Sală a Căsătoriilor, şi o mică sală de şedinţe, de întâlniri. În viitor, ne dorim ca la mansardă să fie o sală de evenimente culturale unde să se organizeze inclusiv mici baluri ca pe vremuri. Sper că vor profita la maxim cele peste 40 de asociaţii şi fundaţii culturale, plus persoane fizice, care sunt foarte active pe raza comunei Sângeorgiu de Mureş”, spunea, cu câteva zile înainte de demararea lucrărilor, edilul șef al comunei Sângeorgiu de Mureş.

Urmează dotările pentru ”un mic muzeu”

Modul de realizare a lucrărilor de reabilitare a fost verificat marți, 31 august, de către reprezentanți ai instituțiilor responsabile cu finanțarea proiectului. La finalul vizitei, primarul Sófalvi Sándor Szabolcs a anunțat demararea unui nou proiect, care are în vedere dotarea Castelului Máriaffi.

”Astăzi am avut o ultimă verificare a lucrărilor de reabilitare de la Castelul Máriaffi. din Sângeorgiu de Mureș. Și pentru că din partea finanțatorilor – AFIR Alba Iulia… pentru fondurile europene – totul a fost ok, de mâine putem demara un alt proiect, câștigat tot din fonduri europene, care prevede dotarea castelului, astfel încât să poată fi deschis publicului larg ca și un mic muzeu. Sperăm ca și acest lucru să se întâmple în câteva luni!”, a subliniat Sófalvi Sándor Szabolcs.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE