Home / Editorial / Gala Presei Mureșene 2021. Love the story. Love the game

Gala Presei Mureșene 2021. Love the story. Love the game

Distribuie

“Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată. (I Corinteni 13, 4-8)”. Așa mi-am început eseul pentru admiterea la Facultatea de Jurnalism.

Nu pentru că eram neapărat credincioasă, ci pentru că simțeam că vreau să fac asta din iubirea pe care o port oamenilor și pentru că îmi doream să le fac poveștile cunoscute. Era anul 2005 și știam mult prea puțin, atunci, despre profesia de jurnalist. Sincer, pot spune că acum, după 16 ani, motivația mea este aceeași.

Nu știu cum văd alți jurnaliști meseria aceasta dar pentru mine e cel mai frumos joc de puzzle. Încep cu documentarea și apoi continui cu partea de realizare a materialului pe teren, împreună cu cameramanul. Poate că urmez planul de filmare făcut înainte sau poate că nu, pentru că niciodată nu știu în ce fel mă surprinde subiectul și cum schimb unghiul de abordare. Cu toate informațiile și imaginile în minte pot să așez piesele de puzzle pe masă și să alcătuiesc povestea. Am scris știri din diverse domenii, de la politic la social sau sănătate, am relatat de la fața locului informații despre diferite evenimente, unele fericite, altele care m-au răscolit, am avut ocazia să discut cu oameni din toate păturile sociale și să am acces în locuri în care mulți nu ajung. Reportajul și poveștile despre oameni simpli, așa ca mine și ca tine, rămân preferatele mele.

Ca oricare altă meserie, și aceasta are părți bune iar altele mai puțin bune. Uneori e obositor și stresant, mai ales când știu că am o responsabilitate atât de mare. Nu vreau să îi dezamăgesc pe cei care ne urmăresc și cu atât mai mult nu vreau să le livrez informații greșite sau care să îi inducă în eroare. Partea bună este că nu mă plictisesc niciodată. Fiecare zi e diferită iar provocările care vin inevitabil, mă ambiționează și mai mult să rezolv jocurile de puzzle.

Am înțeles că fără evoluție am prea multe de pierdut și că trebuie să mă adaptez mereu la nou. Odată cu ascensiunea online-ului, presa tradițională a fost forțată să se schimbe și să se alinieze cerințelor pieței, ca să nu moară. Nu cred că mai există publicație sau televiziune care să nu aibă corespondent în online. Evident, forma în care sunt transmise informațiile este diferită față de cea clasică, prezentă pe micul ecran. Mai mult decât atât, canale de comunicare și de promovare au devenit și rețelele de socializare: Facebook, Instragram, Twitter etc. Unele televiziuni și-au creat propriile aplicații, astfel încât ne-am obișnuit deja ca informația să ajungă extrem de rapid la noi. Previziunile specialiștilor arată că în anii următori Youtube (al doilea motor de căutare din lume) își va continua ascensiunea și va concura serios conținutul media de la TV. Ce aduce viitorul nu știu sigur, însă cred că jurnalele de știri vor fi la fel de importante, mereu.

Să ne gândim la ceea ce se întâmplă acum, în prezent. Nevoia de informare, interesul pentru știri s-a accentuat în 2020, odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19. Un raport recent al Reuters Institute, University of Oxford arată că televiziunea și online-ul, inclusiv social media, au fost principalele surse de informare ale publicului român. Jurnaliștii au trebuit, din nou, să se adapteze. Discuțiile prin Skype și ședințele pe Zoom au luat locul, de foarte multe ori, interviurilor clasice. Am muncit de acasă, am muncit și din redacție și pe teren și am încercat să facem lumină în toată negura care a însemnat și încă mai înseamnă pandemia de coronavirus și felul în care aceasta este gestionată.

Sunt convinsă că mereu vor fi noi și noi provocări pentru jurnaliști. Dar asta este partea frumoasă a meseriei. Și ca să poată face față, cred că oamenii de televiziune trebuie să își găsească locul, cel care le oferă spațiul să se desfășoare, să crească și să își iubească meseria. Până la urmă tot despre dragoste este vorba: dragostea pentru adevăr, pentru povești, locuri și dragostea pentru oameni.

Simona BOANTĂ, reporter, TVR Târgu Mureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.