Soluții reale pentru România și județul Mureș, în activitatea parlamentară a deputatului USR PLUS, reghineanul Adrian Giurgiu Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 468 Vizualizări

Soluții reale pentru România și județul Mureș, în activitatea parlamentară a deputatului USR PLUS, reghineanul Adrian Giurgiu

Adrian Giurgiu, deputatul de Mureș al USR PLUS, preocupat în permanență de identificarea, promovarea și implementarea unor soluții care să conducă la modernizarea României, cu impact major în viața oamenilor, a profitat de vacanța parlamentară pentru a avea numeroase întâlniri, în țară și străinătate, ale căror concluzii s-au concretizat deja, în parte, prin depunerea sau anunțarea unor inițiative legislative, realizate în acord cu poziția parlamentarului reghinean, de membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaților. 

Proiect de lege care va reduce furturile de lemn

Cel mai important moment al ultimelor luni în activitatea parlamentară a deputatului USR PLUS de Mureș, Adrian Giurgiu a fost depunerea, la Parlament, a proiectului de lege ce are ca scop reducerea semnificativă a furturilor de lemn din pădurile României. Această inițiativă, realizată împreună cu deputatul Bogdan Rodeanu, prevede că participanții la trafic care transportă material lemnos vor fi obligaţi să respecte şi semnalele de oprire ale ofițerilor și subofițerilor Jandarmeriei Române. În prezent, cadrul legal insuficient împiedică Statul Român să configureze un sistem integrat de control al metodelor prin care lemnul tăiat ilegal este scos din pădure. Nu există suficiente echipaje ale Gărzii Forestiere sau ale Poliției Rutiere care să verifice cât mai multe mașini ce transportă lemn pe drumurile publice. Jandarmeria Română dispune atât de efectiv de personal cât și de echipamente specifice care pot avea un aport important la astfel de verificări ale legalității transportului de lemn. 

“Este datoria noastră să ne asigurăm că Jandarmeria va avea toate resursele legale să lupte proporțional cu hoții de lemne, care au devenit tot mai violenți” a precizat deputatul de Mureș, Adrian Giurgiu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Bani europeni pentru investiții și împăduriri, în județul Mureș

Adrian Giurgiu este unul dintre parlamentarii mureșeni pentru care expresia că ora exactă se dă la București se traduce în practică, printr-un exercițiu permanent de intermediere a comunicării dintre administrațiile locale și administrația centrală.  Împreună cu primarul din Ațintiș, Jakab János, deputatul Adrian Giurgiu a mers la Ministerul investițiilor și proiectelor europene, unde au avut o întâlnire cu ministrul Cristian Ghinea, care le-a prezentat variantele de accesare a fondurilor pentru educație și energie verde, prin PNRR. Pentru că banii pentru proiectele demarate prin programele mai vechi s-au epuizat și în Ațintiș, s-au căutat soluții pentru finanțarea și finalizarea investițiilor deja începute. 

Am identificat și variante pentru accesarea celui 1 miliard de euro alocat pentru împăduriri, în cadrul PNRR, ministrul Ghinea apreciind ca viabile și sustenabile soluțiile propuse de Adrian Giurgiu, ce vor urma să fie susținute la nivel guvernamental. În acest context, am abordat problema terenurilor degradate din județul Mureș, pe care le putem împăduri, tot prin PNRR”, a declarat Adrian Giurgiu.

Tot împreună cu Jakab János, primarul USR PLUS al comunei Ațintiș, parlamentarul de Mureș a avut o întâlnire și cu Liviu Mălureanu președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. S-a analizat cadrul actual și posibilele modificări în procedurile de angajare, concediere, și motivare a personalului din instituțiile publice. Principiul invocat de Adrian Giurgiu este că “avem nevoie de indicatori de performanță, dar și de evaluări mai dese în sistemul public, semestrial sau poate chiar trimestrial. Este nevoie de creșterea performanțelor angajaților din sistemul public, dar și a calității serviciilor primite de cetățeni. Statul va deveni un partener de încredere, doar prin oameni competenți la conducerea instituțiilor publice și în contactul direct cu cetățenii.”

Înțelegerile funcționarilor publici cu hoții de lemn se vor reduce, spre 0

Câteva dintre marile probleme de mediu ale județului Mureș sunt Azomureșul, salubrizarea și gropile de gunoi, teme aduse de Adrian Giurgiu pe agenda întâlnirii unui grup de lucru, la care a participat, alături, printre alții, de George Gârbacea, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Concluzia de bază este că se vor căuta soluții legale și conforme cu normele europene, la opririle programate ale liniilor de producție de la Azomureș. Acestea determină emisii ale gazelor, menite să preîntâmpine accidentele chimice, dar care sunt, în același timp, un factor real de poluare.  La întâlnirea care a abordat și tema voluntariatului în instituțiile publice au mai participat Octavian Berceanu, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Aurel Oprinoiu, președintele Comisiei pentru mediu a Senatului României, activistul de mediu Tiberiu Boșutar și Laura Bouriaud, profesor la Universitatea ”Stefan cel Mare” din Suceava. S-a concluzionat că voluntariatul în instituțiile publice presupune, printre altele, posibilitatea ca oameni simpli și neafiliați politic sau responsabili instituțional să participe la verificările transporturilor de lemn, alături de angajați ai Gărzii de Mediu și Gărzii forestiere. Adrian Gurgiu consideră că “este un proiect pentru care ne vom bate și care va reduce spre 0 înțelegerile angajaților statului cu hoții de lemn.”

Soluții de finanțare pentru agricultorii mureșeni

Una dintre cele mai importante întâlniri din cele două luni pline de vară a fost aceea cu fermierii mureșeni, la care deputatul Adrian Giurgiu a participat împreună cu George Cățean, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ovidiu Săvâșcă, directorul APIA Mureș. S-au identificat, direct de la firul ierbii, la propriu și la figurat, problemele cu care se confruntă agricultorii. A fost atât un schimb de experiențe între fermieri, cât și un bun prilej prin care informațiile au ajuns la ei direct de la sursă, adică din Ministerul Agriculturii. S-a discutat despre surse de finanțare în agricultură, despre laptele de pajiște, s-au analizat strategii și modele de afaceri. Printre temele de discuție s-au aflat și lanțul scurt alimentar (de la furcă la furculiță), aspecte legate de producție, marketing și dezvoltare, dar și agricultura eco.

Implicare directă pentru continuarea reamenajării Canalului Morii, din Municipiul Reghin

Adrian Giurgiu a participat, în Reghin, la o întâlnire cu ing. Georg Hermannsdorfer, specialist în lucrări ale infrastructurii hidrotehnice, ce deține o vastă experiență în ceea ce privește amenajarea corpurilor de apă. Acesta a oferit soluții și idei concrete pentru finalizarea lucrărilor de reamenajare a Canalului Morii din Reghin. Pe lângă detaliile tehnice ale proiectului, sunt de remarcat câteva dintre soluțiile care au fost prezentate, dintre care cele mai importante sunt plantarea copacilor de-a lungul malului, crearea a aproximativ 160 de locuri de muncă pentru o perioadă îndelungată ceea ce va avea un efect pozitiv în dezvoltarea economiei în municipiul Reghin. În finalul evenimentului, deputatul USR PLUS a declarat că se va implica direct, din punct de vedere al asigurării cadrului legislativ, în susținerea proiectului ce privește modernizarea Canalului Morii din Reghin.

Hub-uri de inovare și antreprenoriat în județul Mureș, după model estonian

Unul dintre cele mai importate momente ale perioadei de vară a fost, pentru deputatul Adrian Giurgiu, vizita în Estonia, în calitate de membru al grupului parlamentar de prietenie cu țara care surprinde întreaga Planetă, prin accesul cetățenilor la serviciile digitale.  “În Estonia am văzut deja ceea ce până acum părea un trailer al unui film SF: mașinile care se conduc singure sunt dovada palpabilă că tehnologia ne poate face viața mai ușoară și că adevărata revoluție a transportului nu este prea departe”, a spus Adrian Giurgiu. De 20 de ani, toate școlile estoniene sunt conectate la Internet, în țara unde oamenii își declară și își plătesc taxele online, încă din 1999. Rezultatul este că Estonia se află acum printre țările cu cele mai eficiente măsuri împotriva corupției. În întâlnirea cu Erki Savisaar, membru al Parlamentului de la Tallin și lider al grupului de prietenie dintre Estonia și România, deputatul de Mureș a discutat despre semnătura digitală pentru identificare, semnare și criptare a documentelor, despre e-voting și e-banking, iar întrevederea cu Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas a oferit informațiile esențiale despre principiile de bază în digitalizarea administrației. “Am folosit la maximum experiențele din Estonia, pentru a aduce în țară idei concrete, care se pot transforma într-un cadru legislativ propice pentru digitalizare și transparență. Vom aduce în județul Mureș parte din experiența Tallinului, pentru crearea de hub-uri de inovare și antreprenoriat”, a precizat deputatul USR PLUS de Mureș, Adrian Giurgiu.

(Advertorial politic)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE