VIDEO, FOTO: Cultură, tradiții și sport, la Zilele Sărmășene 2021 Sărmașu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 878 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Cultură, tradiții și sport, la Zilele Sărmășene 2021

Comunitatea din orașul Sărmașu a sărbătorit, în weekendul care a trecut, între 27 și 28 august, cea de-a XVIII-a ediție a Zilelor Orașului Sărmașu, eveniment care și-a propus, și a reușit, să promoveze aproape la superlativ cultura, tradițiile și sportul.

Bucurie, prietenie și dragoste în suflet

Deschiderea oficială a Zilelor Sărmășene 2021 a avut loc sâmbătă, 27 august, în parcul în care se află monumentul dedicat lui Vasile Simonis, fost prefect al Câmpiei Transilvaniei, în prezența a doi primari din zona câmpiei, Emil Casoni (Miheșu de Câmpie) și Spiru Șerban Crăciun (Sânpetru de Câmpie).

”Am gândit acest eveniment pentru că așa cum știm cu toții de doi ani de zile am trecut printr-o perioadă dificilă, printr-o perioadă de izolare, printr-o perioadă în care a trebuit să stăm în casă, a trebuit să stăm distanțați, a trebuit să nu mai participăm sau cu greu să participăm la slujbele religioase la biserică, a fost greu să ne întâlnim cu prietenii, cu familia, cu cunoscuții. Ni se tot spune că urmează al patrulea val. Haideți să întâmpinăm acest al patrulea val cu bucurie, cu prietenie, cu dragoste în suflet și cu siguranță vom trece mai ușor și va fi mult mai bine pentru toți”, a transmis Valer Botezan, primarul orașului Sărmașu, care s-a adresat celor prezenți la puțin timp după intonarea Imnului Național și slujba religioasă oficiată de un sobor de preoți din localitate.

Cultura, apreciată de sărmășeni

În mesajul adresat celor prezenți, Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș, a remarcat că peste 70% din programul Zilelor Sărmășene 2021 este dedicat activităților culturale.

”Ar fi fost poate nedrept să nu existe aceste Zile și acest moment, 18, al Zilelor Sărmășene, pentru că glumind credem că deja Zilele Sărmășene și-au împlinit vârsta majoratului, vor putea ieși din adolescență după o experiență spun eu consistentă. Spun consistentă pentru că dincolo de calitatea de care sunt mândru, de cetățean de onoare al orașului Sărmașu, partea de cultură la Sărmașu a fost una de mare consistență și de continuitate. Aceasta datorită efoturilor pe care doamna Dinuca Burian, cea care este omul de suflet, nu pot să spun doar bibliotecar, al Bibliotecii Orășenești ”Liviu Rusu”, a făcut de fiecare dată eforturi încât cultura să fie la ea acasă și să fie respectată”, a subliniat Nicolae Băciuț.

”Aș vrea să fie cultură nu doar două zile pe an, aș vrea să fie cultură în fiecare zi pentru că aceasta este cea care până la urmă face diferența între noi și ceilalți”, a adăuat cunoscutul publicist mureșean.

Premii pentru elevii de top

După ceremonia de deschidere a Zilelor Sărmășene 2021, primarul Valer Botezan și viceprimarul Trombitás Jolán au premiat, cu diplome și bani, elevii sărmășeni care în decursul anului școlar 2020-2021 s-au remarcat la învățătură sau la activități culturale, artistice și chiar sportive: Bianca Denisa Suciaghi, Marian Florin Nașca, Patricia Elena Pop, Maria Sugar, Cătălin Milășan, Olivia Cenan, Bianca Larisa Roșca, Maria Vărzar, Deac Georgiana Paula, Delia Ștefania Lumperdean și Marc Varga.

”Acești tineri trebuie să fie un exemplu, de aceea îi premiem, un exemplu pentru restul tinerilor în a fi performanți la învățătură”, a punctat edilul șef al comunității din Sărmașu.

”Graiuri românești”, de Ziua Limbii Române

În continuare, Biblioteca Orășenescă ”Liviu Rusu” a găzduit o reuniune culturală intitulată ”Graiuri românești” dedicată Zilei Limbii Române (sărbătorită la data de 31 august), la reușita căreia și-au adus contribuția atât oameni de cultură invitați, cât și localnici: Nicolae Băciuț, Răzvan Ducan, Nicolae Gheorghe Șincan, Ilie Rad, Liana Marta Rusu, Gabriella Costescu, Piroska Szekely, Ani Teglaș, Dinuca Burian, Georgiana Paula Deac, Olivia Cenan, Maria Vărzar și Delia Ștefania Lumperean.

Momentul culminant al manifestării l-a constituit lansarea cărții ”Scrisori către Liviu Rusu”, ediție îngrijită de Ilie Rad. Programul reuniunii culturale a mai cuprins expoziția ”Cărți mureșene”, expoziția de pictură ”Flori și anotimpuri”, recitalul de muzică folk cu Ana Voican și Traian Comșa și miniconcertul susținut de Grupul coral ”Ram” din Târnăveni.

”Lada de zestre a bunicii”

Deja o tradiție a Zilelor Sărmășene, expoziția ”Lada de zestre a bunicii” a avut același succes major ca și în anii anteriori, fiecare localitate aparținătoare orașului Sărmașu având un stand de prezentare a tradițiilor culturale și culinare. Alături de acestea, în parcul central din Sărmașu a fost amenajat și un stand vânătoresc unde gazdele și-au servit oaspeții cu o delicioasă tocăniță vânătorească.

Motoare și adrenalină

În aceeași zi, pe pășunea ”După Tău” din Banda s-a desfășurat competiția ”Crossfest”, la startul căreia s-au aliniat numeroși sportivi de toate vârstele veniți din mai multe județe din țară. Concursul dedicat motoarelor și măiestriei de a pilota pe teren accidentat, în condiții extrem de dificile, s-a bucurat și de o audiență considerabilă, pășunea ”După Tău” fiind aproape asaltată de amatorii de adrenalină din Sărmașu.

În paralel, au avut loc și alte competiții sportive, de șah și fotbal, care au continuat și în a doua zi a Zilelor Sărmășene 2021.

Artiștii locali, în spectacol

Ziua de sâmbătă s-a încheiat pe scena amenajată în zona Parcului Central din Sărmașu cu un spectacol la care și-au dat concursul artiștii locali Tamás-Lukács Ingrid, Edina Daniela Spătar, Olivia Cenan, Paula Georgiana Deac, Delia Ștefania Lumperdean, Maria Vărzar și Florinel de la Sărmaș, alături de alți artiști cum ar fi Radu Ille, Kristof Katalin și Milan și formația ”The Band”.

”Nunta de Aur” și ”Nunta de Diamant”

Duminică, Zilele Sărmășene 2021 au continuat cu Sfânta Liturghie la Biserica ortodoxă din Sărmașu, moment urmat de festivitatea ”Nunta de Aur” și ”Nunta de Diamant”, prilej de sărbătorire a cuplurilor care în acest an au împlinit 50 și chiar 60 de ani de căsătorie, ”exemple vii de loialitate, încredere, hărnicie și dăinuire”, după caracterizarea făcută de Valer Botezan.

Astfel, au fost felicitate următoarele cupluri: Ioan și Maria Libotean, Maria și Aurel Hulpe, Rozalia și Grigore Mocean, Viorica și Viorel Moldovan, Maria și Ioan Olah, Maria și Viorel Rațiu, Leontina și Iacob Rusu, Margareta și Adalbert Sekesdi – ”Nunta de Aur”, respectiv Elisabeta și Francisc Albert, Melania și Vasile Boari, Maria și Nicolae Dunăre, Eva și Atanisie Zoltan Sălăgean, Ildiko-Maria și Vilhelm Szep – ”Nunta de Diamant”.

Festival de cântece și jocuri populare

Pe aceeași scenă, cei prezenți s-au bucurat apoi de evoluțiile artistice din cadrul Festivalului de cântece și jocuri populare de pe Câmpie, eveniment ajuns la cea de-a XVIII-a ediție.

”Am invitat formații românești, maghiare și rome pentru că în Sărmașu după cum știm cu toții suntem un mixt de populație, un mixt care trăim în armonie și așa îmi place să cred că vom trăi și de acum încolo, în armonie și bună înțelegere”, a precizat primarul orașului Sărmașu.

Au cântat, și au încântat în același timp: Ciprian Istrate, Șerban Mihai Sebastian, Ansamblul de dansuri populare ”Doina Sărmașului”, Formația de dansuri ”Flori Mureșene” Chețani, Formația de jocuri populare tradiționale Frata, Formația de jocuri populare ”Zorile” Mociu, Formația de dansuri maghiare ”Árvalányhaj” Mădăraș, Formația de dansuri rrome ”Ilo Rromano” Sărmașu, Formația de dansuri maghiare ”Sárma”, Grupul tradițional ”Graiul Câmpiei” Sărmașu, Oana și Cosmin Sărmășan și 3 Sud Est.

Zilele Sărmășene 2021, eveniment prezentat pe parcursul celor două zile de Iulian Praja, îndrăgitul și apreciatul director al Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, s-au încheiat cu un foc de artificii.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE