Gala Presei Mureșene 2021. Am surprins oameni frumoși, obiceiuri milenare și frumuseți naturale din spatele camerei de filmat Editorial
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 181 Vizualizări

Gala Presei Mureșene 2021. Am surprins oameni frumoși, obiceiuri milenare și frumuseți naturale din spatele camerei de filmat

Am surprins in imagini, de-a lungul anilor, fel de fel de subiecte, mai mult sau mai puțin plăcute, dar de interes. Din dorința de a fi primul la un eveniment, de a prinde exclusivități, am fost mereu gata sa renunț la lucruri și momente legate de viața personală. Însă, în toată această vâltoare, mereu m-au atras obiceiurile și tradițiile locului. Pentru a ajuta la promovarea acestora și la menținerea lor am dat mereu tot ce am putut mai bun. Mereu am avut, însă, o slăbiciune pentru tradiții, obiceiuri, natură, folclor.
Lucian Blaga spunea că “veșnicia s-a născut la sat”, iar țăranul român a crescut într-o lume a tradițiilor. Am considerat mereu că este și de datoria mea să le păstrez valoarea, să le duc mai departe și să le fac cunoscute și altor persoane. Avem tradiții fabuloase, iar cei care le cunosc și le știu însemnătatea, cunosc și înțelesurile profunde pe care le ascund. Știu cât de importante sunt tradițiile în relațiile interumane în legătura noastră cu natura.
Toate aceste elemente am încercat să le surprind și să le expun în cel mai real mod opiniei publice, să pun în evidență frumosul poporului nostru și ceea ce îl caracterizează cel mai bine: modestia, simplitatea și frumosul.
Iar zona Ardealului are un amalgam de tradiții și obiceiuri pe care nu merită doar să le vezi la televizor sau să citesti despre ele, ci și să le cunosti și să le descoperi îndeaproape.
Pentru că am avut norocul să fiu în mijlocul evenimentelor, să văd și să aprofundez, am încercat să atrag lumea și cu filmările mele. Am încercat și sper că am și reușit să-i fac pe străini și pe cei din alte zone ale țării să vină să ne descopere frumusețile. Avem destule.
Pentru că imaginile pot avea un impact uriaș asupra privitorilor, am încercat să surprind satele transilvănene cu sărbătorile religioase și momentele importante din viața localnicilor. Și, pe lângă asta am încercat să arăt din obiceiurile noastre tuturor.
Cele mai dragi îmi sunt cele din preajma Crăciunului pe care le aduc în casele telespectatorilor an de an. Obiceiul colindatului, când cetele formate din tineri merg pe ulițele satelor la urat. Sau mersul cu Țurca pe Valea Mureșului Superior – reprezintă o adevarată încântare pe care o savurez nu doar din spatele camerei de filmat, ci și din perspectiva participantului activ la acel eveniment.
Drag îmi este și Fărșangul, chiar dacă obiceiul se mai păstrează doar în câteva localități.
Un obicei vechi și tot mai rar întâlnit este cel al șezătorii când în serile lungi de iarnă, femeile şi tinerele se adună pentru a toarce, a coase sau a broda. Însă, din păcate tot mai puțin se întâmplă aceste lucruri. Mă bucur, totuși, că am reușit să ajung la câteva astfel de șezători, să imortalizez acele momente unice de care, peste ani, poate nu vom mai avea parte.
Un alt obicei care se păstrează, încă, la noi în Mureș și la care îmi fac timp să ajung an de an, în a doua zi de Paste, este Pogăniciul. Totul pentru a-l surprinde în imagini pe tânărul care iese primul la arat în primăvară și care atunci este fugărit de ceilalți tineri din sat.
Dar frumusetea acestor obiceiuri este dată și de locurile atât de frumoase din județ. Iar în toții anii ăștia, de când străbat județul în lung și în lat m-au impresionat numeroase locuri care au devenit subiecte de știri. Printre ele, Parcul Natural Defileul Mureșului Superior, care a fost declarat arie protejată. Totul datorită bogăției de specii de plante care cresc aici și a bogăției de animale care trăiesc în acest areal.
O altă zonă spectaculoasă este și Pădurea Mociar declarată rezervație naturală. O pădure seculară cu diferite specii exotice de arbori.
Tot pe valea Gurghiului am fost impresionat de Cetatea Gurghiului construită pe ruinele unui castru roman, iar ceva mai în sus este Castelul regal de vânătoare, din localitatea Lăpușna, care a aparținut regilor Ferdinand I și Carol al II-lea, care atrage an de an numeroși turiști.
Și, nu în ultimul rând, în imaginile mele am surprins și transmis mai departe frumusețea singurei cetăți medievale locuită permanent din Europa – cetatea de la Sighișoara, o frumusețe admirată an de an de zeci de mii de turiști, precum și, nu departe de aceasta, proaspăt pusă în circuitul turistic – cetatea de la Saschiz.

Sorin TANȚOȘ, corespondent, Antena 1

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE