Home / Editorial / Gala Presei Mureșene 2021. Jurnalistul etern

Gala Presei Mureșene 2021. Jurnalistul etern

Distribuie

Jurnalistul etern este o specie umană rară, pe cale de dispariție, care trebuie protejată. Esențial pentru bunul mers al societății în ultima vreme este expus unor atacuri nedemne care însuși pun la îndoială necesitatea speciei. Născut dintr-o nevoie acerbă, multimilenară pentru informație, scribarul anonim și-a lăsat amprenta asupra istoriei înaintea apariției tiparului. Cuvântul zămislit într-o formă semiliterară, dar cu scopul de a potoli setea de informații a celor interesați a dat naștere acestei ființe, care după ce și-a găsit forma de multiplicare a mesajului a ajuns să fie unul dintre pilonii de bază ai democrației. Cuvântul – însăși devenind o armă de temut pentru cei nedrepți, necinstiți, un îndemn pentru cei aflați în suferință, o călăuză către adevărul pur, inexistent ca ceva palpabil, dar conturând ca un țel dulce-crunt efemer în viața cotidiană. Jurnalistul etern – un adevăr luptător cu gânduri idealiste într-o lume reală, dură cu sute de nuanțe gri de la negru până la un alb imaculat. Mai mereu pe baricade la propriu și la figurat în confruntarea adevărurilor lumilor paralele. Câteodată contestat, huduit, rareori apreciat, distins și pus la un loc binemeritat în societate. Dacă nu ar fi, am fi mai săraci în vorbe, în științe, în adevăruri spuse, răstălmăcite, contestate, distorsionate dar scoase la iveală de sub așternutul rea-voinței umane. Poate.

Activitatea jurnalistului (etern) nu poate fi definită ca o profesie, ci mai degrabă ca o formă, un mod de viață unică, aparte de ceilalți. Înzestrată cu o vigilență eternă, mai mereu căutătoare de informații utile, folositoare și pusă în slujba umanității pentru știință și consțiință. Pentru a ține o oglindă despre societate, despre viață, despre noi înșine ca ființe umane și umaniste, dar câteodată pătate de păcate. Jurnalistul nu spovedește, poate purifică suflete, dar are datoria să pună întrebări, să găsească răspunsuri care deschid calea altor întrebări. Nu are obligativitatea de a rezolva probleme, doar să pună cheia acestora în mâna acelora care nu găsesc zăvorul. Deschid uși, care câteodată se închid în nas. Înzestrarea fizico-cognitivă însă face posibil jurnalistului să găsească alte intrări, căi de comunicare, discuții, modalități de împăcare și reziliență zămislită cu trudă, inteligență și toleranță. Jurnalistul are la îndemână condeiul magic dătător de speranțe, călăuze către o lume mai bună, prosperă, ideală, mereu schimbătoare și interesantă prin cuvântul scris, rostit cu responsabilitate și decență. Jurnalistul nu creează, ci redă realitatea din jur ca un pictor sensibil la culori, la nuanțe și la adâncimi. Tabloul realizat prin articole, reportaje – scrise, audio-vizuale – liniștesc spirite sau bulversează, agită sau, mai degrabă, calmează spirite care după ce se domolesc vor pune în balanță faptele noastre care vor fi judecate de către eternitate. Pentru că ce e scris, relatat astăzi, mâine sau poimâine devin istorie, sursă de informație a celor care vin în urma noastră pentru realizarea cronicii epocii trecute. Oglinda de azi a societății va fi reperul istoric al timpului trecut, dar pentru aceasta poate nu și-a pierdut pentru totdeauna în efemerul momentului cotidian. Gravate pe hârtie sau pe suport digital – mai mult sau mai puțin – relatarea unui eveniment, reportajul, fotografia sau filmul realizate despre oamenii de azi vor fi acele momente care vor amprenta prezentul pentru viitor.

Jurnalistul etern – conștiincios de rolul lui în societate – trebuie să aibă în vedere această povară, cruce purtată poate și de către ceilalți aflați în această familie a  umanoizilor care se definesc ca o subspecie aparte. În definiția unor sociologi, specialiști în comunicare în ierarhia societății, jurnalistul etern se află între acea pătură a societății care este alcătuite de politicieni, cârmaci ai unor grupuri bine definite și majoritatea acelora care nu îndrăznesc, nu vor, nu pot și nici nu se încumetă să tindă spre îndeplinirea în viața lor a tuturor treptelor din piramida lui Maslow. Deși aparent numeroasă – dar comparată cu celelalte  straturi ale societății umane – specia jurnalistului etern este subțiată prin apariția unor boli ca nepregătirea profesională, dispariția conștinciozității, credibilității, influențată de diferite contaminări economico-politice sau de alt gen. Discreditată de o parte a acelei societăți pentru care însăși prin decursul timpului această specie s-a evidențiat, s-a format ca un adevarăt câine de pază se află în pericol. Noile forme de comunicare în masă creează rețele cancerigene de informații distorsionate dar folosite în mare parte de acei umanoizi frustrați, marginalizați care nu-și găsesc calea de afirmare potrivită eului bolnăvicios, contribuie la dispariția jurnalistului etern definit prin descrierea anterioară.

Jurnalistule etern, dacă ai pășit pe calea aleasă de tine în această comunitate, nu uita să porți cu demnitate această cruce, acest semn distinctiv și prin caracterul tău solid care te face să fii apt și demn de a fi în această familie, contribuie la combaterea pandemia răuvoitoare a umanității direcționate către dispariția acestei specii definite, de neînlocuit în societatea noastră!

Vajda György, jurnalist Népújság


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.