Home / Editorial / Gala Presei Mureșene 2021. Emoții trăite an de an la Balul Însuraților

Gala Presei Mureșene 2021. Emoții trăite an de an la Balul Însuraților

An de an, în primul week-end din februarie e mare sărbătoare la Reghin! Nu doar pentru mine, ci pentru sute de oameni. Cei care măcar o dată au fost părtași la fenomenul Balul Însuraților, înțeleg de ce mă trec fiorii când mă gândesc că în perioada premergătoare balului, îmi pregăteam cu mare atenție costumul popular. Prezint în direct pentru telespectatorii Ardeal TV acest bal, pentru cei care ne urmăresc până târziu în noapte și așteaptă fiecare moment cu sufletul la gură. Iar eu, Alexandra Cotoi, am onoarea să fiu an de an alături de ei. Balul Însuraților nu reprezintă doar ideea de petrecere. Acolo, pe parcursul întregului eveniment, ai ce face: fie joci, fie admiri diversitatea costumelor populare, fie intri în lumea arhaică prin expozițiile organizate de Dumitrița Gliga, care sapă prin toate ungherele satelor, alături de prietenii ei de toată mâna și aici musai să zic de domnu’ Ilie Frandăș care o însoțește, ori domnul Suceava care amenajează totul până în cel mai mic detaliu. Dragostea, căsătoria, scrisorile de pe front… Doamne, câtă trăire e acolo! Cât de frumos se împletește viața de azi cu ceea ce trăiau strămoșii noștri la vremea lor. Pentru cei care nu ați fost, neapărat să mergeți! Iar cei care ați trăit experiența, fiți sinceri, nu-i așa că o dată-n viață nu e de ajuns? Microbul te prinde, tradiția o cere și devii participant fidel al balului.

Fenomen unic prin amploare în țară, Balul Însuraților a readus în prim-plan costumul popular, rapsozii și ansamblurile cu jocuri ca pe la noi, iar gazdele balului, familia Gliga, a făcut un pas important pentru sprijinirea meșterilor populari locali: de la mărgele, brâie, opinci, la pieptare, cătrințe, costume populare, de toate găsești în expoziția cu vânzare organizată în timpul balului. Mai mult decât atât, de când merg eu la bal, nu am văzut oaspeți fără ținuta obligatorie: costumul popular! Dacă pe la începuturi, oaspeții nu prea aveau costume populare, să vedeți acum cât de mândri sunt de faptul că și-au achiziționat straiele populare. Vă asigur eu că niciuna dintre femeile care cos costume nu s-a plâns, ba din contră, sunt fericite că au avut nevoie de ajutoare, iar asta înseamnă că meșteșugul nu va pieri cel puțin vreo două generații de-acum înainte. Asta înseamnă să promovăm producătorul român.

Întregul eveniment e transmis în direct de televiziunea regională Ardeal TV. Fie că vorbim de românii aflați în țară, urmărindu-ne din cele 28 de județe în care emitem, fie că sunt plecați peste mări și țări, stând în fața calculatoarelor, conectați pe site sau Facebook la Ardeal TV, cu toții sunt în direct cu petrecerea. Nu e ușor să filmezi o mare de oameni care joacă, să ții camera fixă atunci când jocul e-n toi, iar operatorii să surprindă imagini prin care să transmită ceea ce se întâmplă la Reghin. Dar când ai oameni profi, cum sunt cei de la Studio TVReghin cu Călin Uța la butoane, Daniela Uța cu nelipsita întrebare: „Ale, pe cine mai aduci la interviu?”, colegii de la Ardeal TV îmbrăcați toți în costume populare, Adrian Romanța, Fery și Crina Laszlo, imortalizând prin fotografii oamenii veseli de la bal, atunci vă zic eu că lucrurile merg strună!

Emoții? Cu duiumul, mai ales la început. Și pe noi, dar mai ales pe organizatori! Dar apoi, intri în altă lume și te bucuri de moment. Eu cel mai mult, pentru că îl am pe Ilie Frandăș mereu lângă mine! Și sunt tare mândră, mai ales când mă ia la joc!

Finalul? Când se oprește muzica, adică dimineața devreme, iar pentru asta, direct răspunzător e Ioan Conțiu care conduce orchestra balului. Valoroși oameni în ea! Despre final vă mai zic ceva: e prea repede! Dar știi că vine ediția următoare! Gazdele, familia Gliga, au grijă să nu se piardă tradiția! În special – Dumitrița! Mulțumim tuturor pentru toate, dar mai ales bucătarilor, care gătesc bucate minunate, iar ospătarii, jos pălăria!

Lucruri, oameni, fapte adevărate, prezentate în imagini unde altundeva decât la Ardeal TV, pentru că de 12 ani aducem „Lumea aproape de tine”!

Alexandra COTOI, Ardeal TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

UMFST, în topul mondial al universităților Clinical and Health

Cel mai recent clasament dat publicității de Times Higher Education (THE) poziționează Universitatea de Medicină, …