VIDEO, FOTO: Tabără de pictură în memoria Claudiei Pescar Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2067 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Tabără de pictură în memoria Claudiei Pescar

Castelul Regal de la Lăpușna a găzduit, în perioada 30 august – 4 septembrie, cea de-a treia ediție a Taberei de pictură ”Arta dăruiește viață”, demers artistic și social la care au participat 12 pictori din mai multe zone ale țării. Evenimentul a fost organizat de Rotary Club Târgu Mureș Maris pentru a cinsti memoria celei care a fost Claudia Pescar, fostă membră a clubului și proprietară a Hotelului ”Grand” din Târgu Mureș, care a plecat prematur spre stele, în urmă cu trei ani, în august 2018.

Tablouri donate pentru scopuri nobile

Gala festivă a taberei a avut loc vineri, 3 septembrie, în incinta Castelului Regal, și a fost deschisă de dr. Marinela Gabor, președintele Rotary Club Târgu Mureș Maris pentru anul rotarian 2021-2022.

”Această tabără de pictură a fost organizată în memoria colegei noastre Claudia Pescar, care a plecat prea devreme dintre noi, s-a dus la stele de unde ne veghează și acum. Această tabără face parte dintr-un proiect mai amplu numit ”Arta dăruiește viață”, este a treia ediție a acestei tabere, primele două au fost organizate la Sovata. Această tabără am organizat-o aici, în această ambianță minunată, Castelul Regal Lăpușna, ca să ne aducă aminte de ea. Au fost invitați 12 pictori care au muncit mult în aceste zile și au realizat niște tablouri minunate dintre care ei doresc să ne doneze 12 tablouri pentru clubul nostru. Aceste tablouri vor fi valorificate și din vânzarea lor vom obține bani pe care îi vom utiliza într-un alt proiect al clubului, care se va ocupa de reabilitarea primei școli românești din Târgu Mureș. Așa îmbinăm cultura cu educația și sperăm să ne aducem și noi puțină contribuție la aceste proiecte”, a afirmat dr. Marinela Gabor.

Despre bunătate, blândețe și generozitate

A urmat un moment de reculegere în memoria Claudiei Pescar, după care Ana Maria Georgescu, membră a aceluiași club rotarian, s-a adresat audienței afirmând că ”este foarte greu să găsești cuvinte potrivite în momente de adâncă emoție pentru a evoca persoana unei prietene adevărate, a unui coleg de grup din Rotary Maris, a unei ființei care ne-a marcat prin existența ei toată viața noastră, în cadrul grupului Rotary Maris.”

”Prietenia adevărată, pentru că asta suntem noi în grupul Rotary Maris, este foarte asemănătoare, ca și cum ai păși într-un ciment umed. Când vrei să ieși din el lași urme în spatele tău și atunci asta înseamnă în sufletele noastre o prietenie foarte profundă. Sigur că vorbim despre Claudia Pescar și câteva trăsături ale personalității ei ar fi bunătatea, blândețea, generozitatea și sigur că am căutat niște citate legate de prietenie, generozitate, bunătate. Un pom este cunoscut prin fructele sale. Un om, prin faptele lui. O faptă bună nu este niciodată pierdută. Claudia a făcut multe astfel de fapte bune. Cine seamănă bunăvoință culege prietenie, iar cine plantează bunătate adună dragoste. În ce privește generozitatea de care ea a dat dovadă într-una, a însemnat a dărui fără a aștepta ceva în schimb, înseamnă nu numai bunuri, poate că înseamnă timp, încurajare, încredere și a nu judeca pe alții care au mai puțin decât tine”, a spus, cu eomoții, Ana Maria Georgescu.

Cei prezenți au fost apoi rugați să ducă mai departe flacăra memoriei Claudiei Pescar prin diverse activități sociale derulate de Rotary Club Târgu Mureș Maris.

”Cu bucurie evidențiez faptul că reunirea aceasta între o tabără de pictură, care înseamnă apel la sensibilitate, și acest moment comemorativ înseamnă o șansă extraordinară pentru noi de a ne exprima sentimentele fie în domeniul artei, fie așa emoțional cum mă vedeți acum pe mine. În final aș spune, referitor la Claudia Pescar, că în mintea și în inima noastră ea nu va pieri niciodată și dacă suntem în alte lumi această legătură dintre noi va dăinui, deci nu spunem ”La revedere” pentru totdeauna, ci un fel de ”La revedere” în această viață. Sperăm să ne gândim veșnic la ea și sperăm ca acțiunile pe care le-a inițiat ea în cadrul clubului nostru să ducă mai departe această flacără a memoriei în cinstea ei și ca noi toți să reușim în diferite modalități de exprimare să o facem vie pe Claudia în mijlocul nostru”, a adăugat Ana Maria Georgescu.

Oaspeții Taberei de pictură au vizionat apoi un filmuleț comemorativ realizat din fotografii cu și despre Claudia Pescar, nu înainte ca dr. Marinela Gabor să sintetizeze, în doar două cuvinte, personalitatea celei care a fost Claudiei Pescar, descrisă prin ”generozitate și modestie.”

”Eu nu am cunoscut-o foarte bine, dar primele gânduri care îmi vin în minte când o văd sau îmi amintesc de ea este generozitate și modestie. Era o persoană de o generozitate nemaiîntâlnită și de o modestie care poate fi dată exemplu. Tăcea și făcea”, a precizat președintele Rotary Club Târgu Mureș Maris pentru anul rotarian 2021-2022.

Trei prieteni, trei mesaje emoționante

Participanții la Gala festivă au urmărit apoi proiecția a trei mesaje video transmise de tot atâția oameni de cultură mureșeni care nu au putut onora cu prezența fizică fiind plecați din țară, dar care au ținut să fie alături de cei care cinstesc memoria Claudiei Pescar: părintele Nicolae Șincan – fost protopop ortodox al municipiului Târgu Mureș, Sorina Bloj – fost director al Casei de Cultură ”Dr. Eugen Nicoară” din Reghin și Nicolae Băciuț – publicist și director al Direcției Județene pentru Cultură Mureș.

”Zilele acestea, când îți aduci aminte de cea care ți-a fost mamă, să nu uiți că la pieptul mamei tale ai scăpat întotdeauna de griji. Să o pomenești mereu și pe tine Dumnezeu să te întărească mereu. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească”, i-a transmis părintele Nicolae Șincan fiicei Claudiei Pescar, Anca Pescar, prezentă, de asemenea, la eveniment.

”Ca însoțitor al meu pe drumul vieții, pe Claudia o caracterizez prin trei cuvinte: discreție, distincție și generozitate. Știu, am fost martor, că te-a crescut frumos, te-a crescut pe tine Anca frumos, așa cum își crește o mamă copilul, împreună cu tatăl tău de altfel. De aceea îmi doresc, dacă și tu vrei, să mergi mai departe cu proiectele pe care le-a început pentru că sunt sigură că acolo unde este ea știe de tine, știe de noi, și cu siguranță și drumul tău în viață va fi de succes. Sunt alături de tine, sunt alături de toți prietenii Claudiei și încă o dată te felicit pentru gestul minunat pe care îl faci astăzi de a o comemora pe mama ta, la început de septembrie atunci când de altfel a și venit în această lume. Dumnezeu să o odihnească”, a fost mesajul Sorinei Bloj.

”Până când va cădea Marea în Întuneric cei ce nu mai sunt și care ne-au fost apropiați și dragi rămân în inimile noastre. Claudia Pescar a rămas în inimile noastre. Ar fi trebuit să ne vedem ultima dată la Castelul de la Lăpușna, la o tabără de pictură ”Renașterea prin artă”. N-am putut să ajung acolo pentru că eram la Roma, sărbătoream la Columna lui Traian, Ziua Limbii Române. A fost o întâlnire ratată și o despărțire neașteptată. Ne-au legat mai bine de două decenii în care am fost alături de proiectele pe care le-a avut Claudia Pescar la Târgu Mureș și la Lăpușna. Ne-a legat, simbolic, ceea ce a fost despărțirea noastră, încrederea în artă, în puterea ei de a ne face să renaștem prin artă. Aș spune nu doar Renaștere, ci Mântuire prin artă, în orizontul Învierii la Judecata de Apoi. Claudia Pescar devenise profund religioasă, începuse să se împace cu sine, să se împace cu lumea și cu Dumnezeu. Sunt convins că oricât de neașteptată i-a fost plecarea, era pregătiră pentru Marea Trecere. Claudia Pescar ne face săraci în cuvinte atunci când vrem să o omagiem. Se întrecuse pe sine în tot. Binecuvântată să-i fie memoria”, a transmis Nicolae Băciuț.

Mulțumiri pentru Anca Pescar

Tabăra de pictură de la Lăpușna a fost posibilă datorită implicării și susținerii din partea fiicei Claudiei Pescar, Anca Pescar, care astăzi conduce destinele Hotelului ”Grand” din Târgu Mureș.

”Dumnezeu să o odihnească, ne pare rău că a plecat, dar ne bucurăm că ne-a lăsat ce avea ea mai prețios, pe Anca, fiica ei, care este membră a Clubului nostru de un an de zile și de câte ori o vedem ne amintim de Claudia și ne bucurăm că avem o asemenea persoană în mijlocul nostru. Îți mulțumim Anca, datorită ei a fost posibilă realizarea acestei tabere de pictură. Le mulțumim gazdelor noastre și organizatorilor principali, datorită lor suntem toți aici, acum. Vă mulțumesc”, a afirmat dr. Marinela Gabor.

Diplome de participare

La finalul ceremoniei, președintele Rotary Club Târgu Mureș Maris pentru anul rotarian 2021-2022 a acordat Diplome de participare tuturor celor 12 participanți la tabăra de pictură: Neculai Baltaru, Istvan Benko, Elena Boer, Terezia Conțiu, Antonela Giurgiu, Dora Mototolea, Vasile Mureșan, Geta Petrovan, Ioan Rusu, Felician Săteanu, Cornel Turcu și Elisabeta Vereș.

”Vă mulțumesc foarte mult pentru că mi-ați făcut onoarea să mă invitați și să mă bucur de atâta generozitate și de lume deosebit de talentată și care pentru un scop nobil s-a reunit aici”, s-a destăinuit pictorul Felician Săteanu.

Vindecare prin ”sacrul artei”

În curtea Castelului Regal, cunoscutul și îndrăgitul artist plastic Vasile Mureșan a fost protagonistul principal al următorului moment, respectiv prezentarea lucrărilor realizate de către cei 12 pictori.

”Apreciem foarte mult acest gest extraordinar pe care l-a făcut Clubul Rotary Maris din Târgu Mureș în amintirea colegei lor și a cunoștinței mele simpatice, care ne-a făcut acolo, la Grand, o expoziție unui coleg de-al nostru. A fost extraordinar. Sper ca să continue, chiar dacă în altă parte, ideea de a face o tabără care să o comemoreze este fantastică”, a spus Vasile Mureșan înainte de a-și începe originala ”lecția de privit” pentru invitații galei.

”Cândva am păcătuit și cu pixul”, a dezvăluit apoi artistul plastic, care a dat citire câtorva versuri sugestiv intitulate ”Fii creatorul”:

”Fii creatorul lumii tale,

Nu accepta alt Creator,

Doar crede-n tine cu putere,

Tot ce creezi va fi ușor.

Fii creatorul lumii tale,

Pe tine tu te poți crea,

Căci nu există altă cale,

Puterea stă în mintea ta.”

La final, Vasile Mureșan a lecturat un alt poem intitulat ”Mă caut sau căutarea de sine”:

”Mă caut, Doamne și te caut,

Tot încercând să dau de Tine.

Umblu ca orbul prin pustie,

Pe când răspunsul e în mine.

Mă tot privesc în vechea mea oglindă,

Și nici nu cer nimica de la nimeni.

Mă bucur când pot să mă dărui,

Și sper că Dumnezeu e și în mine.

Rănit și obosit îmi caut pacea,

A rănilor din suflet alinare.

Și tot trudind pe drumul artei,

Încerc prin sacrul artei vindecare…”

”Efectiv, cu picturile lor au dat viață acestui Castel Regal”, a spus dr. Marinela Gabor despre participanții la tabără.

Tabăra s-a încheiat cu o Cină festivă și cu un mini-recital susținut de îndrăgitul solist de folk Mircea Rusu din Band.

Text, foto și video: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE