Gala Presei Mureșene 2021. Prezenţe luduşene în presă! Editorial
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 209 Vizualizări

Gala Presei Mureșene 2021. Prezenţe luduşene în presă!

Trebuie spus că aceste pagini sunt doar un prim pas şi că suntem conştienţi de lipsurile inerente unui articol sintetic de acest gen. Sigur ne-au scăpat informaţii, la care nu am avut acces sau pe care nu le-am cunoscut. Articolul are scăpările sale, însă am vrut să oferim datele chiar şi în aceste condiţii cu speranţa şi convingerea că istoria presei locale este un subiect de interes. În cazul de faţă, în micul studiu despre presa luduşeană, gândul nostru s-a îndreptat spre toți cititorii acestei lucrări, “Monografia Orașului Luduș”, pentru care nădăjduim că am realizat un scurt şi util instrument de informare. Istoria presei luduşene poate face obiectul unui proiect amplu care să antreneze resursele bibliotecii noastre, dar şi a altor instituţii din oraş, într-un efort de recuperare şi un demers ştiinţific ce vor completa stadiul actual al cunoştinţelor. Vă rugăm să consultaţi cu atenţie paginile ce urmează şi să semnalaţi orice scăpare şi greşeală. Autorii acestor rânduri vă vor fi recunoscători pentru orice observaţie şi ajutor.

Așadar, în primele decenii ale secolului XX, Ludușul a fost în atenția unor precursori ai mass-media de astăzi cum ar fi Kakassy Endre (1903 – 1963), Cseh Andor (1895 – 1971), Ioan Vlăduțiu (1920 – 1991) și Hangel Gyula (1932 – 1989). Aceștia au publicat în presa vremii articole de analiză politică, studii științifice și comentarii de artă și mai puțin despre viața localității în care s-au născut și au trăit diferite perioade de timp, orașul Luduș. Din categoria publiciștilor interbelici o figură aparte a fost Constantin Teognosti, un cronicar devotat meseriei sale și foarte atent la viața cotidiană din micul așezământ, Luduș. După Al Doilea Război Mondial, numărul de publicații de pe piața românească a scăzut în mod dramatic și în consecință și numărul publicațiilor locale. Totuși au apărut o serie de corespondenți locali care transmiteau știri la publicațiile centrale sau județene, în special. Dintre aceștia amintim pe Emilia Russe, Mircea Gheborean, Vasile Cigher și Ioan Andreiu Borgovan, care colaborau la Făclia Cluj, Steaua Roșie și Voros Zaszlo Mureș, Sportul București și la reviste de specialitate. Cei interesați aflau știri din agricultură, industrie, cultură și sport. Ceva mai târziu a venit altă serie de publiciști în persoana unor tineri profesori: Ana Pandrea, Szekeres Adela, Vasile Cigher, Iulian Boldea, Rodica Olteanu, Ioan Laszlo, Dorin Grama și Ioan Astaluș. Aceștia, alături de mai vechii Mircea Gheborean și Ioan Andreiu Borgovan au devenit foarte activi după evenimentele din 1989. Atunci a fost o perioadă de mare efervescență publicistică creatoare care nu s-a mai repetat nici până în zilele noastre. Au apărut multe articole în ziarele Cuvântul Liber, Nepújság, 24 Ore Mureșene, Zi de Zi, în revistele Concret, Ambasador, Ziarul de Mureș, Punctul și Központ. Pe plan local au apărut publicațiile periodice Mureșul (Iernut), Mureșul (Luduș), Ludușeanul și Cronica de Luduș.

O premieră absolută în mass-media locală a fost reușită în anul 2003, odată cu înființarea postului de radio Transilvania Luduș cu secțiile română și maghiară, unde Dan Ludușan și elevele redactor – colaborator Andra Călugăr, Kinga Balogh, Ioana Giurgea, Cristina Oltean, Simona Suciu, Bianca Bordan, Sorina Mărginean, Andra Olaru, Maria Giurgea, Maria Man, Timea Fekete și Ioana Brustur au deschis un capitol nou în publicistica locală. Tot aici au mai activat atât ca redactori – colaboratori, cât și ca reprezentanți de vânzări, Pap Istvan Laszlo, Fekete Kovacs Levente, Kovacs Levente, Bartus Gyula, Ovidiu Nistor, Catelina Clement, Kis Istvan, pr. Virgil Cândea și pr. Viorel Ormenișan și DJ-ii Daniel Nicoară, Nykkotin (Florin Popan) și Alex Mish.  În anul redactării acestor rânduri, 2017, la Radio Transilvania Luduș mai activau Dan Ludușan, Erika Csegoldi și colaboratorii – realizatori de emisiuni Ioan Andreiu Borgovan, Mihai Man, Florin Cocioarvă, Dorin Grama și pr. Florin Chirilă, iar în prezent a mai rămas redactorul – realizator Dan Ludușan și colaboratorul Ioan Andreiu Borgovan. Un alt post de radio Son a avut o traiectorie meteorică și acum este într-o pauză prelungită cu emisiunile locale, din cauza desființării studioului din Luduș.

După cum spuneam și la început, materialul de față este unul sumar și în mod cert nu cuprinde întregul peisaj al publicisticii ludușene.

În consecință autorii acestor considerații ar aprecia în mod pozitiv o cercetare mai atentă și cuprinzătoare a acestei teme, generoasă, atractivă și mai puțin studiată. În această situație, oare cine se va încumeta la o asemenea muncă?

Pentru conformitate,

Dan Ludușan, Radio Transilvania Luduș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE