La Luduș, școlile sunt pregătite Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 215 Vizualizări

La Luduș, școlile sunt pregătite

Pentru anul școlar 2021-2022 s-au încheiat pregătirile pentru asigurarea condițiilor optime pentru desfășurarea procesului instructiv educativ atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Acesta, procesul de învățământ, va fi influențat de evoluția acestui flagel al zilelor noastre, infectarea cu COVID-19. Deocamdată, elevii și cadrele didactice se pregătesc pentru desfășurarea cursurilor acolo unde s-au obișnuit și se simt bine: în clasele pregătite pe tot parcursul vacanței de vară.

Liceul Tehnologic nr. 1

Pentru acest nou an școlar, Liceul este încadrat cu profesori titulari și calificați. La clasele a IX s-au ocupat cu elevi toate locurile cu excepția clasei de „textil”. Claudiu Ciucă, directorul Liceului, spune că sunt pregătiți cu cantități suficiente de dezinfectanți pentru pardoseli, suprafețe și pentru mâini. Sunt asigurate măști pentru elevi și cadre pentru o lună și sunt promisiuni de la Ministerul Educației că vor fi asigurate măști suficiente pentru întreaga perioadă.

„Dacă vom veni cu toții la școală, avem nevoie de aproximativ 8.000 lei/ lună pentru a asigura câte o mască pe zi pentru elevi și cadre didactice. În aceste condiții nu cred că ne vom încadra în bugetul actual, dar suntem convinși că vom fi ajutați de Primăria orașului Luduș sau de  Ministerul Educției”, a declarat prof. Claudiu Ciucă.

În Liceu, sălile sunt pregătite, în această vară am renovat patru grupuri sanitare, două pentru băieți și două pentru fete.

„Noi suntem pregătiți, așteptăm să sune primul clopoțel. În cursul zilei de azi (7 septembrie – n.r.) vom ști și ora de începere a festivității pentru noul an școlar”, a precizat prof. Claudiu Ciucă.

Școala Gimnazială nr. 1 Luduș

Această școală, cea mai veche din oraș, funcționează în trei locații diferite și la fiecare dintre ele este nevoie să se execute în fiecare an, lucrări de întreținere și de amenajare diferite.

„La locația 3 am construit un gard nou spre strada Tineretului, dar și spre o societate comercială și am zugrăvit toate sălile de clasă”, a declarat prof. dr. Marcela Berar, directorul școlii.

La locația 2, Școala veche, au fost renovate zece săli de clase și s-au montat boilere de apă caldă la toate grupurile sanitare, în funcție de limita fondurilor bugetare alocate. La locația 1 s-a renovat exteriorul clădirii, precum și gardul de la Platforma morfologică, unicatul național deținut de școala Ludușeană. S-au achiziționat și trei table smart și mobilier nou pentru clase. Stocul de măști este suficient pentru o lună, la fel și tot felul de dezinfectanți. „Musafirii” de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” au fost repartizați pentru cursurile care se vor desfășura după amiaza.

„Am creat condiții normale pentru elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” dar nu i-am dezavantajat nici pe elevii școlii noastre”, a precizat prof. dr. Marcela Berar, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1.

Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”

Pentru prima oară de la inaugurarea acestei școli, în anul 1960, elevii și cadrele didactice nu mai au acces în incintă. Motivul este că în luna august a început derularea proiectului în valoare totală de 10.724.260 de lei, din care contribuția Uniunii Europene este de 9.115.621 de lei, care are ca obiectiv „Creșterea gradului de participare a populației în învățământul primar și gimnazial prin îmbunătățirea infrastructurii educaționale”. Finalizarea proiectului este prevăzută pentru data de 31 mai 2022. Dar, până atunci, școala este un imens șatier. În aceste condiții, noua directoare a școlii, prof. drd. Adela Hagău, a declarat: „Preocupările noastre în acest moment sunt siguranța elevilor la întoarcerea lor la școală, asigurarea unor condiții igienico-sanitare corespunzătoare având în vedere infectările cu virusul SARS-CoV-2 și dată fiind situația specială în care ne aflăm din cauza lucrărilor de reabilitare care au debutat în luna august, noi ne-am preocupat să asigurăm cele mai bune condiții de începere a școlii. În acest sens am obținut largul suport al administrației locale și a celorlalte instituții de învățământ din oraș”.

Directoarea Adela Hagău a găsit înțelegere la Școala Gimnazială nr. 1, acolo unde au fost relocate o parte semnificativă a claselor. Este vorba de clasele a II-a și a VIII-a, care vor funcționa în program de după amiază, iar clasele pregătitoare și clasele I vor funcționa în locația de la PAPI în program de dimineață.

„Ne-am asigurat că elevii noștri vor beneficia de toate condițiile pentru ca activitatea instructiv educativă să se desfășoare în condiții normale. Vom face demersuri pentru ca elevii să beneficieze de abonamente pentru transportul local”, a relatat prof. drd. Adela Hagău.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE