Gala Presei Mureșene 2021. Cinci idei scurte despre presa locală din Mureș în vremuri atipice Editorial
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 153 Vizualizări

Gala Presei Mureșene 2021. Cinci idei scurte despre presa locală din Mureș în vremuri atipice

Odată cu digitalizarea și accesul la marele Internet pare că formula printului nu mai este câștigătoare, locul pe podium fiind ocupat de site-urile diverse și gratuite, accesibile la un simplu www distanță. Efectul bumerang aduce însă extrem de multă informație de umplutură, cu fake news-uri și opinii neavizate.

În anul pandemiei, am învățat multe despre presa responsabilă. În calitate de comunicator al Instituției Prefectului, m-am bucurat să pot veni în sprijinul jurnaliștilor care s-au solidarizat în a transmite informații clare, de încredere. În situații de criză, orice doză de suspiciune în plus poate dăuna binelui comun.

Revin la presa online versus print. Cred că cele două pot conviețui foarte bine, dacă ne uităm la bugetele pe care companiile private sunt dispuse să le investească în a-și duce reclama cât mai targetat către client. Există o piață formată, buget disponibil, însă de multe ori discuțiile se opresc în zona datelor despre audiență, a portretului celui care citește produsul respectiv. Nu de puține ori, în perioada în care am gestionat (în sectorul privat) publicarea unor materiale de employer branding în mass-media pentru branduri mari din România, m-am lovit de întrebarea: “Cine citește reclama noastră?”. Până la urmă, este firesc să știi în ce se transformă banii tăi. Bugetele pentru mass-media merg doar în zona rezultatelor măsurabile.

M-am mutat în Târgu Mureș în 2009. Mă număr printre jurnaliștii care încă au mai prins vremurile întâlnirilor între presari la Office Club, ori în alte locuri faine. Cum ar fi să vedem din nou întâlniri organizate între jurnaliștii mureșeni, unitate în breaslă, schimburi de idei și o promovare comună care să aducă tineri în primele rânduri ale presei?

În final, cred că inclusiv relația între presă și oamenii din administrație, ori politică s-a schimbat în ultimii ani. Cred că au fost depășite câteva bariere importante de comunicare și de poziționare între cele două tabere. Noua generație de politicieni și lideri din administrație a fost nevoită să se adapteze, să învețe comunicarea pe canale diverse și să răspundă solicitărilor mass-media în timp real, depășind vremurile clasicelor comunicate de presă. Un exemplu bun, inclusiv în cazul prefectului județului Mureș, Mara Togănel, este dat de liderii care văd potențialul modernizării acestei linii de comunicare și de avantajele date de interacțiunea online și offline.

Prin urmare, trăim cu toții vremuri interesante, iar presa locală din Mureș nu face o excepție. Ca fost jurnalist care activează acum de cealaltă parte a microfoanelor, le mulțumesc și le sunt recunoscător foștilor mei colegi pentru sprijinul arătat în această perioadă care ne-a pus la încercare. În același timp, îmi place să cred că au simțit de fiecare dată că am tratat solicitările lor din postura unei persoane care a trecut prin ambele tabere.

Mai este de lucru? Cu siguranță. Oamenii așteaptă atât de la noi, cei din administrație, politică, cât și de la presă, calitate și muncă făcută cu seriozitate. În final este vorba despre binele nostru, al tuturor.

Damian SAMOILĂ, Purtător de cuvânt al Instituției Prefectului – Judeţul Mureş, fost jurnalist

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE