Home / Justitie / Spețele legate de dreptul muncii, specialitatea unui cabinet de avocat din Iași
cabinet avocat Iasi

Spețele legate de dreptul muncii, specialitatea unui cabinet de avocat din Iași

Distribuie

Dreptul muncii este o ramură a dreptului alcătuită din ansamblul normelor juridice care reglementează relațiile individuale și colective de muncă dintre angajatori și angajați. Există o serie de izvoare specifice Dreptului muncii, precum contractele colective de muncă, statutele profesionale și disciplinare, regulamentele interne, precum și cele de organizare și funcționare.

În societatea complexă de astăzi și într-o economie aflată în plină dezvoltare, dar marcată periodic și de crize, pot să apară diferite probleme legate de locul de muncă sau de ocuparea forței de muncă. Între angajați și angajatori sau între organizațiile patronale și sindicate apar diferite litigii complexe. Pentru soluționarea acestora, este nevoie de un cabinet avocat Iasi.

Cele mai frecvente probleme referitoare la Dreptul muncii

Expertiza profesioniștilor de la un cabinet de avocat din Iași specializat poate să cuprindă:

• acorduri individuale sau colective de muncă și reglementări interne, inclusiv clauze de neconcurență inserate în contractul individual de muncă, precum și clauze de confidențialitate;

• respectarea reglementărilor naționale privind procedurile de concediere individuală sau colectivă;

• respectarea cadrului și temeiului legal pentru procedurile de aplicare a sancțiunilor disciplinare;

• elaborarea unor strategii eficiente, într-un context juridic legal, pentru soluționarea conflictelor de muncă, inclusiv conflicte de drepturi și interese, concedieri legale, cazuri de discriminare sau tratament inechitabil.

Cum poate fi contestată o sancțiune disciplinară?

Abaterea disciplinară reprezintă – așa cum îți pot explica profesioniștii de la un cabinet de avocat din Iași – o faptă legată de muncă care constă într-o acțiune sau o inacțiune săvârșită cu vinovăție de către un salariat, prin care acesta încalcă normele legale în vigoare, regulamentul intern, contractul individual sau colectiv de muncă, ordinele și dispozițiile unor conducători ierarhici.

Atunci când un angajat săvârșește o astfel de abatere, angajatorul său are dreptul de a aplica o sancțiune disciplinară, care se materializează printr-o decizie de sancționare emisă în formă scrisă.

Există mai multe posibile sancțiuni, caracteristicile fiecăreia dintre ele putând fi explicate de specialiștii de la un cabinet de avocat din Iași specializat. Acestea sunt, de la caz la caz: un avertisment scris, retrogradarea temporară din funcție, reducerea salariului și a eventualei indemnizații de conducere pe o durată de până la trei luni sau chiar desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

La rândul său, angajatul are posibilitatea de a contesta o astfel de decizie. De exemplu, poate invoca nerespectarea termenului legal în care poate fi aplicată sancțiunea. Este vorba despre 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință despre săvârșirea abaterii, dar nu mai mult de 6 luni de la data săvârșirii faptei. De asemenea, contestația poate fi formulată, cu ajutorul unui cabinet de avocat din Iași, și dacă decizia nu cuprinde o serie de elemente obligatorii, cum ar fi:

• descrierea faptei săvârșite, care constituie abatere disciplinară;

• prezentarea dispozițiilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;

• motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuată cercetarea;

• temeiul de drept în baza căruia se aplică sancțiunea disciplinară;

• termenul în care poate fi contestată sancțiunea aplicată;

• instanța competentă la care se poate introduce contestația.

În orice problemă care ține de Dreptul muncii, bazează-te pe consultanța și sprijinul specialiștilor de la un cabinet avocat Iasi! Doar astfel, te vei asigura că toate drepturile îți sunt respectate pe deplin.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zilele UMFST: Contabilul în deservirea interesului public. Ce este Contabilitatea Criminalistică

Distribuie Cu ocazia începerii Zilelor UMFST, luni, 11 decembrie, Facultatea de Econoie și Drept din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.