Home / Politic / ”Dacă avem întreprinzători autohtoni puternici, avem și o țară puternică!”

”Dacă avem întreprinzători autohtoni puternici, avem și o țară puternică!”

Președintele interimar al PSD Mureș, deputatul Dumitrița Gliga, a adresat luni, 13 septembrie, o interpelare ministrului interimar al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Virgil Daniel Popescu, cu tema ”Dacă avem întreprinzători autohtoni puternici, avem și o țară puternică!”                                                          

”Puterea economiei românești depinde de succesul companiilor cu capital autohton. În timp ce publicaţiile economice vorbesc, la nivel macro, despre o ușoară redresare a economiei românești comparativ cu cifrele înregistrate anul trecut, producătorii români suferă în agonie. Chiar dacă ridicarea restricțiilor impuse de pandemie a încurajat comerțul, statisticile arată că numărul companiilor româneşti care produc aici, în ţară, scade continuu. Explozia prețurilor la carburanți, energie electrică şi gaze, precum şi creșterea fără precedent a prețurilor materiilor prime aproape că i-a îngenuncheat pe majoritatea producătorilor români, mai mici sau mai mari”, a arătat deputatul Dumitrița Gliga.

Cifre alarmante

Totodată, președintele interimar al PSD Mureș a subliniat că la nivel național, de la 1 ianuarie la 31 iulie 2021 au fost radiate din evidențele Oficiului Național al Registrului Comerțului 37.667 de societăți comerciale, comparativ cu 28.082 în aceeași perioadă a anului trecut.

”Domnule ministru, aceste cifre ar trebui să fie alarmante pentru fiecare dintre noi! În timp ce alte state europene traduc redresarea economiei prin investiții majore în companiile cu capital autohton, noi aplaudăm și ne bucurăm, în mod paradoxal, la simpla încurajare a comerțului, o consecință normală, de altfel, în urma ridicării restricțiilor impuse de criza sanitară.

În circumscripţia electorală pe care o reprezint, spre exemplu, unul dintre cei mai vechi producători de încălţăminte, cu o tradiţie de peste şase decenii, traversează momente foarte dificile, din cauza creşterii scăpate de sub control a preţurilor materiilor prime. Amintesc și unicul producătorul de tractoare românești, care este tot din județul Mureș, și care este nevoit să suporte, de asemenea, creşteri enorme ale preţurilor materiilor prime şi ale subansamblurilor – elemente metalice, din material plastic, piese turnate etc.”, a menționat deputatul Dumitrița Gliga.

”Nevoie ca de aer de o viziune sănătoasă”

În aceeași interpelare, liderul interimar al social-democraților din județul Mureș a tras un semnal de alarmă și în ceea ce privește situația existentă la nivelul altor ramuri economice din industria României.

”Producătorii de mobilă, cunoscuți atât în plan național cât și internațional, trebuie să facă faţă, nici mai mult, nici mai puţin, decât triplării preţului la materiile prime necesare. Firmele de construcţii se confruntă, de asemenea, cu nişte creşteri ale preţului la produse din lemn (plus 250% faţă de anul trecut), la ciment şi betoane (între 10 şi 50%), oţel beton nefasonat (50-60%, după estimările Ziarului Financiar) greu de suportat. Acoperişurile metalice şi termoizolaţiile costă acum cu cel puţin 60% mai mult decât anul trecut. Preţul pâinii a urcat şi el, în ciuda unei producţii de grâu foarte bune, raportate pentru anul în curs. Consecinţa: numai în ultimele trei luni, şase producători de pâine şi produse de panificaţie din judeţul Mureş şi-au sistat sau şi-au restrâns activitatea, potrivit datelor organizaţiei patronatului de profil. Domnule ministru, am convingerea că această situație dramatică nu este specifică doar județului Mureș, ci este o stare de fapt confirmată deja pe întreg teritoriul țării. De aceea, vreau să vă reamintesc că economia națională are nevoie ca de aer de o viziune sănătoasă, de măsuri fiscale stabile și cât mai puțin împovărătoare, de programe de finanțare transparente și implementate corespunzător și nu în ultimul rând, de o abordare politică atentă la nevoile producătorului român!”, a arătat deputatul Dumitrița Gliga.

Liderul interimar al PSD Mureș și-a încheiat interpelarea cu următoarele întrebări: ”Câte companii cu capital autohton au aplicat pentru sprijin prin Măsura 2? Câte dintre aceste companii au primit ajutor financiar și care este valoarea totală a finanțării primite de companiile cu capital autohton până la acest moment? Care este calendarul de finanțare pentru toate programele de susținere a companiilor cu capital autohton până la sfârșitul anului în curs? Ce măsuri are în vedere Guvernul pentru a compensa creşterile de preţuri la energie, materii prime şi materiale, astfel încât producătorii români de bunuri şi servicii să poată depăși provocările cu care se confruntă și să nu se prăbuşească sub asaltul cheltuielilor necesare produsului finit?”

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Administrația Bazinală de Apă Mureș participă la „Let’s Do It, România!” 2021

INFORMARE DE PRESĂAdministrația Bazinală de Apă Mureș, prin Sistemele de Gospodărire a Apelor, participă la …