Festival internațional la Târgu Mureș. ”Filmele lumii vin la SIMFEST!” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 252 Vizualizări

Festival internațional la Târgu Mureș. ”Filmele lumii vin la SIMFEST!”

410 de producții din 56 de țări de pe toate continentele participă la cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film și Televiziune, eveniment care se desfășoară în perioada 13-19 septembrie în mai multe locații din municipiul Târgu Mureș.

Prietenie și profesionalism

Sub genericul ”Filmele lumii vin la SIMFEST!”, cinefilii sunt invitați să vizioneze, în incinta Teatrului Scena din Cetatea Medievală (zilnic, între orele 9.30 – 17.30 și sâmbătă, de la ora 10.00) și la Cinematograful Arta – Teatrul de Vară (miercuri, de la ora 21.00 și zilnic, de la ora 21.00 în cadrul Săptămânii Filmului Românesc), sute de producții de profil, de la documentare, reportaje, videoclipuri, filme turistice și de divertisment la animație, lungmetraje, scurtmetraje, știri, talk-show-uri și anchete tv. Gala festivă, în cadrul căreia va fi decernat și marele premiu în valoare de 3.500 de euro, va avea loc sâmbătă, 18 septembrie, de la ora 18.30, în incinta Palatului Culturii. De asemenea, din cele 410 de producții înscrise la preselecție, în selecţia oficială au rămas 118 de producţii din 40 de ţări.

”Au fost 410 de producții în competiție, din 56 de țări, practic sunt venite de pe toate continentele, mai puțin Antarctica”, a declarat luni, 13 septembrie, cu prilejul unei conferințe de presă, Ioan Ceaușescu, președintele SIMFEST, care a anunțat că în premieră ediția din acest an a festivalului are un producător general de profesie, în persoana Dianei Bertan.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Ioan Ceaușescu a făcut și o dezvăluire importantă din culisele festivalului: ”Într-o ediție de festival, mai mulți prieteni de-ai noștri s-au adunat la o mică poveste, la un păhărel, și discutau. Și cineva a spus: ”aici e vorba de foarte mulți bani la mijloc.” Ceea ce nu e adevărat. Și unul din cei mai vechi, care venea des, de mai mulți ani, la SIMFEST, a spus: ”n-ai înțeles, aici e vorba de prietenie și de profesionalism.”

De la provocare la șansă

La întâlnirea cu mass media, care a avut loc în incinta Bastionului Dogarilor din incinta Cetății Medievale, au mai participat conf. dr. Lucian Ionică – președintele juriului, cadru universitar la Universitatea de Vest, și următorii jurați: Condruț Pînzaru – producător independent, Steeve Teers – editor de imagine și muzician (BBC World Service Londra), Florin Paraschiv – producător de film și Corina-Maria Ceaușescu – jurnalist. Totodată, au intrat în legătură directă, online, și următorii jurați: Manuela Cernat – critic de film, Erica Gudrun-Gutt – jurnalist TV (ORF Viena), Leontina Vatamanu – regizor (OWH Studio Chilșinău) și Dorin Ion Ilie – director de imagine (France TV).

Juriul este completat de conf. dr. Ion Stavre (SNSPA), care se va alătura Festivalului SIMFEST începând de marți, 14 septembrie.

”Pentru mine, ca membru al juriului, participarea la acest festival este o provocare și o șansă. Șansa este să văd foarte multe filme din spații geografice altfel, mai greu accesibile din România, cu producții foarte interesante, cu subiecte mai puțin abordate aici. Provocarea este să reușești să fii cât de cât obiectiv, cât se poate, pentru a propune cele mai bune filme pentru că de multe ori, sau aproape întotdeauna, apare această dificultate. Sunt foarte multe filme bune de un nivel comparabil”, a afirmat conf. dr. Lucian Ionică.

Săptămâna Filmului Românesc

Un bonus oferit oaspeților SIMFEST este ciclul de producții prezentate de la ora 21.00 sub egida Săptămâna Filmului Românesc la Cinema Arta – Teatrul de Vară după următorul program:

Luni, 13 septembrie – ”30 de ani 15 minute”, producător Ștefan Mandachi, marți, 14 septembrie – ”Maria, Regina României”, regia Alexis Cahill, miercuri, 15 septembrie – ”București NonStop”, scenariul, regia și producția Dan Chișu, joi, 16 septembrie – ”Restul e tăcere”, scenariul și regia Nae Caranfil și vineri, 17 septembrie – ”Între chin și amin”, de Toma Enache.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE