Home / Business / Azomureș, soluții pentru reducerea emisiilor cu efect de seră

Azomureș, soluții pentru reducerea emisiilor cu efect de seră

Distribuie

În cadrul evenimentului „Energia în priză” organizat la București de ziarul Bursa, directorul general al Azomureș, Harri Kiiski a prezentat câteva dintre soluțiile identificate pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, în contextul programului Green Deal al Comisiei Europene, a informat joi, 16 septembrie, Biroul de presă al Azomureș.

Potrivit sursei citate, Azomureș a redus emisiile cu efect de seră cu 54% față de 1990 și 2005, anii de referință luați în calcul de programul Green Deal și va ajunge la un procent de 61% în următorii ani. În planul său de a atinge neutralitatea din punct de vedere a emisiilor de carbon, Azomureș propune stocarea emisiilor de dioxid de carbonîn depozitele subterane de unde a fost extras gazul metan de-a lungul anilor și care pot înmagazina acum cantități importante de emisii.

„Este nevoie de o serie de investiții din partea companiilor și a statului, în special în infrastructură specifică, dar pe termen lung este una dintre cele mai bune opțiuni pentru România. Există suficiente spații subternare, foste zăcăminte de gaz natural și petrol, care pot fi refolosite acum pentru stocarea de dioxid de carbon. Proceduri de acest fel se realizează deja în țări din vestul Europei. Crearea unui consorțiu la nivel național și stabilirea unui operator ar fi un prim pas foarte bun”, a declarat Harri Kiiski.

Propuneri fezabile

În cadrul mecanismelor europene de finanțare pot fi identificate surse de finanțare care să acopere investițiile în infrastructura necesară. Soluția propusă poate fi utilizată, la nivel național, de mai multe companii din domeniul industrial astfel că impactul asupra mediului înconjurător va fi unul major. Azomureș ar sublinia cooperarea dintre guvernele român și bulgar în proiecte hidroenergetice comune, de exemplu în zona Turnu Măgurele – Nikopol, cu o capacitate de 2 GW pentru nevoile industriei din cele două țări. Un alta avantaj ar fi o nouă legătură rutieră și feroviară cu țara vecină.

O altă soluție propusă de Azomureș este restabilirea unui sistem centralizat de încălzire a locuințelor în orașele care au în apropiere platforme industriale.

„Pot să vă dau exemplul orașului Târgu Mureș, acolo unde activăm noi. Aburul ce rezultă din procesele noastre tehnologice ar putea fi o sursă foarte bună de încălzire a locuințelor. A mai existat un astfel de sistem până în anii ’90, la fel cum astăzi alte platforme industriale din Europa reușesc să coexiste în simbioză cu societatea care formează comunitatea locală. Tehnologia ne permite și răcirea locuințelor pe timpul verii, reducând astfel mult consumul de electricitate. Așadar soluții există și consider că un parteneriat public privat ar duce la reducerea semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon, până la 200.000 de tone de la centralele de apartament”, a declarat Harri Kiiski.

Conform aceleiași surse, grrație investițiilor în retehnologizarea instalațiilor de producere a îngrășămintelor pentru agricultură, Azomureș a redus emisiile cu efect de seră și continuă acest proces prin implementarea altor soluții, cum ar fi iluminat LED, pompe și motoare eficiente energetic și producerea de curent electric folosind abur de proces, iar o parte din emisiile de dioxid de carbon  este folosită pentru producerea carbonatului de calciu, un exemplu de economie circulară.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.