Home / Reviste / Ibanesti / Bisericuța de la Fâncel, mereu acasă pentru credincioși

Bisericuța de la Fâncel, mereu acasă pentru credincioși

Distribuie

Deși nu mai este paroh de patru ani, părintele Lucian Breja din Dulcea, Ibănești nu se consideră deloc un pensionar. Treburile gospodăriei, mersul în continuare la biserică unde cu drag slujește când este invitat, sunt ocupațiile de bază ale părintelui de la Dulcea, cel care a slujit Sfânta Biserică vreme de 43 de ani. În urmă cu câteva zile l-am regăsit pe părintele Breja în unul din locurile sale dragi, la bisericuța de lemn de pe Platoul Fâncel unde a săvârșit Sfânta Liturghie în zi de aleasă sărbătoare, Nașterea Maicii Domnului, zi în care Platoul Fâncel s-a animat de lume cu ocazia derulării proiectului ”Promovarea valorilor culturale și susținerea turismului din Valea Gurghiului” inițiat de Asociația Comunităților Văii Gurghiului. Nu am ratat ocazia și am stat la o poveste cu părintele Lucian Breja care ne-a vorbit despre legătura sa de suflet cu bisericuța de lemn de pe Platoul Fâncel, lăcaș ce poartă hramul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanu.

Reporter: Care este povestea din spatele acestei bisericuțe de lemn de pe Platoul Fâncel?

Părintele Lucian Breja: În momentul în care s-a gândit Festivalul Văii Gurghiului, prefectul județului era Ciprian Dobre, iar arhiepiscop era Înaltpreasfințitul Andrei, care în prezent este Mitropolit la Cluj. În fața bisericuței există atunci o troiță, unde, la momentul sfințirii ei s-a născut ideea construirii aici sus la Fâncel a unei biserici. Perioada în care ea a prins viață a fost 2008-2010, an în care biserica a fost târnosită de către Înaltpreasfințitul Andrei.

Rep.: Cine patronează spiritual acestă biserică?

Pr.L.B.: Biserică poartă hramul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanu pentru că este construită mai la munte. Se știe că acest sfânt și-a petrecut viața prin grote, peșteri, zone de munte. În Țara Sfântă pe o înălțime are chiar și o biserică. Sfântul Ilie a fost pe Muntele Carmel împreună cu ceilalți mari dregători, iar la rugăciunile sale s-au deschis cerul iar după trei ani și jumătate și a plouat. Fiind și noi în apropierea muntelui, am zis să dăm numele Sfântului Ilie acestei biserici de aici de la Fâncel.

Rep.: Cât de des se țin slujbe aici pe Platul Fâncel?

Pr.L.B.: La această biserică se țin de regulă slujbe la sărbătorile mai importante de peste an, de hramul Sfântului Ilie, precum și în a treia zi de Paști când venim aici la slujbă. De asemenea, venim la Sfânta Liturghie când are loc Festivalul Văii Gurghiului precum și cu alte ocazii, cum a fost și cea de Praznicul Nașterii Maicii Domnului când Platoul Fâncel a fost gazda unui eveniment organizat de Asociația Comunităților Văii Gurghiului. Nu în ultimul rând, la această bisericuță vin foarte multe persoane care își botează copiii precum și la cununii religioase. Cum sunt pensiunile aproape este locul ideal pentru ca lumea să se poată ruga sau asista la o slujbă. La această bisericuță slujim doi preoți, eu, chiar dacă m-am pensionat de ceva vreme, alături de urmașul meu la Parohia Dulcea, părintele Daniel Sava. Cum biserica din Dulcea poartă hramul Nașterii Maicii Domnului, părintele Daniel a trebuit să fie prezent la biserica cea mare, iar mie mi-a revenit onoarea de a oficia Sfânta Liturghie în această zi de sărbătoare, Nașterea Maicii Domnului, aici la bisericuța de lemn de pe Platoul Fâncel.

Rep.: Cum e să pășiți în această bisericuță pe care dumneavoastră ați clădit-o?

Pr.L.B.: E ceva frumos, ceva care te face să te simți acasă. Desigur, la biserică totdeauna ești acasă, dar aici la această bisericuță e ceva cu totul special. Îmi place locul unde este ea așezată, stilul în care este construită. Venim din când în când aici la slujbă să ne rugăm, mai ales când sunt sărbători mari, venim cu drag, cum este și sărbătoarea de Sfânta Mărie mica, Nașterea Maicii Domnului. Venim aici la Sfânta Liturghie, la Paraclisul Maicii Domnului unde ne rugăm către Maica Domnului. Este Maica noastră a tuturor, Maica Mântuitorului Iisus Hristos. Dacă Dumnezeu a rânduit și a pregătit-o ca să nască pe fiul său, e o persoană deosebită, o persoană unică în toată lumea, să fie aleasă de Dumnezeu Tatăl să fie maica fiului Său. Fecioara Maria a fost așteptată vreme de mii de ani, de la căderea omului în păcat lumea a dorit să vină cineva care să aducă mântuirea. Dumnezeu le-a promis primilor oameni că va trimite un mântuitor, iar oamenii l-au așteptat pe acel mântuitor. L-a așteptat Adam dar nu la văzut decât în Pomul Vieții din mijlocul Raiului, l-a așteptat apoi Moise care la văzut în Rugul Aprins. L-a așteptat apoi Ghedeon care l-a văzut în lâna care, deși ploua ea rămânea uscată. Toată lumea l-a așteptat, și așa se face că după câteva mii de ani a venit cea care îl va naște pe Iisus Hristos, Mântuitorul nostru care ne-a adus mântuirea.

A consemnat Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   
Loading RSS Feed

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.