Home / Sanatate / In Memoriam Prof. Dr. Benedek István

In Memoriam Prof. Dr. Benedek István

Distribuie

Comunitatea din Târgu Mureș a pierdut un profesionist desăvârșit de mare notorietate, om de știință, artist, om de cultură, întemeietor de școală, care a făcut primul transplant medular din România.

Dispariția lui lasă un gol imens în această comunitate, cu atât mai mult cu cât el a trecut în neființă la o vârstă la care era în culmea activității sale productive în toate domeniile sale de activitate, și avea de format copii, cel mai mic dintre ei – Noemi – fiind încă în școala elementară, iar ceilalți la începutul carierei.

Benedek István a fost al Transilvaniei, al Târgu Mureșului, unde a trăit și a desfășurat activități complexe și a devenit un profesor de mare notorietate, cunoscut și apreciat în toată lumea.

El și-a petrecut copilăria în școli de renume din Târgu Mureș, iar în tinerețe a aboslvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureș. Era un om plin de energie în copilărie și tinerețe, având o viață plină de evenimente. A fost totodată un artist care a lăsat în urmă multe tablouri și sculpturi, precum și sportiv de performanță campion național,  provenind dintr-o familie veche nobiliară care numără doctori, scriitori și artiști consacrați.

Cu viziunea care l-a caracterizat, a creat Școala de Hematologie și Clinica de Hematologie din Târgu Mureș. Nu s-a mulțumit să fie un simplu medic de familie, de care colectivitatea își aduce aminte cu mare drag, bazându-se pe el nu numai profesional dar și în multe alte probleme.

Peresverând în medicină, devine asistent universitar, cadru didactic medical în facultatea pe care tatăl său și generația lor au făurit-o.

Lucrând în colectiv cu medici, profesori renumiți și recunoscuți în toată lumea deși marginalizați acasă, cu bagajele de cunoștințe din familie, a reușit cu perseverență să cultive și să dezvolte la cele mai înalte culmi ale medicinii performanța clinicii pe care a creat-o. Din nimica, dintr-o clădire distrusă și aflată în pragul demolării, a reușit să facă o clinică de hematologie – prima din Ardeal -, care a înregistrat succes după succes în domeniul diagnosticului și tratamentului bolilor hematologice și în educația tinerilor specialiști.

Colectivul își aduce aminte cu mândrie și tristețe de profesorul lor, care a extins toată gama de investigații și tratament, efectuând primul transplant de celule stem din țară, având în spate recunoștința bolnavilor săi și a colegilor specialiști.

Colectivul format de profesorul Benedek István în cadrul Școlii de Hematologie a produs în continuare rezultate care duc mai departe renumele profesorului întemeietor de școală.

Activitatea sa științifică extrem de laborioasă a fost comprimată în nenumărate cărți, articole publicate în reviste de specialitate, sau conferințe susținute ca lector nelipsit de la congresele de prestigiu de hematologie, naționale sau europene.

După retragerea sa forțată și nemeritată, de către cei care condus destinele medicinii tîrgumureșene, a continuat activitatea sa ca voluntar, contribuind la dezvoltarea în continuare a Clinicii de Hematologie, formarea de rezidenți, lucrând de dminineața până seara. Continuându-și activitatea în cel mai mare focar de COVID, boala l-a doborât și l-a luat din mijlocul pacienților elevilor și colaboratorilor săi.

Numeroși bolnavi din România și străinătate caută în continuare echipa formată de el, rugând colaboratorii săi să dea soluții pentru bolnavi, în special pentru cazurile complicate.

Poate activitatea lui științifică, didactică și profesională nu poate fi încă recunoscută și apreciată, urmând ca  elevii și colaboratorii lui, precum și cei peste 1 milion de pacienți pe care i-a consultat, să așeze personalitatea sa la locul cuvenit în istoria medicinii tîrgumureșene și românești, și de ce nu, și a comunității maghiare din care a făcut parte. 

Prof. Dr. Benedek Imre


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință de lucru la Consiliul Județean Mureș

Distribuie DISPOZIŢIA NR. 87din 15 martie 2024privind convocarea Consiliului Judeţean Mureş în şedinţă publică ordinară …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.