Home / Agricultura / Ziua Porumbului Dafcochim 2021. Hibrizi de perspectivă creați la SCDA Turda

Ziua Porumbului Dafcochim 2021. Hibrizi de perspectivă creați la SCDA Turda

Distribuie

Tradiționala locație din incinta fermei Kodagro, aflată în Seuca, sat aparținător comunei mureșene Gănești, a găzduit joi, 9 septembrie, o nouă ediție a ZILEI PORUMBULUI.
Sărbătoarea porumbului a bifat cea de-a doua ediție, după cea de la Iernut din anul 2019, organizată de compania DAFCOCHIM Agro Târgu Mureș, distribuitor autorizat al celor mai mari producători de produse de uz fitosanitar din lume, și a prilejuit unui număr de 21 de companii naționale și multinaționale testarea unei game variate de produse din domeniul inputurilor pentru agricultură și protecției plantelor: Adama, Azomureș, BASF, Bayer CropScience, Belchim Crop Protection, Corteva Agriscience, Donau Saat, FMC Agro România, Holland Farming Agro, KWS, Lidea, Limagrain, MAS Seeds, Marton Genetics, Nufarm, Saaten Union, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, Sumit Agro, Syngenta, Timac Agro și UPL.
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Turda a furnizat pentru loturile demonstrative de la Seuca atât hibrizi consacrați, cât și unii noi, care nu sunt încă comercializați.
Prezentarea cercetătorului științific Andrei Varga, din cadrul Laboratorului de ameliorare porumb al SCDA, a început cu Turda Star, un hibrid triliniar, omologat în anul 2005, semitimpuriu, grupa FAO 370. “Se poate observa că are o talie în jur de 3 m și 10, are un randament cuprins între 79 și 82%, bobul este un semisticlos, rahisul este de culoare roșie, are un MMB cuprins între 220 și 280 de grame, acest hibrid este pretabil a se cultiva în Câmpia Transilvaniei, în zonele limitrofe ale râurilor Mureș, Târnave și Someș și în Moldova și în vestul țării. Potențialul de producție al acestui hibrid a fost înregistrat în anul 2004 la SCDB Târgu Mureș – 11,8 tone la hectar. Acest hibrid se remarcă și printr-un ritm de pierdere a apei foarte ridicat”, a spus specialistul.
Al doilea hibrid din platformă este hibridul simplu Turda 332, omologat în anul 2014. “Are o talie înaltă – 300-320 de centimetri, are o rezistență foarte bună la secetă din prima parte a perioadei de vegetație, o rezistență la cădere și frângere a plantelor și o rezistență la boli și dăunători. Acest hibrid a avut un potențial de producție foarte ridicat în anul 2013 la Centrul de Testare Dej, de 14 tone la hectar. Și acest hibrid se remarcă printr-o pierdere a apei foarte rapidă din bob”, l-a prezentat Andrei Varga.
Al treilea hibrid aflat în platformă este cel mai nou hibrid omologat la SCDA Turda, în 2021, și anume hibridul simplu Turda 335. “Acest hibrid se remarcă printr-o talie foarte înaltă, o culoare a bobului galben-portocaliu, un randament cuprins între 84 și 86 la sută, a avut un potențial de producție foarte ridicat în 2020 la Centrul de Testare Dej, de 20 de tone la hectar. Are o rezistență foarte bună la temperaturile scăzute din prima parte a perioadei de vegetație, se recomandă a se cultiva în Câmpia Transilvaniei, podișurile râurilor Mureș, Târnave și Someș. La fel ca și ceilalți are un ritm de pierdere a apei din bob foarte ridicat”, a spus cercetătorul științific.
Al patrulea hibrid prezentat a fost Turda 344, un hibrid triliniar, omologat în anul 2017 și brevetat în anul 2018. “Și acesta se poate observa că are o talie foarte mare, o înălțime de inserție ridicată, este pretabil a fi recoltat mecanizat. Are un randament foarte bun, cuprins între 82 și 84%, un MMB cuprins între 290-340 de grame, potențialul de producție al acestui hibrid a fost înregistrat în anul 2013 la Centrul de Testare Dej, de 17 tone la hectar, în condiții experimentale la neirigat. Și acest hibrid se remarcă printr-un ritm de pierdere a apei foarte ridicat”, a punctat Andrei Varga.
Ultimul hibrid aflat în platforma de la Seuca este un hibrid de perspectivă – SUR 18/399, creat în colaborare cu compania Saaten Union. “Este un hibrid simplu, semitimpuriu, grupa FAO 380, se poate observa că are un știulete foarte mare, un număr de 20-22 de rânduri, este un hibrid foarte productiv, în anul 2020 la SCDB Târgu Mureș a avut o producție de peste 20 de tone la hectar în condiții experimentale la neirigat. Se poate observa la fel că și acest hibrid are un ritm foarte rapid de pierdere a apei din bob, are o plantă foarte înaltă, cu o maturitate fiziologică de tip stay green, la fel este pretabil pentru Câmpia Transilvaniei, respectiv Podișul râurilor Someș, Târnave și Mureș, respectiv Moldova și vestul țării. Sperăm că anul acesta să fie omologat și de la anul să avem producere de sămânță și să fie în comercial”, a încheiat Andrei Varga.

Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Turismul în județul Mureș își revine”. Vezi care sunt principalele evenimente culturale din 2024

Distribuie Anul 2024 pare un an extrem de promițător pentru toți turiștii care își doresc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.