Home / Agricultura / Ziua Porumbului Dafcochim 2021. Hibrizi Syngenta din grupul Artesian la Seuca

Ziua Porumbului Dafcochim 2021. Hibrizi Syngenta din grupul Artesian la Seuca

Distribuie

Tradiționala locație din incinta fermei Kodagro, aflată în Seuca, sat aparținător comunei mureșene Gănești, a găzduit joi, 9 septembrie, o nouă ediție a ZILEI PORUMBULUI.

Sărbătoarea porumbului a bifat cea de-a doua ediție, după cea de la Iernut din anul 2019, organizată de compania DAFCOCHIM Agro Târgu Mureș, distribuitor autorizat al celor mai mari producători de produse de uz fitosanitar din lume, și a prilejuit unui număr de 21 de companii naționale și multinaționale testarea unei game variate de produse din domeniul inputurilor pentru agricultură și protecției plantelor: Adama, Azomureș, BASF, Bayer CropScience, Belchim Crop Protection, Corteva Agriscience, Donau Saat, FMC Agro România, Holland Farming Agro, KWS, Lidea, Limagrain, MAS Seeds, Marton Genetics, Nufarm, Saaten Union, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, Sumit Agro, Syngenta, Timac Agro și UPL.

“Syngenta este o companie care inovează în fiecare an și muncim foarte mult ca să ducem hibrizi de porumb care sunt adaptați condițiilor din zona dumneavoastră și, bineînțeles, care au și un potențial de producție ridicat”, și-a început Darius Mathiu, Key Account Manager, Syngenta, prezentarea tehnică, introducând primul hibrid – Corinthos care este un hibrid mai timpuriu 300-340 FAO.

“Avantajul lui este faptul că are o toleranță foarte bună la bolile tulpinii, cât și la bolile știuletelui, și este un hibrid care înflorește timpuriu ceea ce înseamnă că avantajul lui este faptul că polenizează înainte de arșiță și atunci automat va poleniza până în vârf, după cum se vede. Corinthos este un hibrid care face parte din grupul Artesian. Artesian este un concept Syngenta care înseamnă că hibrizii incluși în grupul Artesian sunt hibrizi care au o toleranță ridicată atât la secetă, cât și la arșiță, ceea ce se traduce într-o producție și o vigoare mult mai bună în momentul răsăritului, cât și în prima parte a vegetației”, a spus reprezentantul companiei.

Următorul hibrid prezentat a fost Torino, care este un FAO 300-340, care răspunde foarte bine unor tehnologii mai intensive. “Torino este hibridul de porumb care răspunde foarte bine unei fertilizări mai bune, ceea ce o să se traducă foarte bine în producție. Și acest hibrid are o toleranță foarte bună la bolile tulpinii și ale știuletului și este un hibrid care se pretează foarte-foarte bine, cu rezultate extraordinar de bune în zona dumneavoastră”, a informat Darius Mathiu.

Un alt hibrid nou introdus este Ignis, un 300-340 FAO. “Avantajul lui Ignis este faptul că el poate fi cultivat și în zonele cu condiții mai vitrege, este un hibrid mai rustic care se pretează la semănatul mai timpuriu, are o vigoare și o dezvoltare foarte bune în prima parte a vegetației, are o viteză de pierdere a apei din bob foarte bună, ceea ce înseamnă că îl și recoltăm un pic mai devreme. De asemenea, este un hibrid care face parte din conceptul Artesian ceea ce înseamnă că are o toleranță foarte ridicată atât pentru arșiță, cât și pentru secetă”, a subliniat specialistul.

Următorul hibrid prezentat fermierilor a fost Orpheus, “un hibrid care se diferențiază de alți hibrizi din piață prin faptul că are cea mai mare toleranță la atacul de ostrinia pentru că are tegumentul tulpinii chiar foarte dur și Ostrinia nubilalis sau sfredelitorul porumbului nu poate să pătrundă în interior, ceea ce înseamnă că îi conferă și o toleranță foarte ridicată la cădere. Nu prea veți vedea la Orpheus plante care din cauza unui vânt mai puternic sau din cauza atacului dăunătorilor să fie la pământ sau să dezvolte acel gât de lebădă”.

Orpheus este între 340 și 390 FAO, pierde foarte repede apa din bob, de altfel una dintre caracteristicile hibrizilor Syngenta.

Am trecut apoi la hibridul Premeo, tot între 340 și 390 FAO. “Este un hibrid care se caracterizează prin faptul că are un știulete fix, indiferent de densitatea pe care dumneavoastră o semănați – fie că mergeți cu 68.000, 70.000 sau cu 75.000 de boabe germinabile/hectar, dimensiunea știuletelui este aceeași, ceea ce automat se traduce într-o producție mult mai ridicată. Recomandarea noastră este să semănați undeva între 68.000 și 73.000 de boabe germinabile ca să avem recoltabile între 65 și 68.000 de plante”, a explicat Darius Mahiu.

La final, reprezentantul Syngenta a prezentat și portofoliul de produse de protecția a plantelor. “Pe lângă alegerea unui hibrid care este adaptat condițiilor din zona dumneavoastră, este foarte importantă și tehnologia, iar o verigă foarte importantă este erbicidarea, controlul buruienilor. Noi, compania Syngenta, avem soluții atât complete, cât și complexe, este foarte important ca să erbicidați preemergent”, a spus Darius Mathiu, care a amintit mai întâi de Gardoprim Plus Gold. Un alt erbicid nou introdus în portofoliul Syngenta este Calaris Pro, avantajul lui este că poate să fie utilizat atât în preemergență, cât și în postemergență timpurie. Erbicidarea în postemergență este la fel de importantă, iar pentru această fază, Syngenta are două produse în portofoliu – Mistral Plus și Elumis.

Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.