Home / Luduș / Prietenie la „Cupa prieteniei” din Luduș

Prietenie la „Cupa prieteniei” din Luduș

Distribuie

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Luduș a fost inaugurat la 12 iunie 2014 într-o clădire modernă complet reabilitată în conformitate cu cerințele Uniunii Eurpene și dotată cu mobilier și aparatură modernă, cu tot ceea ce este necesar pentru ocrotirea celor aproape 100 de persoane adulte cu handicap.

Cei mai mulți rezidenți provin din sistemul de protecție socială, persoane tinere, dar și femei și bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani. Rezidenții din Centru sunt încadrați în grad de handicap grav, fiind afectați de boala Alzheimer, demență, oligofrenie severă, demență vasculară-mixtă, schizofrenie, autism, pareză flască și tetrapareză, boli comițiale, epilepsii și diabet zaharat. Meritul realizării acestei instituții de sănătate este al Consiliului Județean Mureș și al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș.

În ultimii șapte ani, la dotările inițiale, prin grija numeroșilor sponsori atrași de șeful Centrului, Ovidiu Tănasie Baghiu, dotările primite și amenajările ingenioase au ridicat gradul de confort al rezidenților. Nu mai puțin însemnate pentru psihicul acestora au fost excursiile și programele educative interesante și atractive care au înseninat de multe ori viața celor nevoiți să găsească ocrotire într-o unitate caracterizată prin omenia și bunul simț al personalului.

Întrecere prietenească

Ideea acestei competiții desfășurată în data de 16 septembrie, „Cupa prieteniei 2021” la fotbal, masculin și feminin, aparține șefului Centrului Ovidiu Tănasie Baghiu care a fixat deviza competiției: „Prietenia este singurul antidot pentru ură și singura garanție pentru pace…” prin care a solicitat celor prezenți „Să fiți prieteni cu noi și să faceți sport alături de persoanele cu dizabilități”.

Au răspuns invitației Centrele Rezidențiale de la Târgu Mureș, Călugăreni, Reghin, Căpușu de Câmpie, Mediaș, Cluj-Napoca, Brâncovenești și Cisnădie. Meciurile au fost conduse de arbitrul divizionar Dorel Rațiu din Luduș fiind disputate în deplină sportivitate și în cele mai bune condiții pe terenul cu gazon sintetic  din incinta Centrului. Prietenia și corectitudinea au fost principalele atuuri ale competitorilor care s-au bucurat de fiecare gol marcat, fie în poarta adversarului, fie în propria poartă. Sportivitatea a fost la ea acasă și a caracterizat toate disputele din teren.

La final cupe, medalii și diplome au răsplătit eforturile sportivilor amatori. Au fost premiați: golgeterul turneului – Szanto Paul (CRRN Luduș), cel mai bun portar – Gheorghe Neagu (CRRN Călugăreni) și Ioan Vida (CRRN Luduș) și cel mai tehnic jucător – Viola Attila (CRRN Călugăreni).

Cupa a fost cucerită de echipa CRRN Luduș, urmată de echipele din Căpușu de Câmpie, Călugăreni și Reghin. La fete, locul I a fost ocupat de echipa CRRN Luduș, urmată de CRRN Mediaș. Titlul de cea mai tehnică jucătoare a fost acordat, la egalitate, jucătoarelor Varga Mirela (Mediaș) și Tulit Rozalia (Luduș).

Ovidiu Tănasie Baghiu a mulțumit colegilor din DGASPC Mureș, autorităților locale, presei, partenerilor și colaboratorilor, sponsorilor, tuturor celor care participă la toate evenimentele importante din viața Centrului, precizând: „Adevărații câștigători ai competiției sunt toți participanții la întrecere, dar și toți invitații. Asta, pentru că măcar pentru un moment cei sosiți la eveniment au fost alături de persoanele cu nevoi speciale în încercarea lor de a fi egali nu doar în sport, ci și în viață”.

După festivitatea de premiere, „ceauneala” servită în aer liber în pavilioane cochete a contribuit la socializarea între rezidenți și invitați.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

INTERVIU – Patru elevi de la „Papiu”, calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Matematică. „Matematica este regina tuturor științelor”

Distribuie Performanță demnă de admirație și aplauze pentru patru elevi ai Colegiului Național „Alexandru Papiu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.