Clinica de Fertilitate Zygota Mureș, în pas cu noutățile pentru obținerea unei sarcini Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2065 Vizualizări

Clinica de Fertilitate Zygota Mureș, în pas cu noutățile pentru obținerea unei sarcini

Ce poate fi mai plăcut în viața unui cuplu decât să devină părinți? Iar atunci când acest lucru nu este posibil pe cale naturală, speranțele se îndreaptă spre procedura de fertilizare in vitro (FIV). Anul 2021 marchează 10 ani de funcționare a Clinicii de Fertilitate Zygota Mureș, perioadă în care medicii specialiști de aici, specializați în tehnici avansate de abordare a infertilității, au ajutat sute de cupluri să devină părinți, s-au născut 900 de copilași. Totodată, a existat o preocupare continuă pentru a fi la zi cu ultimele noutăți la nivel mondial în domeniul FIV, iar pe viitor clinica va implementa o nouă tehnică ale cărei rezultate vor însemna șanse și mai mari pentru ca o femeie să devină viitoare mămică.

Scurt istoric

Clinica de Fertilitate Zygota Mureș și-a început activitatea în anul 2011, iar în aprilie 2012 a venit pe lume Cristian, primul copil obținut prin FIV în cadrul clinicii. Au urmat noi succese înregistrate de echipa de specialiști, în 2014 numărul copiilor născuți ajungând la 100. Din 2015 Clinica a intrat în Subprogramul pentru fertilizare in vitro și embriotransfer, îndeplinind criteriile de eligibilitate impuse de Ministerul Sănătății. În 2016 s-a înființat farmacia proprie a Clinicii cu scopul de a ușura accesul pacienților la medicamentele specifice pentru tratarea infertilității. A urmat atingerea pragului de 500 de copii născuți până în 2019, iar în 2021 numărul acestora a ajuns la 900.

Analiza video time-lapse a evoluției embrionilor, o noutate

O atenție specială a fost acordată pentru dotarea Clinicii cu cele mai noi echipamente. ”Continuu dezvoltăm baza de aparatură și ținem pasul cu noutățile care apar în acest domeniu, cu noile tehnici de stimulare, cu medicamente. În scurt timp vom dota clinica cu un aparat care poate face screeningul embrionilor, este o noutate recentă pe plan mondial”, a declarat István Elekes-Darabont, General Manager la Clinica de Fertilitate Zygota Mureș.

Microscopul time-lapse permite o analiză detaliată a dezvoltării embrionare și scoringul embrionilor. Comparativ cu metoda clasică de monitorizare a embrionilor aflați în faza de dezvoltare, în care aceștia sunt scoși din incubator și sunt analizați la anumite intervale de timp, prin time-lapse se permite analiza detaliată a embrionilor prin evaluarea imaginilor obținute la orice oră, fără ca embrionii să fie scoși din incubator. ”Putem vedea momentul fertilizării. Sunt identificate destul de des anomalii în dezvoltarea embrionilor, spre exemplu crăparea, divizarea bruscă când de la o celulă apar trei celule, putem urmări anumite divizări inverse, spre exemplu de la 5 celule se reduc la 3 celule. Toate acestea le putem urmări până în ziua a treia, în ziua a patra embrionii se compactează, iar cea mai importantă este ziua a cincea, când putem urmări formarea blastocistului. Putem vedea dacă există pulsații sau colapsuri în cazul embrionului. Toate acestea sunt analizate de programul folosit și se dă o notă embrionului, un scor KID.  Cu acest punctaj obținut și din ceea ce vedem din punct de vedere morfologic cu ochiul liber putem să alegem mult mai sigur embrionul cel mai propice pentru transfer. În afară de acest scor KID putem să mai dezvoltăm anumite proceduri pe baza unor cercetări științifice, care ne ajută să facem în continuare alegerea cea mai bună pentru embrionii transferați. Pentru pacientă este un avantaj deoarece i se va transfera embrionul cel mai bun, iar nouă, biologilor, ne oferă o anumită libertate pentru că nu mai trebuie să analizăm embrionii la ore fixe, ci oricând putem vedea și analiza evoluția lor”, a explicat Tӧrӧk Tamás, biolog principal în cadrul Clinicii de Reproducere Umană Asistată a Universității din Debrecen, Ungaria.

Avantajele aduse de această procedură sunt net superioare deoarece cresc șansele de a fi obținută o sarcină din prima încercare.

”La Clinica din Debrecen s-a folosit acest aparat din 2019, dar în Spania sau SUA a apărut mult mai devreme. În Ungaria, practic s-a mărit rata de succes referitor la prima implantare. Până acum, dacă obțineam 10 embrioni nu puteam alege care era cel mai bun, implantam pe rând și la un moment dat tot îi venea rândul celui mai bun, apărea sarcina, dar din mai multe încercări.  Astfel, rata de succes din prima încercare se mărește radical”, a adăugat Tӧrӧk Tamás.

De altfel, procedura a fost explicată și în cadrul Conferinței medicale cu participare internațională ”Actualități în domeniul infertilității”.

Moment aniversar, marcat prinr-o conferință medicală

Cei 10 ani de activitate a Clinicii de Fertilitate Zygota Mureș au fost marcați prin organizarea conferinței medicale ”Actualități în domeniul infertilității”, care i-a avut ca speakeri pe Prof. Dr. Gabor Vajta – Central Queensland University, Rockhampton, Australia; Török Tamás – Universitatea din Debrecen, Clinica de Reproducere Umană Asistată; Dr Nagy Barna – Clinica Zygota din Sângeorgiu de Mureș; Dr. Virginás Annamária – Clinica Zygota din Sângeorgiu de Mureș și Prof. Dr. Răzvan Cherecheș – Universitatea ”Babes-Bolyai” Cluj-Napoca prin a cărui prezentare s-au adus informații probate științific că vaccinarea anti COVID nu afectează nici fertilitatea feminină, dar nici cea masculină.

Sponsorii principali ai conferinței au fost: Richter Gedeon, producătorul gonadotropinei pentru stimulare ovariană Bemfola și Vital Logistic, distribuitorul inelelor pesar din silicon Medgyn din SUA.

Vârsta înaintată, o serie de afecțiuni, impedimente în calea unei sarcini

Infertilitatea reprezintă lipsa apariției sarcinii după un an de contact sexual neprotejat pentru o femeie cu vârsta sub 35 de ani și șase luni de contact sexual neprotejat pentru o femeie cu vârsta peste 35 de ani. Rata sarcinilor la pacientele cu vârsta de peste 40 de ani, care au apelat la serviciile Clinicii, este de 14,28% susține Dr. Nagy Barna, medic primar obstetrică ginecologie și Director Medical al Clinicii de Fertilitate Zygota Mureș, potrivit prezentării sale din cadrul Conferinței medicale.

”La vârstă tânără, până în 30 de ani, rata de succes este de 50-60% la prima încercare. (…) Femeia, chiar dacă se simte tânără, trebuie să conștientizeze că are o vârstă biologică, apar niște modificări genetice odată cu vârsta. Femeile au foliculi în ovare de la naștere, lunar se maturizează un folicul. Când se pierd acești foliculi femeia ajunge la menopauză. Ovocitele nu se regenerează, nu se reproduce. Genetic ele îmbătrânesc și știm că la vârsta de 35 de ani jumătate din ovocite genetic sunt îmbătrânite. Rezultatul acestei îmbătrâniri genetice este defectoasa copiere a ADN-ului și atunci normal că embrionul rezultat nu este viabil sau nu se fecundează”, a explicat Dr. Nagy Barna.

Un alt impediment îl consituie o serie de afecțiuni precum patologia uterină, cervicală, endometrioza, etiologia tubară, sindromul de ovare polichistice, dar și insuficiența ovariană, întâlnită tot mai des.

”Sunt tot mai multe cazuri de insuficiență ovariană în ultimul timp. Nu știm exact cauzele, dar în mod sigur alimentația, modul de viață au efect asupra fertilității. Aceste cazuri sunt cele mai grele din punct de vedere medical. La aceste paciente, care sunt tinere, este greu să obținem ovocite, și dacă au ovocite calitatea lor lasă de dorit”, a adăugat Dr. Nagy Barna.

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE