Soluții de amenajare a unor spații pietonale, premiate de Primăria Târgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 637 Vizualizări

Soluții de amenajare a unor spații pietonale, premiate de Primăria Târgu Mureș

Sala mare de ședințe a Primăriei municipiului Târgu Mureș a găzduit marți, 21 septembrie, festivitatea de premiere a Concursului de idei “Amenajare Spații Pietonale în Municipiul Târgu Mureş – Strada Bolyai, Strada George Enescu, Scuarul din Piaţa Victoriei Nr. 3”, organizat de Municipiul Târgu Mureș.

Soluții pentru un oraș prietenos cu mediul

Potrivit informațiilor furnizate de Serviciul Relații Interne și Internaționale din cadrul Primăriei municipiului Târgu Mureș, concursul a fost lansat în data de 30 iunie 2021 cu scopul principal de a selecta  cele mai bune propuneri pentru transformarea amplasamentelor studiate în spații dedicate în special pietonilor și valorificarea acestora în contextul nevoilor comunitare actuale, prin creșterea calității spațiilor destinate întâlnirilor sociale din zonă, punerea în valoarea a monumentelor și ansamblurilor arhitectural – urbanistice din zonă și creșterea atractivității zonei pentru turism, rezolvarea conflictelor generate de caracterul multifuncțional al zonei studiate (centru istoric, cultural, economic, administrativ, educațional, social), reorganizarea circulației în vederea reducerii traficului motorizat, a poluării în zonă și a creșterii numărului de deplasări alternative și cu mijloace de transport în comun etc.

„Pe de o parte dorim să punem în valoare frumusețea arhitecturală și multiculturalitatea care ne definește și ne dă unicitate, iar pe de altă parte dorim să găsim soluții pentru un oraș prietenos cu pietonii, cu bicicliștii și cu toți care țin la un mediu de viață curat și sănătos”, a declarat Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș.

Cinci proiecte, jurizate

Termenul de depunere a proiectelor a fost 1 septembrie 2021, iar până la data respectivă au fost depuse șase proiecte, dintre care cinci au fost jurizate, al șaselea fiind depus incomplet, fără partea desenată. Juriul concursului a fost alcătuit din specialiști din mai multe domenii conexe: arhitecți, urbaniști, peisagiști, istorici, scenografi, designeri, ingineri.

„În urma studierii celor cinci proiecte din concurs, juriul a decis în unanimitate neacordarea premiului I, considerând că nu a fost atins un nivel de complexitate și detaliere care să le clarifice drept propuneri remarcabile în integralitatea lor. Prin proiectele depuse s-a răspuns parțial, cerințelor stabilite în tema de proiectare, acestea fiind însă apreciate de juriu pentru calitatea soluțiilor propuse pe zone din arealul studiat”, a precizat Florina Daniela Miheț, arhitectul șef al Primăriei municipiului Târgu Mureș.

Deși premiul I nu a fost acordat, potrivit primarului Soós Zoltán, în perioada următoare cele cinci proiecte elaborate de către specialiști vor fi supuse consultării publicului târgumureșean, urmând ca prin vot liber să fie acordat premiul publicului pentru fiecare amplasament studiat în parte. Ideile selectate completează soluțiile concursului anterior My City și vor sta la baza temelor de proiectare pentru documentațiile tehnice aferente amenajării zonei centrale.

Câștigătorii concursului:

Premiul II (5.000 de euro): Mossfern SRL, reprezentant legal Kiss Zoltán, arhitect cu drept de semnătură: Macalik Arnold Ernő.

Premiul III (3.000 de euro): Kovács Lóránt – peisagist, Klósz Endre – arhitect, Komes Dániel – peisagist.

Premiul III (3.000 de euro): M35 Arhitects SRL; arh. Cosmin Mihalte, designer Andreea Pașcu, SC Absis Landscape Studio SRL, ing. peis. Szabó Beáta, Siklódi Zsuzsanna, Tăslăvan Róbert; Coautori: Gál Sándor, Fundația Comunitară Mureș, Csiki Szilveszter, Sil Visual Studio. Coautori specialități: stud. peis. Géczi Áron, stud. peis. Lőrincz Hanna, stud. peis. Hegedűs Erzsébet, stud. peis. Borbély Katalin, stud. peis. Zajzon Norbert, stud. peis. Ciumas Adrian, stud. peis. Lőrincz Tűnde, Roxana Sala, Grama Ioan Vasile (sculptor).

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE