VIDEO: Placă memorială în amintirea lui Benedek István Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1685 Vizualizări

VIDEO: Placă memorială în amintirea lui Benedek István

Familia regretatului medic și profesor Benedek István, alături de un grup restrâns de foști prieteni fideli și colegi au participat vineri, 17 septembrie, în holul Clinicii de Hematologie din Târgu Mureș, la dezvelirea unei plăci memoriale realizată de sculptorul Benedek József. În urmă cu un an, în 1 septembrie 2020, inima celui care a fost fondatorul Policlinicii Carit San, coordonatorul Secției Clinice de Hematologie și Transplant Medular a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și profesor universitar la Facultatea de Medicină din cadrul Univeristății de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș a încetat să mai bată, la vârsta de 71 de ani.

Omagiu unui profesionist de excepție

În debutul evenimentului care s-a remarcat în primul rând prin discreție și simplitate, dar și prin lipsa reprezentanților autorităților locale, județene și din domeniul Medicinei mureșene, actorul Kilyén László a făcut un scurt portret al celui care a fost medicul și profesorul Benedek István, afirmând că plecarea în Eternitate a doctorului de numele căruia se leagă realizarea primului transplant de măduvă la un pacient adult din România ”a lăsat un gol imens” în urmă.

”Începând cu anul 1978 a lucrat aici și domnul profesor doctor Benedek István care prin munca sa perseverentă a ridicat faima acestui spital la nivel național. Odată propulsat la vârful Medicinei, a pus bazele unei Școli de Hematologie și a înființat Clinica de Hematologie și Transplant Medular care a devenit o instituție de succes și recunoscută în toată țara, unde au fost salvate viețile multor pacienți. Acest om a fost hematologul profesor doctor Benedek István, modest și liniștit, dar cu o putere de muncă fără margini, care a lucrat mult la această clinică, nu numai cu bolnavii dar și în laborator, fiind un morfolog excelent, el era cel care studia mostrele de măduvă osoasă, el punea diagnosticul și își trata bolnavii”, a spus Kilyén László.

La ceremonie au onorat cu prezența și prof. dr. Radu Niculescu de la Institutul Clinic Fundeni din București, respectiv prof. dr. Ljubomir Petrov, Clinica Universitară Cluj.

”E greu să vorbesc în aceste momente despre colegul și prietenul meu István. Dar întrucât fiecare om este dator cu o moarte cum spunea o poezie, trebuie să ne împăcăm și cu acest lucru, deși când e vorba de prieteni, de familie, este greu de acceptat. Vreau să aduc un omagiu prietenului meu și nu un ultim omagiu, pentru că el va fi omagiat de acum înainte de toți cei care l-au cunoscut”, a transmis prof. dr. Radu Niculescu.

De la Artă la Medicină, la superlativ

La puțin timp după dezvelirea plăcii memoriale, reputatul cardiolog Benedek Imre a dezvăluit câteva detalii puțin știute despre fratele său, profesorul doctor Benedek István.

”Este un moment foarte trist pentru că ne aducem aminte de István, profesor universitar despre care nu vrem să credem că nu mai este cu noi. Mi se întâmplă și mie că dimineață vreau să îl sun la telefon ca să vorbim despre ceva. Provine dintr-o familie veche, nobilă, cu aproape o mie de ani de existență în scripte, care a făcut parte din acest oraș, acest spirit transilvănean. A fost o personalitate a tinereții. A fost campion național, a fost campion balcanic, a fost omul care de dimineața până seara a vrut să facă ceva. Încă din tinerețe s-a remarcat acea dorință de a face ceea ce avea, și are și familia în sânge, Artă. Numeroase sculpturi, numeroase imagini, numeroase picturi există, și cu fratele care a terminat Institutul de Artă de la București, clasa Ion Minulescu, și a fost șef de promoție, ne gândeam că oare István nu e mai talentat? Dar a ales Medicina și în Medicină nu s-a oprit la un nivel și a vrut ceea ce a învățat din familie: să dea totul din el, totul pentru comunitate, și așa a ajuns profesor universitar, întemeietor de clinică, care a făcut primul transplant de stent și primul transplant de celule stem minimal împreună cu mine. Încă oamenii de știință, profesioniștii care l-au înconjurat nu știu ce au pierdut, dar deja văd că spiritul merge mai departe, oamenii lucrează, școala este, ceea ce este foarte important. Eu cred că încă nu este la locul meritat în ierarhia, în panoplia Medicinei târgumureșene, Medicinei românești, transilvănene și a ungurilor pentru că de fapt dânsul a fost un transilvănean dar în primul rând ungur”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, prof. dr. Benedek Imre.

Ceremonia din incinta Clinicii de Hematologie din Târgu Mureș a fost urmată de un spectacol urmărit de circa 600 de persoane, organizat în Sala Mare a Palatului Culturii, cu participarea pianistului Csiky Boldiszar jr. și a actorilor Enikő Szilágyi, Székely Éva și Kilyén László.

Text și foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE