Ziua Porumbului Dafcochim 2021. Donau Saat, semințe cu genetică din Austria Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 511 Vizualizări

Ziua Porumbului Dafcochim 2021. Donau Saat, semințe cu genetică din Austria

Tradiționala locație din incinta fermei Kodagro, aflată în Seuca, sat aparținător comunei mureșene Gănești, a găzduit joi, 9 septembrie, o nouă ediție a ZILEI PORUMBULUI.

Sărbătoarea porumbului a bifat cea de-a doua ediție, după cea de la Iernut din anul 2019, organizată de compania DAFCOCHIM Agro Târgu Mureș, distribuitor autorizat al celor mai mari producători de produse de uz fitosanitar din lume, și a prilejuit unui număr de 21 de companii naționale și multinaționale testarea unei game variate de produse din domeniul inputurilor pentru agricultură și protecției plantelor: Adama, Azomureș, BASF, Bayer CropScience, Belchim Crop Protection, Corteva Agriscience, Donau Saat, FMC Agro România, Holland Farming Agro, KWS, Lidea, Limagrain, MAS Seeds, Marton Genetics, Nufarm, Saaten Union, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, Sumit Agro, Syngenta, Timac Agro și UPL.

Compania de origine austriacă Donau Saat a avut în loturile demonstrative de la Seuca cinci hibrizi de porumb boabe – Estevio, Coronado, Ardenno, Atlantico și Danubio – și doi hibrizi de porumb siloz – Agroking și Katedral.

Prezentarea tehnică a fost realizată, la fel ca altădată, de Dan Florea, reprezentant Donau Saat România pentru zona de Centru.

Primul hibrid prezentat a fost Danubio, din grupa FAO 270, care este, de altfel, vedeta din portofoliul Donau Saat, fiind cel mai vândut hibrid al companiei pe piața din România.

“În anii cu ploi multe și multă mâncare se poate folosi și pentru siloz, un siloz timpuriu. În general, hibrizii Donau Saat se pretează și pentru siloz, au o talie a plantelor destul de mare. Danubio are producții între 7-11 tone, pe zona de Moldova se obțin chiar și 12 tone/hectar. Depinde foarte mult de tehnologie, de condițiile de climă, de sol”, a spus Dan Florea.

Am trecut apoi la Atlantico, un hibrid din grupa FAO 280, aflat pentru prima dată în cultură, astfel că datele de producție nu sunt încă cunoscute. “Sperăm, după cum arată, să fie un început bun pentru el în zona noastră de Centru. Este, de asemenea, un semisticlos, să sperăm că va avea o cerere bună. Are un știulete foarte frumos pentru grupa FAO 280”, a punctat reprezentantul Donau Saat.

Lider de vânzări dintre hibrizii din portofoliul Donau Saat în zona Centru, Ardenno face parte din grupa FAO 320. “Binecunoscut în zonă, cu o poziție erectă a frunzelor, se cunoaște din toate parcelele, Ardenno este constant în ceea ce privește producția, de 7-9 tone, indiferent de vreme. La început, multă lume spunea că este foarte sensibil la secetă. Nu este adevărat, este un hibrid cu o toleranță bună la arșiță, iar producțiile sunt foarte bune”, a menționat Dan Florea.

Coronado, un hibrid din grupa FAO 330, este relativ nou, se află în al doilea-al treilea an în cultură. “Și acesta dă dovadă de o stabilitate foarte bună, răspunde foarte bine la o tehnologie superioară, cu îngrășăminte multe. Este un hibrid de perspectivă pentru noi și sper că și în fermele dumneavoastră va avea rezultate pe măsura așteptărilor”, a adăugat specialistul Donau Saat.

Ultimul hibrid – Estevio este un hibrid din grupa FAO 350, de asemenea este cultivat pentru prima dată, inclusiv în fermele românești, de unde sunt așteptate  în această toamnă rezultatele. “Din testele noastre este un hibrid cu potențial foarte bun de producție, are și o pierdere destul de rapidă a apei la maturitate, sper că va fi un hibrid care va avea un loc în ferma dumneavoastră”, a subliniat Dan Florea.

La finalul prezentării, reprezentantul Donau Saat a trecut în revistă și cei doi hibrizi de porumb siloz: “Agroking din grupa FAO 510 este un hibrid de siloz consacrat, care are un randament foarte bun în raportul știulete-plantă verde și dă un un siloz de o calitate foarte bună, asta ne spun fermierii care îl cultivă. Katedral este un hibrid din categoria hibrizilor tardivi – FAO 440 – care va începe să fie comercializat din 2022”.

Bogdan Craiciu, responsabil de producție și dezvoltare Donau Saat, în completare față de cele transmise de colegul său, ne-a vorbit de gama de produse Clima Fit. “Avem o grupă specială de produse, indiferent de specie care se cheamă Clima Fit. În cadrul acestei grupe de produse căutăm să alegem, să nominalizăm soiuri sau hibrizi care sunt constanți, înainte de a avea vârfuri de producție, adică nu ne uităm la recorduri, ci ne uităm la stabilitate pentru că este cea mai importantă în planul economic din fiecare fermă. Acest gen de produse noi îl vedem ca un punct definitoriu în oferta Donau Saat, practic știm că atunci când un produs intră în această categorie, el este stabil, de încredere”, a conchis acesta.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE