Home / Cultură / Câștigătorii SIMFEST 2021

Câștigătorii SIMFEST 2021

Distribuie

Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș a găzduit sâmbătă, 18 septembrie, Gala festivă a celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului Internațional de Film și Televiziune SIMFEST 2021.

Festivalul s-a desfășurat în perioada 13-19 septembrie, la Târgu Mureș, iar din cele 410 de producții înscrise la preselecție, în selecţia oficială au rămas 118 de producţii din 40 de ţări.

Premii SIMFEST 2021:

– Marele Premiu SIMFEST 2021: “Ţară umbrită”, Bohdan Slama, Cehia.

Motivația Juriului:”Un film ale cărui semnificații depășesc situația apparent particular a unei comunități rurale, aflată la granița dintre Cehia și Austria, dezvăluind un fapt tulburător și dureros când, în condițiile celui de-al Doilea Război Mondial, vecini care erau prieteni, devin dușmani doar pentru că aparțineau unor etnii diferite.”

– Premiul Special al juriului: “Campion fără limite”, Seongkwan Sohn, Coreea de Sud.

Motivația Juriului:”O emoționantă idee face ca un spectacol de televiziune de divertisment să transmit un profund mesaj de solidaritate umană. Este vorba despre un concurs de dans în care unul dintre concurenți este cu dizabilități și se află într-un scaun cu rotile.”

– Premiul pentru Videoclip: “Rugbi club Venus RIFIL”, Piatra Neamţ, Iulian Chiuariu.

Motivația Juriului:”Spotul promovează o echipă de fete, de adolescente, cu o denumire apparent malițioasă- Mâțele Negre. Denumirea echipei este aleasă interesant, pentru că amintește de o superstiție populară românească: îți merge rău dacă îți trece o pisică neagră prin față. Este un mod de intimidare a adversarului dar și o modalitate de promovare aproape subliminal. Numele echipei și-a făcut efectul psihologic și asupra juriului. Instantaneu am decis, în unanimitate, să-i acordăm premiul SIMFEST pentru videoclip.”

– Premiul pentru Ştiri – EX AEQUO: televiziunea RTS Turnu Severin – “Antactica, alarmă globală”, autor Jifko Konstantinov, Bulgaria.

Motivația Juriului:”Premiul SIMFEST 2021 pentru știri de televiziune este acordat ex-aequo în acest an unor producții care acoperă cu profesionalism zone diferite. Dar spectacolul știrilor este la fel de palpitant, indiferent dacă vorbim de o comunitate locală sau de ultima frontieăr de pe Pământ: Antarctica.”

– Premiul pentru Talk-show: “E singurul sfat”, Andreea Ştiliuc, România.

Motivația Juriului:”Pentru modul în care a reușit să descopere personalitatea unuia dintre cei mai dăruiți regizori ai teatrului românesc, laureata premiului pentru talk-show este Andreea Știliuc de la TVR Iași.”

– Premiul pentru Anchetă: “Crima cea mai modestă”, Shany Moran Haziza, Israel.

Motivația Juriului:”Tenacitatea documentaristei de a investiga un caz real de acum 30 de ani, care demonstrează implicarea unor comunități dintre sectele cu caracter ultra religios. Filmul descoperă urmările nebănuite ale fanatismului religios, dus la extreme cu consecințe tragice și atrocități comise în numele credinței. O investigație jurnalistică ce caută răspunsuri.”

– Premiul pentru Creaţie studenţească non-ficţiune: “Tabloul lui Vivien”, Eric Kosonen, SUA.

Motivația Juriului:”Anul 2020 a fost un an extrem de dificil pentru fiecare dintre noi. Însă, pe lângă problemele personale, anteprenorii au luptat din greu pentru supraviețuirea afacerilor lor. Când această zbatere devine subiect de film iar realizatorul este foarte bun, filmul rezultat merită premiat cu prisosință.”

– Premiul pentru Creaţie studenţească-ficţiune: “Lovitura”, regia Amin Anari, Iran.

Motivația Juriului:”Se spune că viața bate filmul dar uneori filmul de ficțiune e cea mai bună metodă de a ilustra aspect extrem de sensibile din cotidian. Povestea acestui film poate fi reală oriunde și capătă astfel o tentă universal care merită cu prisosință răsplătită.” 

– Premiul pentru Animaţie: “Pictând cu numere”, Radheya Jegatheva, Australia.

Motivația Juriului:”Un film care reia, modern, credința anticilor conform căreia numerele sunt fundația Universului, și o face într-un mod fascinant.”            

– Premiul pentru Producţie de divertisment: “Noapte în flăcări”, Martin Kuba, Eva Josefikova, Cehia.

Motivația Juriului:”Calitățile lucrului cu actorii, simțul umorului și talentul de a inventa personaje cu mult haz, îndrăgite de public și situații de viață inedited, inspirate din cotidian. Totul, în spiritul bunei tradiții cinematografice a școlii cehe de cinema, inițiată de mari cineaști ca Jiri Menzel și Milos Forman.”

– Premiul pentru Film documentar: “Copilul din umbră”, Andreas Arnstedt, Germania.

Motivația Juriului:”Termenul “copii din umbră” este în mare parte necunoscut în societatea noastră. Aceștia sunt copiii care locuiesc cu un frate bolnav, aflat în fază terminală. Toată atenția părinților se îndreaptă spre copilul bolnav. Copiii sănătoși sunt în umbră, își asumă sarcini pentru care sunt încă mult prea mici și preiau o parte din activitățile familiale.”

– Premiul pentru Film de ficţiune de lung metraj: “Cât costă frica ta”, Florian Anders, Germania.

Motivația Juriului:”O analiză lucidă a principiilor morale puse la grea încercare în situații limită de tentațiile aplicate cu cinism de o societate ale cărei valori sunt exclusive cele materiale. Supraviețuirea cu demnitate este o cursă cu obstacole pentru fiecare dintre noi. Filmul redă cu emoție și sensibilitate acestă temă.”

– Premiul pentru Jurnalism european: “Interviuri pentru speranţă”, Corneliu Ţepeluş, România.

Motivația Juriului:”Pentru profesionalismul și competența actului jurnalistic care urmărește destinele umane confruntate cu realitățile sociale contemporane.”

– Premiul pentru Cea mai bună producţie din România și Republica Moldova: “Reîntoarcerea”, Dumitru Grosei, Republica Moldova.

Motivația Juriului:”Xenia Bucuci, artizan din Republica Moldova, este fostă actriță și fotomodel. După 5 ani de lucru în Franța, ea este una din puținele persoane care s-au întors acasă din străinătate, pentru a recupera și promova tradițiile vechi ale meșteșugului manual moldovenesc. Povestea ei emoționantă este spusă în acest film.”

– Premiul Special pentru Imagine: “Doar Djurdjevdan mai trebuie să vină”, Zlatko Giurgevici, regizor Predrag Todorovici, Serbia.

Motivația Juriului:”Juriul a remarcat o imagine captivantă, expresivă, în care estetica rafinată a unor cadre relevă sensurile adânci ale unor străvechi sărbători în Serbia.”

– Premiul pentru Scenariu: “Anatomista”, Iris Fegerl, Nina Hohn, Germania.

Motivația Juriului:”Bazându-se pe o amplă documentare, cele două autoare au realizat o narațiune bine condusă, captivantă, despre o femeie care a reușit să învingă prejudecățile epocii, devenind prima femeie din lume specializată în anatomia umană.”

Mențiuni speciale, SIMFEST 2021:

– Menţiune specială pentru producţie educaţională, pentru profesorul Vittorio Caratozzolo, Italia.   

Motivația Juriului:”În producțiile elevilor de liceu îndrumați de Vittorio Caratozzolo, este omagiat cu mijloace modern, video, Dante Alighieri, ultimul mare exponent al culturii medieval, care, împreună cu reprezentanții generației următoare, Petrarca și Bocaccio, a făcut trecerea către umanismul renașterii. Această premiere beneficiază de o fericită coincidență, este acordată în luna septembrie, la 700 de ani de la moartea autorului Divinei Comedii, 14 septembrie 1321.”

– Menţiune specială pentru producţia multimedia: “Cutstein”, Hamidreza Ckhosh-Bazan, Iran.              

Motivația Juriului:”În cele aproape 11 minute, Hamidreza Ckhosh-Bazan prezintă importanța procesului de editare în producțiile video, în documentare, în jocurile pe calculator, în animație, unde singura limită care există este cea a creativității autorului.”

– Menţiune specială pentru scurt metraj: “De ce suntem trişti în oraşe”, Gang Zhao, China.   

Motivația Juriului:”În esență este vorba despre un tânăr care pierde o brichetă veche, fără valoare materială, doar o valoare sentimentală. Cel care o pierde este o persoană săracă, mai în vârstă, care ar fi trebuit să repare bricheta. O pierde, dar este gata să o plătească. Însă tânărul devine dezorientat, își pierde prietena, devine un singuratic, un alienat. Este o parabola a diferențelor de valori între generații, a relației între oameni și obiecte, o comparație între destinul brichetei și a omului anonim în furnicarul orașului.”

– Menţiune specială: “Viaţă de camping”, Josep Perez, Spania.

Motivația Juriului:”Autorul este director de imagine dar experimentat și alte profesii din domeniul audiovisual, scriitor de scenarii și producător de seriale de televiziune și documentare. În această producție, încadrată de juriu la categoria documentar touristic, autorul ne prezintă existența efemeră, pe timpul verii, a unui parc de rulote, cu poveștile amuzante ale locuitorilor ocazionali, care sunt forțați să se adapteze la viața controlată de un inamic insidios: COVID-19. În România, a existat ceva asemănător, rulotele din timpul verii, pe Valea Cerbului, lângă Predeal.”

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.