Home / Sanatate / Farmaciștii, rol important în sistemul de sănătate publică

Farmaciștii, rol important în sistemul de sănătate publică

Distribuie

Farmaciștii și-au extins atribuțiile în sistemul farmaceutic, dar este nevoie de o ”extindere a activității acestora în interiorul sistemului de sănătate, la fel cum este nevoie de servicii către populație, dar și un tratament în oglindă cu medicii”, este mesajul transmis de Prof. Dr. Daniela Lucia Muntean, Decanul Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, în deschiderea celei de a IX-a ediții a Conferinței Farmaciștilor Mureșeni.

”Sistemul farmaceutic, la rândul lui, cunoaște o mutație în ansamblul ecosistemului său. Farmacistul trebuie să se reinventeze de la o zi la alta, profesia trebuie să își reconfigureze traseul. Condiția noastră de astăzi, cea a farmaciștilor, a depășit de mult stadiul farmacistului de odinioară. Validarea profesională a farmacistului din prezent presupune multe și noi valențe, comunicare, consiliere, management, responsabilitate financiară, cultură digitală, telefarmacie, implicare în educația sanitară. Perimetrul activității farmacistului în interiorul sistemului farmaceutic s-a extins, dar e nevoie de o extindere a acestuia și în interiorul sistemului de sănătate, în ansamblul lui, e nevoie de servicii către populație, e nevoie, și spun asta apăsat, de un tratament în oglindă cu medicii, dar probabil că până atunci există o cale mai lungă sau mai scurtă, această lungime a căii depinzând de surse și resurse. Vorbesc de surse financiare pentru serviciile sanitare și de resursa umană care să lupte pentru aceasta”, a declarat Prof. Dr. Daniela Lucia Muntean în deschiderea Conferinței.

Aceasta a îndemnat farmaciștii să fie o breaslă unită, pentru că împreună pot schimba condiția farmacistului de astăzi și pot arăta lumii ”că dincolo de imaginea falsă percepută în societate, de farmacist ca fiind vânzătorul de medicamente, farmacistul a fost și rămâne un profesionist în domeniul sănătății, specializat în tot ceea ce înseamnă și tot ceea ce ține de medicament”.

Conferință farmaceutică de tradiție

Desfășurată în acest an sub sloganul ”O breaslă unită este mai puternică”, Conferința Farmaciștilor Mureșeni a fost organizată în format hibrid, cu prezență în sală, dar și online, reunind peste 800 de participanți înscriși, din întreaga țară.

”Scopul conferinței, de la debutul ei, din 2012, este de a reuni farmaciști din diverse domenii ale practicii farmaceutice, de a-și împărtăși experiențele lor colegilor, dar și de a avea alături parteneri din domeniul sănătății, cum sunt medicii, care să ne împărtășească din experiența și noutățile acestui domeniu. Tema acestui an este cea a serviciilor medicale deoarece în noiembrie 2020 Legea Farmaciei fost modificată și au fost introduse serviciile farmaceutice definite, iar anul acesta s-a lucrat și se va implementa Nomenclatorul de servicii farmaceutice”, a precizat Farm. Nicoleta Logigan, Președintele Colegiului Farmaciștilor din România – Filiala Mureș.

Conferința se bucură de o agendă bogată, atingând subiecte de actualitate din domeniul famaceutic și al sănătății, precum serviciile farmaceutice, calitatea în domeniul farmaceutic, legislație, dar și teme medicale de interes din perioada pandemiei COVID-19, precum și alte patologii.

Arina TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevii de la o școală din Târgu Mureș, calificați în finala națională a concursului European Money Quiz

Distribuie Elevii de la Școala Gimnazială „Serafim Duicu” din municipiul Târgu Mureș au participat, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.