INTERVIU. Cristina Kelemen, încrezătoare în puterea dezbaterii Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1095 Vizualizări

INTERVIU. Cristina Kelemen, încrezătoare în puterea dezbaterii

Cotidianul Zi de Zi vă propune să faceți cunoștință cu Cristina Kelemen, absolventă a Colegiului Național Pedagogic ”Mihai Eminescu” din Târgu Mureș. Dezbaterile i-au schimbat total viața și au făcut-o să creadă mai mult în ea, în drepturile ei, dar și în puterea propriului cuvânt.

Reporter: Pentru început, te rog să te prezinți cititorilor cotidianului Zi de Zi.

Cristina Kelemen: Bună! Eu sunt Kelemen Cristina, am 19 ani și anul acesta am absolvit Colegiul Național Pedagogic ,,Mihai Eminescu” din Târgu Mureș pe specializarea învățător-educator. Sunt fost membru și actual instructor al Clubului de dezbateri academice CADEP al colegiului nostru și ambasador Generația Vot.

Rep.: Cum îmbini școala cu voluntariatul?

C.K.: Școala a fost mereu foarte importantă pentru mine, dar adevărata mea pasiune este implicare socială. De mică am participat la o mulțime de acțiuni de voluntariat indiferent de domeniu, lucru pe care eu îl consider foarte important în viața oricărui adolescent sau tânăr în formare. Școala este un mediu din care acumulăm informații, dar cum dacă nu prin intermediul voluntariatului, descoperim care dintre acele informații sunt cele mai utile pentru noi ca individ. Având aceste lucruri în vedere am încercat ca școala și voluntariatul să fi prioritățile mele în această perioada a vieții mele încercând să descopăr ,,ce vreau să devin când o să fiu mare’’.

Rep.: Cât timp aloci zilnic învățăturii?

C.K.: Eu am avut de mică o înclinație mai mare spre parte practică a lucrurilor decât spre cea teoretică. Eu sunt o persoană care are o inteligență kinestezică, învăț prin metode ludice mai degrabă decât prin tocit sau alte metode de memorare a informației. Așa că timpul pe care eu îl aloc în mod general învățăturii nu este unul foarte mare, am încercat mereu să fiu cât mai atentă la ore, să întreb profesorii de fiecare dată când am avut o nedumerire, ajungând, astfel să nu fie necesar mai mult decât lecturarea materiei pentru a o învăța. Așa că nu pot spune că petrec foarte mult timp învățând, ci mai degrabă practic o învățare activă.

Rep.: Unde dorești sa îți continui studiile?

C.K.: Datorită experiențelor mele din sfera mea de ocupație am ales să îmi continui studiile la Universitatea de Medicină și Farmacie, Științe și Tehnologie ,,George Emil Palade” din Târgu Mureș, Facultatea de Economie și Drept, specializarea Drept.

Rep.: Ce înseamnă pentru tine debate-ul?

C.K.: Debate-ul pentru mine a însemnat o rampă de lansare în ceea ce acum înseamnă pentru mine viața. Este lucrul care și-a pus amprenta peste modul meu de a gândi, vorbi sau raporta la situațiile prin care trec pe parcursul vieții mele. M-a ajutat să îmi descopăr chemarea și să nu mai am nicio temere atunci când trebuie să îmi exprim părerea, să cred mai mult în mine și în puterea cuvântului meu și nu în ultimul rând să lupt pentru drepturile mele.

Rep.: Care sunt principalele realizări obținute în cadrul liceului?

C.K.: Făcând o glumă, probabil cea mai mare realizarea a mea din cadrul liceului este că am supraviețuit. Dar lăsând gluma la o parte, cu siguranță înființarea clubului de dezbateri alături de doamna profesoară Pop Maria și ce a urmat odată cu aceasta, competiții la nivel național, parteneriate internaționale și oportunități de a mă face auzită în fața unor oameni geniali.

Rep.: Ce hobby-uri mai ai?

C.K.: Îmi place foarte mult să cânt, când eram mică cântam într-un grup vocal muzică populară, apoi am cântat o perioadă și ca solistă. Acum lucrez la prima mea carte care prezintă lumea prin ochii mei, fiind o comparație dintre realitate și ficțiune. În rest, sunt implicată în voluntariate și activități de caritate, și aștept să primesc noi oportunități de voluntariat pentru că astfel noi reușim să ne dezvoltăm cu adevărat.

Rep.: Care este cartea ta preferată și cum ți-a schimbat aceasta modul de gândire?

C.K.: Cartea mea preferată este Biblia. Am descoperit-o atunci când eram mică și stăteam pe lângă bunica mea care îmi citea din ea și de atunci am tot așteptat să cresc mai mare ca să pot înțelege și eu ce semnificație au scrierile din cadrul ei. Am citit din ea și când eram mai mică, dar acum pot să spun că ea mi-a schimbat viața. Am descoperit cu adevărat cum trebuie văzută lumea, cum trebuie să ne raportăm noi la oamenii din jurul nostru și cât de important este să facem alegerile cele mai potrivite. Pentru mine Biblia m-a făcut să realizez cât de importantă sunt eu pentru lumea aceasta și cât de importante sunt fiecare ființe ale acestei lumi.

Rep.: Care este cea mai bună performanță obținută în cadrul unui concurs școlar?

C.K.: Poate nu este cea mai bună, dar cu siguranță cea mai importantă pentru mine și anume câștigarea premiului întâi la concursul de creație literară organizat de Tribunalul Mureș, ”Justiția prin ochii tinerilor”. Iar dacă vorbim despre domeniul dezbaterilor, calificarea în etapa națională a Olimpiadei naționale de argumentare, oratorie și gândire critică ,,Tinerii Dezbat”.

Rep.: Ce planuri de viitor ai?

C.K.: Îmi doresc tare mult ca pe viitor să înființez un club de dezbateri la nivel județean unde tinerii de la vârste cât mai fragede să poată face cunoștință cu arta debate-ului și să ne dezvoltăm mai mult la nivel județean în acest domeniu, având în vedere faptul că noua generație chiar are ceva de spus.

Rep.: Ce meserie ai vrea sa îmbrățișezi pe viitor?

C.K.: Nu pot spune că sunt sigură pe o anumită meserie pe care aș vrea să o profesez, dar probabil ceva în domeniul juridic sau politico-administrativ. Momentan aș spune că cea mai apropiată de suflet meserie este avocatura, dar nu se știe niciodată ce aduce viitorul în cale.

Rep.: Ce ți-ai spune ție versiunii tale de la 13 ani?

C.K.: Mi-aș spune că nu are de ce să îmi fie teamă să greșesc, să plâng și să fiu tristă, pentru că, cândva mă voi întâlni cu cea mai fericită versiune a mea care a devenit o lumină tocmai pentru că a trebuit să fie arsă de atâtea ori, care a devenit puternică tocmai pentru că deși a fost slabă nu a renunțat niciodată.

Rep.: Ca un gând de final. Ce le transmiți tinerilor de vârsta ta, poate și celor mai mici?

C.K.: De la părinți până la social media și societate, toți ne spun că trebuie să fim reali, normali, să luptăm că pentru noi luptăm. Ce e greșit e că niciodată o luptă nu e doar pentru tine, pentru că atunci toți am fi doar niște numere egoiste în niște registre. Da, trebuie să luptăm, dar lupta ta niciodată nu va fi doar a ta. Lupta ta e probabil și a altor 1.000 de tineri care simt exact aceleași lucruri ca și tine și acest caz de ce să fi normal? Trebuie să fi real, dar să trăiești în realitatea ta. Într-o realitate în care visele nu că pot să devină realitate, le transformi tu în realitate și nu doar pe ale tale și încerci să ajuți și pe cei care sunt prea focusați pe normalitate și pe realitatea prezentată de lume, să creadă în visele lor. Secretul e să iubești să fi diferit și să trăiești ca să faci diferența.

A consemnat Violeta OLTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE