VIDEO: Binele și gândul pozitiv promovate de Asociația RUA Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1094 Vizualizări

VIDEO: Binele și gândul pozitiv promovate de Asociația RUA

Înființată de curând de omul de afaceri mureșean Doru Borșan, Asociația RUA (Români Uniți Acasă) își propune să creeze o comunitate puternică de români aflați în țară și în străinătate care să fie oricând gata pentru a da o mână de ajutor celor care au nevoie. Organizația non-guvernamentală care își propune regăsirea românilor de pretutindeni într-o comunitate bazată pe pozitivitate, unitate și demnitate a derulat deja câteva proiecte cu mare impact social, iar numărul acestora va crește în perioada următoare. Detalii despre proiectele sociale inițiate sub egida Asociației RUA am aflat, în interviul următor, de la avocatul Ancuța Bianca Greu, directorul executiv al respectivei organizații non-guvernamentale care are sediul central în municipiul Târgu Mureș.

Reporter: Pentru început, vă rog să vă prezentați în câteva cuvinte cititorilor Zi de Zi.

Ancuța Bianca Greu: Sunt locuitor al Târgu Mureșului, de profesie sunt avocat în Baroul Mureș și m-am alăturat recent proiectului RUA și Asociației RUA, fiind directorul executiv al asociației. M-a convins gândul bun prezentat de membrii fondatori ai asociației și anume intenția de creare a unei comunități pentru românii de acasă, dar și pentru românii de pretutindeni, din întreaga lume. Dorim să ne regăsim pe o platformă online, dar în egală măsură suntem deschiși să ne întâlnim, să ne regăsim chiar și fizic. Cred că perioada aceasta prin care trecem este perfect pliabilă scopului acestei asociații, și anume regăsirea românilor de pretutindeni.

Rep.: Vă rog să prezentați principalele proiecte ale Asociației RUA.

A.B.G.: De la înființare, în cadrul Asociației RUA s-au demarat o serie de campanii umanitare și de apropiere a  românilor de pretutindeni. De exemplu, cu ocazia Sărbătorilor Pascale s-a derulat o campanie umanitară, asociația oferind pachete românilor plecați în lume, având în vedere că aceștia nu aveau posibilitatea fizică de a reveni în România, de a retrăi spiritul acestei sărbători. Au fost expediate în aproximativ 13 țări peste 500 de pachete, iar campania s-a derulat sub motto-ul ”Un gând bun de acasă”. Totul a fost finanțat din eforturi proprii, campania a avut un cost de 44.000 de euro, ideea ei a fost de a întinde o mână și de a transmite ce dorește de fapt Asociația RUA, iar conținutul unui pachet a fost simbolic: un litru de vin roșu, un cozonac, o zacuscă, o dulceață, o pastramă și nu în ultimul rând un ou roșu de lemn, ca să fie durabil, să nu se spargă. De asemenea, un alt proiect de suflet al asociației vizează dotarea unor spitale de pediatrie cu saltele speciale noi și amenajarea unor spații de joacă în cadrul acelorași spitale de pediatrie, pentru momentele post-operație. Proiectul l-am început cu Asociația PRATT, la Târgu Mureș, dar dorim să îl replicăm la nivel național, deoarece considerăm că este nevoie de așa ceva. Reprezentantul acelui spital de pediatrie ne-a mărturisit că nu au primit nicio donație în ultimii 30 de ani, astfel încât am considerat că se impune să ajutăm. Vrem să ducem această idee la nivel național.

Rep.: Ce proiecte urmează în perioada viitoare?

A.B.G.: Un alt proiect de suflet pe care dorim să îl demarăm se referă la cooptarea instanțelor judecătorești din România într-un demers de amenajare a unor spații de discuții dintre copiii ai căror părinți trec printr-un proces de divorț. Să ne pună instanțele la dispoziție o mică încăpere pe care noi să o amenajăm, iar judecătorul atunci când îl interoghează pe copil să stea la o măsuță la același nivel cu copilul. De asemenea, și grefierul care consemnează poziția minorului să fie la același nivel cu copilul. Ca profesionist, am observat că în asemenea dosare copilul trăiește o adevăratăt dramă, poate neconștientizată de către părinți.

Rep.: În ce stadiu se află acest proiect?

A.B.G.: Urmează să luăm legătura cu instanțele de prim grad într-o primă etapă. Ne dorim amenajarea unui astfel de spațiu la fiecare instanță judecătorească de prim grad, și nu doar la judecătoriile care se situează în orașele reședință de județ.

Rep.: Ce campanii sociale mai aveți în vedere?

A.B.G.: O altă campanie în care este implicată Asociația RUA are ca obiectiv promovarea importanței donării de sânge. Imaginea acestei campanii care se va desfășura la nivel național este doamna Camelia Săbădean, binecunoscuta mureșeancă ce a donat până în prezent peste 54 de litri de sânge, ea fiind un reper și un model pentru noi toți.

Rep.: Când va demara această campanie?

A.B.G.: Startul campaniei e iminent, am așteptat să înceapă școlile, să se așeze un pic societatea, să vină oamenii acasă din concedii și demarăm campania în maxim două săptămâni. În acest demers îl avem alături de noi pe domnul Dan Negru, care este Ambasador RUA, și care va sprijini și disemina cu profesionalismul domniei sale toate mesajele noastre.

Rep.: Cum veți atrage tineretul către Comunitatea RUA?

A.B.G.: Un alt proiect pe care dorim să îl derulăm la nivelul județului Mureș, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș, se referă la promovarea unor competiții sportive și astfel să readucem suflul competițiilor în școli și în licee. Pe timpuri exista o competiție intitulată ”Daciada” și aproape la fiecare sfârșit de săptămână se organizau competiții pe terenurile de sport din incinta școlilor, competiții care creau o adevărată emulație. Ne dorim să readucem în viața socială competițiile sportive între licee și între școli, de fotbal, handbal, baschet, deoarece aceste trei sporturi au o infrastructură creată. Proiectul se va numi ”Sportul pentru toți”, vom discuta și cu asociațiile de părinți și cu directorii acestor școli cu obiectivul de a da un avânt la ceea ce nu se întâmplă, de a readuce acel suflu competițional. Credem că una din explicațiile rezultatelor slabe din ultimele două decenii la diverse competiții internaționale, mondiale și olimpice este tocmai faptul că nu se mai face sport de masă.

Rep.: Care a fost impactul Asociației RUA în comunitate de la înființare și până în prezent?

A.B.G.: Ca și parteneriate, avem trei parteneriate strategice până acum, universitare, care vor face parte integrantă din acest proiect mare. Avem un parteneriat strategic semnat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, cu Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca și cu Universitatea București. Acestea vor fi baza dezvoltării și încrederea dată de către aceste universități ne face să credem că proiectele noastre sunt bine gândite și binevenite. La nivel de parteneriate, la nivel mondial există mai multe organizații ale românilor de pretutindeni cu care am luat legătura. Avem deja un parteneriat cu Asociația Romanian United Fund din America coordonată de domnul Mihai Lehene, director executiv. Această asociație adună fonduri pentru diverse cauze sociale ale românilor din America și din țară. Ne dorim să interacționăm cu toate asociațiile românilor de pretutindeni pentru a identifica și pentru a putea să ne implicăm în rezolvarea diferitelor cazuri sociale. La final, reamintesc că obiectivul numărul unu al Asociației RUA este crearea unei comunități de voluntari de 10.000, 30.000, 50.000, poate de milioane de oameni, care să fie oricând gata pentru a da o mână de ajutor celor care au nevoie. În general se știe cine are nevoie de ajutor, nu prea se știe cine vrea să dea ajutor și atunci ne dorim să clădim o structură informativă în acest sens. Tot mesajul Ecosistemului RUA se bazează pe pozitivitate, unitate, demnitate. Dorim să eliminăm tot ce înseamnă negativ, nu vrem să ne implicăm în știri negative, dorim să aducem acasă binele pentru că binele și gândul pozitiv au dispărut din casele românilor.

A consemnat Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE