Expoziție Pál Gerber la Camera K’ARTE Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 154 Vizualizări

Expoziție Pál Gerber la Camera K’ARTE

Camera K’ARTE situată pe strada George Enescu din Târgu Mureș va găzdui, în data de 24 septembrie, de la ora 19.00, expoziția ”E ușor să te îneci în afirmații adânci”, de Pál Gerber.

Potrivit organizatorilor care citează informații prezentate pe Artportal.ro, Pál Gerber are vârsta de 65 de ani, este câștigător al Premiului Munkácsy, trăiește și lucrează la Budapesta și a intrat pe scena de artă ca reprezentant al unei generații care aduce în prim plan abordări ironice, reflexive, emblematice și cu conexiune la parodii ale avangardei, tendințe post-conceptuale și critice față de societatea consumeristă.

Realitate ”degustabilă”

Gerber lucrează cu medii variate (de la performance-uri în spațiul public, prin instalații până la picturi, dar în același timp, și expoziția o tratează ca o unitate artistică independentă, o lucrare în sine). Operele sale sunt, în general, enigmatice – sau cel puțin recepționează și transmit frecvența mai puțin banală a realității. Marea majoritate a lucrărilor sale sunt construite cu texte, dar asta nu rezultă în artă literară sau conceptualism de tip strict mental și sec; în schimb, ele ne transportă într-o perspectivă extrem de multilaterală și experiențială. Evaluând spațiul acestor lucrări, realitatea ce o deschid este densă, amplu dezvoltată și se dovedește a fi cu adevărat ”degustabilă”.

”Îmi beau cafeaua. Îmi beau cacaoa. Când se termină, sunt uimit. Mă uit la fundul închis al ceștii și sunt uimit pentru că m-am așteptat să fie niște găuri acolo. Am crezut că e sită din ceea ce beau. De 15 ani mă ocup cu fabricarea capotei, cred în Dumnezeu și lupt împotriva bacteriilor. Am trecut de la producțiile cu elefanți indieni la pictură.

Eterogenitatea este mediul meu natural și cu asta lucrez, împărtășind părerea că un artist ar trebui să fie liber de el însuși, să se elibereze constant de el însuși, nu doar de a urma tendințele actuale. Dacă un artist ar trebui să se afirme mereu sau să fie independent și de sine din când în când – există o diferență semnificativă între cele două percepții și consecințele lor. Concepția mea nu contestă semnificația formei, de fapt o recunoaște, o folosește și o validează în mare măsură, totuși nu trebuie confundată cu relația cu forma care este inconștient respectuoasă, dar golită de orice sens, numită formalism. Poate și vizualul dovedește că putem rămâne independenți de formă și dacă forma trebuie disciplinată, o vom disciplina: (Mergi) La locul tău!”, a mărturisit Pál Gerber.

Curatorul expoziției este Ferencz Zoltán, iar cuvântul de deschidere va fi rostit de Kata Ungvári-Zríny.

Proiectul este organizat de Asociația K’ARTE și cofinanțat de Primăria municipiului Târgu Mureș și Consiliul Judetean Mureș, are ca partener Centrul Cultural și Arte Lăzarea, este susținut de doi sponsori, Reea și Nett Front, și are trei parteneri media: Zi de Zi, Propagarta și Modernism.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE