Noutăți despre Alter-Native 29 Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 175 Vizualizări

Noutăți despre Alter-Native 29

O nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native se pregăteşte de start, iar organizatorii au avut grijă, şi anul acesta, ca pe lângă cele 40 de scurtmetraje incluse în programul de concurs, să aducă publicului cele mai recente creaţii ale industriei cinematografice din Ungaria şi România.

Program generos

Una dintre principalele atracţii ale festivalului, care se va desfăşura în perioada 29 septembrie – 3 octombrie, va fi, cu siguranţă, filmul lui Radu Jude, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, care a fost recompensat cu Ursul de Aur la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Producătorul filmului este Ada Solomon, iar din distribuţie fac parte, printre alţii, actorii Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean.

A fost inclus în program şi filmul „Poate mai trăiesc şi azi”, semnat de Tudor Cristian Jurgiu, membru în juriul festivalului. Este un film de dragoste cu elemente de basm, avându-i ca protagonişti pe Nicoleta Hâncu şi Bogdan Nechifor.

Publicul va avea ocazia de a viziona şi cel de-al șaptelea lungmetraj al lui Radu Muntean, „Întregalde”, care a avut premiera în cinematografele românești în luna august, precum și versiunea restaurată în format digital 4K a filmului Balanța (1992) al lui Lucian Pintilie.

Printre filmele maghiare figurează în programul festivalului şi primul lungmetraj al regizorului Dénes Nagy, „Lumină naturală”, distins cu Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Coproducția ungaro-letonezo-francezo-germană, bazată pe romanul lui Pál Závada, urmărește soarta soldaților maghiari în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, spectatorii pot viziona filmul „Raport final” al regizorului distins cu Oscar István Szabó. În film apar actori renumiți precum Klaus-Maria Brandauer, Károly Eperjes, Dorottya Udvaros, András Stohl și Mari Csomós.

Cel mai recent film al lui Gábor Herendi, „Toxikoma”, bazat pe autobiografia cu același nume al popularului actor Győző Szabó, va fi, de asemenea, proiectat în cadrul festivalului. Filmul prezintă lupta dintre ego-urile a doi bărbați dominanți care trebuie să-și dea seama că doar împreună pot progresa.

Primul lungmetraj al clujencei Cecília Felméri, „Spirala”, va fi, de asemenea, în program, la fel și filmul lui Balázs Krasznahorkai, „Râpa”, filmat în Munții Maramureșului.

Detalii de organizare

Potrivit organizatorilor, anul acesta Festivalul Alter-Native se întoarce la locaţia obişnuită, Palatul Culturii din Târgu Mureş însă, în cazul în care situaţia epidemiologică nu va permite acest lucru, evenimentul se va organiza la Teatrul de Vară, la fel ca anul trecut.

”Preţul unui bilet, valabil pentru o zi, este 15 lei, iar al abonamentului, valabil pentru toate cele cinci zile de festival, este 40 lei. Accesul persoanelor se va face pe baza adeverinţei de vaccinare anti-COVID, adeverinţei de vindecare sau un test negativ”, au transmis organizatorii.

Partenerii festivalului sunt: Consiliul Judeţean Mureş, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Teatrul Naţional Târgu Mureş, Institutul Cultural Maghiar Bucureşti. Evenimentul estte finanțat de Primăria municipiului Târgu Mureş, Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Centrul Naţional al Cinematografiei, Fundaţia Communitas și Fondul Bethlen Gábor (Ungaria).

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE