PSD, proiect de lege în sprijinul IMM-urilor afectate de creşterea preţurilor la energie Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 239 Vizualizări

PSD, proiect de lege în sprijinul IMM-urilor afectate de creşterea preţurilor la energie

Reprezentanții Partidului Social Democrat vor depune joi, 23 septembrie, în Parlamentul României, o inițiativă legislativă mult aşteptată de micii producători şi de micii antreprenori din întreaga ţară, menită să statueze un set de măsuri clare, concrete, cu aplicabilitate imediată, al căror scop este sprijinirea IMM-urilor la plata facturilor pentru gaze și pentru curentul electric.

Peste 96% dintre agenţii economici mici şi mijlocii sunt firme cu capital integral sau majoritar românesc. Lor li se adresează acest proiect de lege iniţiat de PSD, antreprenorilor români din clasa de mijloc, spre a-i ajuta să facă față creșterii aberante a facturilor la energie şi gaz.

Proiectul de act normativ a fost iniţiat şi conceput în strânsă legătură cu cei cărora li se adresează: au avut loc mai multe întâlniri pe această temă cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai mai multor organizaţii antreprenoriale, cu care s-a convenit asupra măsurilor ce trebuie adoptate.

”Credem că demersul nostru legislativ poate salva milioane de locuri de muncă din sectorul privat, întrucât, dacă nu sunt sprijiniţi, agenţii economici mici şi mijlocii sunt cei mai expuşi falimentului. În esenţă, proiectul de lege prevede că oricare creştere mai mare de 5% a preţurilor la energie, gaze, combustibili, raportată la luna decembrie a anului precedent, poate să declanşeze mecanismul de sprijin prevăzut în lege. Acest sprijin înseamnă o compensare cu 50% a creşterii facturilor, compensare accesibilă, spre exemplu, şi întreprinderilor individuale sau persoanelor fizice autorizate”, a declarat deputatul Dumitriţa Gliga, preşedintele interimar al PSD Mureş.

Pentru a nu mai exista clasicele tărăgănări la care instituţiile de stat recurg, din diverse motive, atunci când e vorba să plătească, proiectul de act normativ prevede posibilitatea ca agenţii economici să îşi poată deduce aceste sume compensatorii din impozitul pe profit.

Perioada de sprijin prevăzută e de şase luni, cu condiţia ca agenţii economici beneficiari să nu aibă restanţe la plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de şomaj, pensii etc.

Potrivit reprezentanților social-democrați, finalitatea la care PSD speră să ajungă prin acest demers legislativ ”este ca IMM-urile româneşti să poată să-şi păstreze competitivitatea pe o piaţă turbulentă şi să poată depăşi cu bine criza economică actuală, pricinuită de creşterea scăpată de sub control a preţurilor la energie, gaz, combustibili etc.”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE