VIDEO: Studio de tehnologie imersivă, inaugurat la Târgu Mureș Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 440 Vizualizări

VIDEO: Studio de tehnologie imersivă, inaugurat la Târgu Mureș

Proiectul EIS – Educam Immersive Studio, cel mai important studio de tehnologie imersivă din Transilvania și primul de acest fel din municipiul Târgu Mureș, care oferă posibilitatea de creare a contentului de tip AI (inteligență artificială – n.r.) pentru dezvoltarea durabilă a unor modele de business adaptate noului val tehnologic, a fost inaugurat miercuri, 22 septembrie, cu ocazia Innovation Day. Lansarea proiectului s-a desfășurat cu ocazia unei conferințe de presă care a avut loc în incinta clădirii Multinvest Group din Târgu Mureș, în cadrul Săptămânii Antreprenoriatului – eveniment derulat în perioada 18-24 septembrie de reprezentanța regională a CED Central European Economic Development Network Nonprofit Ltd. din Târgu Mureș, Fundația Pro Economica și St. Georgius Manager Club.

Noul concept de studio imersiv lansat în Târgu Mureș creează o ambianță virtuală folosind tehnologie de ultimă generație precum Cubul AVR, ecrane curbate de tip 3D, afișaj 3D stereoscopic scalabil, multi-usere interactive 3D, etc. Toate acestea permit interacțiune intuitivă cu un mediu 3D realist oferind descompunerea imaginilor și a sunetului precum și reconfirgurarea acestora într-un mod personalizat, adaptat necesităților.

Potențial mare de aplicabilitate

Directorul general al BSB e-Platform Realities SRL, firma care a creat EIS, Benő Szabolcs, a prezentat cel mai avansat studio interactiv din Transilvania precum și posibilitățile de interacțiune și utilizare a AI și a tehnologiilor imersive în sfera de aplicabilitate a industriei 4.0, a  educației avansate precum și în alte industrii creative.

“Tehnologia imersivă este, în acest moment, un curent care crește accelerat și devine necesar însă numai pentru un segment mic al lumii noastre digitale, care își poate permite accesul la acest tip de tehnologie de ultimă generație. Realitatea imersivă este considerată o experiență stimulantă, în care un scenariu este reprodus într-un mediu digital și în care utilizatorii pot interacționa cu lumea virtuală folosind computerul și inteligența artificială. Potențialul de aplicabilitate al acestei tehnologiei este nelimitat, putând transforma modelele de afaceri într-un mod total, de la sănătate la domeniul imobiliar, de la construcții de campusuri rezidențiale la design industrial sau educație accelerată de tip imersiv, de la afaceri creative din domeniul Multimedia până la aplicații mobile, securitate sau turism”,a declarat Benő Szabolcs, care a mărturisit că firma pe care o conduce a câștigat un grant în valoare de 100.000 de euro de la Fondul Social European prin Programului Operațional Capital Uman 4.16 – Consolidarea capacității întreprinderilor de economie socială de a funcționa într-o manieră auto-sustenabilă.

Tehnologia, granița dintre succes și eșec

Președintele St. Georgius Manager Club, Szathmáry Szolt, a prezentat provocările cu care se confruntă în prezent mediul antreprenorial în contextul economic actual și și-a afirmat sprijinul pentru orice inițiativă care implică inovația atât în afaceri cât și în educație.

“Ne aflăm acum într-un moment de răscruce datorat situației sanitare ce a creat, și la nivel economic, o necesitate de a regândi modelul de business și de abordare a pieței muncii. Tehnologia este cea care va face diferența între succes și eșec. În ultimii doi ani, investițiile în tehnologie au explodat la nivel mondial, pentru a face față schimbărilor impuse de pandemie, pentru a integra munca la domiciliu în condiții de siguranță, firmele cheltuind echivalentul a 15 miliarde de dolari în plus pe săptămână. Aceasta a fost una dintre cele mai mari creșteri ale investițiilor în tehnologie din istorie – liderii IT din lume cheltuind în trei luni mai mult decât creșterea bugetului pe un an”,a declarat Szathmáry Szolt.

Președintele Fundației Pro Economica, Kozma Mónika, a subliniat în alocuțiunea sa importanța digitalizării și inovării în fiecare domeniu economic.

„Prin activitatea fundației pe care o conduc, noi avem o relație cotidiana și strânsă cu mediul de afaceri din Transilvania, și se vede clar că firmele au nevoie de tehnologii inovatoare pentru a reuși să rămână competitivi pe piață. Odată cu lansarea EIS – Educam Immersive Studio, Târgu Mureșul devine un exemplu bun de urmat,  începând de astăzi. Noi, toți cei care avem idei și direcții strategice de dezvoltare durabilă a Mureșului, trebuie să ne unim forțele și să implementam aceste idei, aceste strategii, pentru a întări potențialul economic al orașului și al  județului”, a menționat Kozma Mónika.

”Pentru copii noștri viitorul a început deja”

Președintele Multinvest Group, gazda evenimentului Innovation Day și a studioului EIS, Gogolak Zsolt, a făcut o scurtă prezentare a aplicabilității tehnologiilor de ultimă generație în domeniul construcțiilor atât ca proiectant cât și ca executant, cum ar fi utilizarea BIM – Building Information Modeling, scanarea 3D și utilizarea tehnologiei VR (realitate virtuală – n.r.) în prezentarea virtuală al construcțiilor. Totodată, Gogolak Zsolt a subliniat și avantajele transferului corect de informații digitale pe traseul proiectant – executant – utilizator final.

“Consider că este foarte important să ne gândim care este procentul de digitalizare al industriei construcțiilor în acest moment. Prin posibilitățile actuale oferite de tehnologie, ține doar de noi să facem pasul de la căruța cu cai la mașina electrică acum. Sunt mându că Multinvest Group, ca un consumator avid de tehnologie, deține un spațiu adecvat și modern care a permis amenajarea unui studio imersiv de acest calibru și va susține în continuare orice inițiativă de a schimba în bine viața comunității. Pentru copii noștri viitorul a început deja, iar noi ne dorim ca lumea virtuală să schimbe în bine lumea reală”,a precizat președintele Multinvest Group.

Componentă socială

Proiectul EIS conține, pe lângă componenta business și întreprinderea socială, ca parte integrantă și majoritară a proiectului, misiunea acesteia fiind crearea un sistem nou și inovativ în zona socială pentru îmbunătățirea sistemului educațional, prin utilizarea tehnologiilor de ultimă generație.

În acest sens, a fost semnat un parteneriat cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Târgu Mureș, care prevede că în fiecare an, un număr de minim 50 de persoane din mediile defavorizate ale comunității locale din Târgu Mureș vor beneficia de  servicii de consiliere, formare, consultanță sau programe de sprijin ce vor fi oferite gratuit de către EIS, din profitul obținut din exploatarea Educam Immersive Studio. 

”Există o întreagă discuție, cum ar trebui România să recupereze distanța care o desparte de țările din Europa de Vest. În domeniul asistenței sociale, înainte de pandemia de COVID-19 distanța era undeva la 15 ani. Am fi zis că odată cu pademia distanța se va reduce. Dimpotrivă. În țările din Europa de Vest s-a intrat foarte puternic cu înaltă tehnologie în domeniul serviciilor sociale, în domeniul serviciilor asistive pentru cupluri vulnerabile în așa fel încât toate efectele pandemiei să fie reduse cât mai mult posibil și aceste grupuri să nu se depărteze de restul societății. În România am reușit prea puțin acest lucru, cu părere de rău, iar distanța între problemele sociale, modul în care tratăm și rezolvăm problemele sociale în România și în țările din Europa de Vest pare să se mărească. Și atunci întrebarea este cum recuperăm această distanță? Există două viziuni principale, una este pas cu pas, adică mergem pe drumul pe care au fost înainte țările din Europa de Vest și încercăm să luăm aceleași măsuri și încetul cu încetul să micșorăm distanța sau o altă variantă este aceea de a ne îndrepta către tehnologie de vârf, de a merge cu lucruri inovative”, a afirmat Andreia Moraru, director executiv al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Târgu Mureș.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE