Home / Administratie / Primarii mureșeni, întrebări fără răspuns despre Ordonanța Urșilor

Primarii mureșeni, întrebări fără răspuns despre Ordonanța Urșilor

Distribuie

Sala mare a Palatului Administrativ din Târgu Mureș a găzduit vineri, 24 septembrie, o ședință de lucru în cadrul căreia dr. Fodor József Tamás, consilier al ministrului Mediului, a prezentat primarilor invitați informații despre implementarea Ordonanței de Urgență privind intervenția imediată în cazul atacurilor urșilor.

Precizări importante

Potrivit informațiilor furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Mureș, primarii prezenți la întâlnire au dorit să afle, în primul rând, ”modul în care se pot încheia diferite contracte cu companiile de vânătoare și medicii veterinari și cine va fi tras la răspundere pentru orice eroare.” Conform aceleiași surse, o problemă comună ridicată de edili s-a referit la faptul că ”nu toți medicii veterinari vor să se implice”, deoarece acest lucru ”presupune să fie permanent pregătiți și în stare de alertă, o parte din ei nedorind să-și asume acest lucru.”

În astfel de situații, autorități locale nu sunt obligate să colaboreze cu veterinarii locali, ci pot căuta un alt specialist în domeniu, a precizat dr. Fodor József Tamás. Consilierul ministrului Mediului a mai subliniat că dacă în cazul unei intervenții urgente medicul veterinar sau reprezentantul asociației de vânătoare nu ajunge la ora solicitată sau nu vrea să participe la acțiune, atunci unitatea administrativă locală are posibilitatea de a rezilia contractul imediat. Dr. Fodor József Tamás a adăugat că s-ar putea întâmpla ca ursul să moară în urma tranchilizării, dar această posibilitate este cunoscută la nivelul ministerului, deci medicii veterinari nu ar trebui să se teamă de acest lucru.

În legătură cu asociațiile de vânătoare, primarii au întrebat care este procedura dacă periferia unei unități administrativ teritoriale intră în competența mai multor asociații. Dr. Fodor József Tamás a spus că este suficient să se încheie un contract cu una dintre asociații, deoarece această activitate nu se califică drept vânătoare. Acesta este un serviciu care este în beneficiul populației, a explicat consilierul.

Drumul de la teorie la practică, lung

Primarii au mai menționat că există sate întregi pe terenuri extravilan unde intră ursul, dar legea interzice îndepărtarea ursului dacă este pe teren extravilan. 

„Este util și absolut important ca acest regulament să fie discutat cu cei mai afectați, cu primarii noștri. Ei văd cel mai bine pericolul ursului, sunt în contact cu oamenii, ei au responsabilitate, deci părerea lor este importantă în această problemă. Este bine că și-au putut exprima opiniile cu privire la aplicarea practică a legii ”, a subliniat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

Actul normativ care a făcut obiectul întâlnirii reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra cetățenilor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, prin alungare/ capturare/ relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere.

”Potrivit actului normativ, sesizarea cazurilor în care este necesară intervenția se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgență 112, după care serviciul de urgență anunță Comitetul Local pentru Situații Urgență, din care face parte Jandarmeria și asociația locală de vânătoare, precum și un medic veterinar și primarul sau viceprimarul”, a transmis Biroul de presă al Consiliului Judeţean Mureş.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Voleibalistele de la CSU, învinse în trei meciuri

Distribuie În weekendul recent încheiat, voleibalistele de la CSU Târgu Mureș au disputat la Oradea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.