VIDEO, FOTO: Sărbătoarea Comunității, la Sinagoga Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 670 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Sărbătoarea Comunității, la Sinagoga Târgu Mureș

Comunitatea evreiască din municipiul Târgu Mureș a sărbătorit joi, 23 septembrie, împlinirea a 120 de ani de la inaugurarea Sinagogii ”Status Quo Ante” situată pe strada Aurel Filimon, monument istoric considerat pe bună dreptate ca fiind unul din principalele obiective de interes cultural-turistic din ”Orașul Trandafirilor” și din județul Mureș.

Moștenire pentru generațiile viitoare

Președintele Comunității Evreiești din Târgu Mureș, dr. ing. Vasile Dub, a făcut o scurtă trecere în revistă a trecutului și prezentului Sinagogii din Târgu Mureș, cu prilejul unui mini-interviu acordat cotidianului Zi de Zi,

Reporter: Care era atmosfera în Târgu Mureș în sânul comunității evreiești, în urmă cu 120 de ani, în momentul construirii Sinagogii?

Dr. ing. Vasile Dub: 120 de ani sunt greu de rezumat, atunci când s-a decis construcția acestei Sinagogi Târgu Mureș era un mic orășel amărât zicem noi, cu o populație sub 25.000 de locuitori. Această Sinagogă, cum o văd și alții și o vedem și noi, este una din cele mai frumoase din România. Ea dovedea la acel moment optimismul comunității evreiești din epoca respectivă, mă refer la epoca dinainte de Primul Război Mondial. Sigur, după Primul Război Mondial s-au schimbat niște lucruri, s-a schimbat administrația, s-a schimbat limba de stat, evreii s-au adaptat aș zice eu pentru că nu aveau încotro, limba n-a fost niciodată vreo piedică, și au reușit să facă multe lucruri în viața comunitară. Au fost 5.400 de evrei în 1940. Sinagoga era plină, sigur, a venit Al Doilea Război Mondial și din păcate nu putem să spunem că a mai putut să continue viața comunitară în același mod. Mulți au plecat, au fost tragedii aproape în fiecare familie, noi ceea ce încercăm să folosim Sinagoga, Slavă Domnului, ca suport moral ca să rezistăm, să încercăm să reînviem atmosfera de comunitate din Târgu Mureș.

Rep.: Cum a supraviețuit Sinagoga din Târgu Mureș?

V.D.: În mod paradoxal, a supraviețuit pentru că în toată zona Târgu Mureșului de altfel nu s-au înregistrat distrugeri de clădiri, iar ca să spunem lucrurilor pe nume, un lucru foarte trist, administrația hortystă nu a avut probleme cu clădirile, a avut probleme cu evreii.

Rep.: Comunitatea actuală evreiască din Târgu Mureș nu este foarte numeroasă, ba mai mult este în continuă scădere. Din acest punct de vedere, cine va avea în viitor grijă de Sinagogă?

V.D.: Este o întrebare foarte bună, nu o să răspund direct la această întrebare. Comunitatea, sigur, se compune din evrei, dar noi vrem, aceasta este ideea, să cooptăm persoane care sunt prietenii noștri care vor să lucreze cu noi și nu trebuie să fie evreu 100%, dacă cădem iar în aritmetica procentelor este o cale care nu duce nicăieri, și cu acești noi membri o să facem ca această Sinagogă să rămână Târgu Mureșului și să fie un punct de atracție pentru cei care vin în Târgu Mureș.

Viață religioasă cu eforturi

Unul din oaspeții speciali ai sărbătorii a fost Shraya Cav, prim-rabin al municipiului Oradea, care a rostit câteva binecuvântări, precum și un mesaj către comunitatea evreiască din Târgu Mureș.

”Sunt foarte încântat să fiu aici”, a mărturisit Shraya Cav, care a avut numai cuvinte de apreciere la adresa comunității evreiești din Târgu Mureș pentru eforturile uriașe depuse pentru ca Sinagoga să nu fie doar o clădire, ci o parte importantă a comunității religioase locale.

”Am auzit că nu e ușor, am auzit câte eforturi face comunitatea ca să poată continua viața religioasă. Asta e puterea noastră”, a afirmat prim-rabinul municipiului Oradea.

De la 2.000 la 80 de sinagogi

Un alt oaspete special care a fost prezent la ședința festivă din incinta Sinagogii târgumureșene a fost deputatul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România.

”Înainte de Holocaust, în România erau peste 2.000 de sinagogi. Au supraviețuit perioadei Holocaustului și ulterior regimului comunist mai puțin de 100, din care mai sunt astăzi în picioare undeva în jur de 80. Cu toate presiunile care s-au făcut pentru renunțarea la acest obiectiv, am considerat întotdeauna că sinagogile, fiecare sinagogă, are un rol central în viața fiecărui evreu din România. Cu siguranță nu toate sinagogile sunt atât de impresionante, atât de deosebite, cum este sinagoga din Târgu Mureș”, au fost cuvintele deputatului Silviu Vexler, care a subliniat importanța programului de restaurare a sinagogilor din România.

O ”piatră de hotar”

Invitat să transmită mesajul său celor prezenți, președintele Comunității Evreiești din Lugoj, Ivan Bloch, a arătat că Sinagoga din Târgu Mureș este o ”piatră de hotar” care ”trebuie să marcheze viața și realizările comunității.”

”De fapt, este Sărbătoarea Comunității. Comunitatea serbează acest loc minunat, nu am știut cât este de frumoasă această Sinagogă, nu am văzut-i niciodată, și mă bucur că pot sărbători alături de voi”, a menționat președintele Comunității Evreiești din Lugoj.

Respectul comunității târgumureșene

La evenimentul din incinta Sinagogii Târgu Mureș au participat mai mulți invitați speciali locali, dintre care îi amintim pe Nagy Zsigmond – subprefect al județului Mureș, Kovács Mihály-Levente – vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, părintele Ioan Fărcaș – protopop greco-catolic al municipiului Târgu Mureș și Benedek Imre – profesor și cardiolog.

”Ne aflăm poate în cea mai mare și mai frumoasă Sinagogă din Transilvania. De asemenea, noi mureșenii ar trebui să ne mândrim cu una dintre cele mai importante moșteniri arhitecturale evreiești din România”, a transmis Nagy Zsigmond.

”Vă spun cu bucurie că această Sinagogă trăiește deoarece practic este perla patrimoniului construit al județului și al municipiului Târgu Mureș, prin urmare nu numai din perspectiva comunității evreiești este important, ci și din perspectiva județului Mureș”, a arătat Kovács Mihály-Levente.

”Toate acestea aparțin istoriei și astăzi suntem bucuroși că suntem aici alături de dumneavoastră, suntem bucuroși pentru această sărbătoare și sunt sigur că vor urma și alte evenimente și cu tot dragul voi participa la ele în calitate de protopop al Bisericii Greco-Catolice din Târgu Mureș”, a subliniat părintele Ioan Fărcaș.

Muzeu al Comunității Evreiești

La finalul ședinței festive, oaspeții au avut posibilitatea de a vizita Muzeul Comunității Evreiești din Mureș, obiectiv amenajat într-o clădire aflată în vecinătatea Sinagogii.

”Prima comunitate a fost la Nazna, la 10 kilometri de aici, a fost prima Sinagogă din lemn, iar aici se află o bucată de lemn din respectiva Sinagogă, este o parte din plafon, este pictată, cu semnele zodiacale, se mai vede arcul și săgeata. Sinagoga a fost ridicată în 1787, are peste 230 de ani, este poate una din piesele cele mai importante ale muzeului nostru”, a prezentat Gyuri Diamanstein.

Alex TOTH, Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE