Ioana Pârvulescu inaugurează ”Scriitori la școală” 2021 Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 332 Vizualizări

Ioana Pârvulescu inaugurează ”Scriitori la școală” 2021

A patra ediție a proiectului ”Scriitori la școală”, care va avea loc în perioada septembrie-noiembrie, va fi inaugurată de Ioana Pârvulescu. Pasionată de București, în special de cel din perioada interbelică, de Caragiale, stilist rafinat și observatoare fină a transformărilor prin care a trecut personajul arhetipal românesc în ultimul secol – literatura Ioanei Pârvulescu este accesibilă și sofisticată în același timp, impregnată de candoare, observație lucidă și de ironie fină.

Ioana Pârvulescu s-a  născut în 1960 în Brașov, este scriitoare și profesor la Facultatea de Litere din București, unde predă literatură română modernă. Timp de 18 ani a fost redactor și cronicar săptămânal la România literară. La Editura Humanitas a inițiat și coordonat colecția de literatură universală „Cartea de pe noptieră”. A scris eseuri și patru romane, primele două despre Bucureștiul din preajma anului 1900, apoi unul despre Brașovul copilăriei și adolescenței sale (Inocenții) și cel mai recent, Prevestirea, despre povestea profetului Iona, așa cum a fost transmisă din generație în generație până în prezent. Romanele îi sunt traduse în peste 10 limbi europene. A obținut în două rânduri Premiul Uniunii Europene pentru literatură: în 2013, cu romanul Viața începe vineri și, în urma unui concurs internațional al laureaților, în 2018, pentru proza scurtă O voce.

”Ioana Pârvulescu va susține trei ore de literatură română contemporană joi, 30 septembrie, la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, la clase ale doamnelor profesoare Maria Kozak și Raluca Marian”, au transmis organizatorii evenimentului.

Întâlniri cu opt scriitori

Opt autori și autoare se vor întâlni, în timpul orelor de literatură română sau maghiară, cu elevi de la șapte licee din Târgu Mureș. Asociația Podium continuă, astfel, inițiativele menite să creeze întâlniri autentice între publicul tânăr, scriitori contemporani și cadre didactice. În total, vor beneficia de orele de literatură susținute de autori și autoare aproximativ 600 de elevi.

”Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida și Horia Marchean vor susține ore de literatură pentru elevi de la Liceul Vocațional de Arte, Colegiul Național „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”. Fiecare scriitor se va întâlni cu elevi din cel puțin trei clase ale unui liceu, în timpul orelor de română sau maghiară”, au precizat reprezentanții Asociației Podium, care au menționat că sponsorul principal al ediției din 2021 este compania Reea.

În cadrul primelor trei ediții ale proiectului, Asociația Podium, cu ajutorul a peste 20 de profesoare și profesori, a organizat întâlniri cu 23 de scriitori și scriitoare la care au participat peste 1.600 de elevi. Proiectul ”Scriitori la școală” este cofinanțat de Primăria municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE