Centru de recuperare cardiovasculară la Târgu Mureș, în pregătire Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 672 Vizualizări

Centru de recuperare cardiovasculară la Târgu Mureș, în pregătire

Pacienți care au suferit un infarct miocardic acut sau un stroke vor putea beneficia de servicii de prevenție secundară într-un centru destinat recuperării cardiovasculare, ce urmează să fie realizat la Târgu Mureș. Centrul este o inițiativă privată, o investiție finanțată cu aportul Exim Bank și va fi dezvoltat la Platoul Cornești din Târgu Mureș.

”În Târgu Mureș se intenționează crearea unui centru de recuperare în boli cardiovasculare, un proiect pe care eu personal l-am sprijinit și întreg colectivul nostru îl sprijină pentru că este un centru de care România și Târgu Mureș are nevoie. Din păcate, un astfel de centru încă nu s-a putut înființa din fonduri publice, de aceea acest centru este o inițiativă privată, care este sprijinită de mediul bancar, mediul de afaceri, dar cred că este o inițiativă binevenită pentru pacientul cardiovascular, pentru că în fond și la urma urmei atâta timp cât Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează sau va deconta, sperăm, procedurile de recuperare cardiovasculară va fi în beneficiul pacientului. Acel centru de recuperare cardiovasculară se intenționează a fi creat într-o locație foarte frumoasă din Târgu Mureș, la Platoul Cornești, care este o zonă cu verdeață, o zonă cu liniște, exact ceea ce îi trebuie pacientului cardiovascular”, a declarat Prof. Dr. Theodora Benedek, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, la conferința ”Mediul de afaceri în sprijinul sistemului medical”. Evenimentul a avut loc pe data de 28 septembrie, la Castelul Teleki din Dumbrăvioara. 

Circuit complet de tratament și recuperare cardiovasculară

Centrul de recuperare cardiovasculară de la Târgu Mureș va reprezenta o oportunitate pentru pacientul cardiovascular de a-și continua tratamentul integrându-se astfel până la capăt lanțul terapeutic, de la diagnostc la tratamentul de înaltă specialitate și după aceea la măsurile de recuperare. ”În România, din păcate pacientul care a avut un infarct miocardic este externat după 5-6 zile de spitalizare, direct acasă, brusc, fără să știe foarte multe, cât efort poate să facă, cum să reînceapă gradat efortul, cum să-și amelioreze toleranța la efort, care este stilul de viață după un infarct miocardic acut, astfel încât este un număr prea mare de pensionări după un infarct miocardic acut, un număr prea mare de dezvoltări de insuficiențe cardiace tocmai pentru că nu reușim să tratăm în mod eficient, la nivel național, pe cel care a supraviețuit unui eveniment acut. În Târgu Mureș vin foarte mulți pacienți cardiaci și aceștia vor avea posibilitatea să își desăvârșească tratamentul continuând internarea acută de câteva zile într-un centru de recuperare cardiovasculară așa cum de fapt se întâmplă în toate țările europene”, a adăugat Prof. Dr. Theodora Benedek.

Fără program național de reabilitare cardiovasculară

În România există puține centre de reabilitare cardiacă și foarte puțini pacienți cardiaci sunt trimiși la acestea. Unitățile de recuperare cardiovasculară sunt puține și nu au facilitățile necesare, iar personalul format din specialiști în recuperare generală au rețineri în a se angaja în tratamentul pacientului cardiac. Raportul privind prevenția secundară a afecțiunilor cardiovasculare în mai multe țări europene, printre care și România, publicat de Platforma Europeană de politici sanitare publice ”The Health Policy Partnership” arată necesitatea elaborării unui plan de acțiuni concret în vederea prevenției secundare în bolile cardiovasculare în România. De altfel, în țara noastră nu există un program național de reabilitare cardiovasculară sau ghiduri de reabilitare.

”Acest raport european trage un semnal de alarmă asupra faptului că în România nu există facilități de recuperare cardiovasculară de care ar trebui să beneficieze nu numai pacientul cardiac, dar și pacientul cu stroke, cel care a supraviețuit unui atac vascular cerebral. Lipsa acestor facilități este, cu siguranță, unul dintre motivele pentru care România are o rată atât de mare de mortalitate prin boli cardiovasculare și de complicații. Totodată, acest raport conștientizează faptul că în România nu există suficient conștientizată problema prevenției secundare, pentru că toate aceste proceduri de recuperare cardiovasculară nu sunt decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate atunci când sunt efectuate de cardiologi. Paradoxal, ele pot fi decontate dacă sunt efectuate de către medicul de recuperare generală, dar acestui medic îi este frică să se atingă de pacientul cardiac care a avut un infarct miocardic ca să nu fie complicații. Și atunci, acest pacient rămâne oarecum în afara tratamentului, ceea ce nu este bine. Au existat dorințe, tendințe de a introduce în noile pachetele de finanțare aceste proceduri de recuperare cardiovasculară, dar încă nu s-a reușit acest lucru”, a precizat Prof. Dr. Theodora Benedek.

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE