Risc de boală cardiovasculară după infecția cu COVID-19 Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 364 Vizualizări

Risc de boală cardiovasculară după infecția cu COVID-19

O parte dintre pacienții care au avut COVID-19 riscă să dezvolte complicații cardiovasculare, de aceea se impune realizarea unor investigații imagistice pentru a fi depistate la timp afecțiuni precum miocardită sau riscul de a dezvolta aritmii sau alte complicații severe, recomandă Prof. Dr. Theodora Benedek, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

”Mecanismele virusului interferă de multe ori cu boala cardiovasculară. Avem foarte multe cazuri de pacienți care au avut COVID și care au venit la o lună sau câteva săptămânu după COVID cu infarct miocardic acut tocmai pentru că acest COVID le-a sensibilizat arterele coronare și au dezvoltat infarct. (…) În Clinica de Cardiologie avem o mulțime de pacienți care au avut recent COVID și vin cu complicații cardiovasculare, cu un nou infarct, sau cu primul infarct, tineri, cu miocardită, cu insuficiență cardiacă, cu diferite tipuri de aritmii. Foarte puțin sunt cei care știu, și în rândul medicilor de familie și al specialiștirlor, că în prezent este decontată de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, printr o finanțare separată, posibilitatea de investigații imagistice, inclusiv de înaltă rezonanță, adică RMN, la pacienții post COVID, pentru a se depista la timp dacă au miocardită, risc de aritmii, risc de a face complicații severe”, a declarat medicul cardiolog.

Aceasta recomandă pacienților cu afecțiuni cardiovasculare să nu evite vaccinarea și să facă schema de vaccinare completă.

”Există o declarație foarte hotărâtă a Societății Europene de Cardiologie în această privință, care a fost lansată încă din prima perioadă a pandemiei, când se discuta pe marginea vaccinurilor, dacă sunt sau nu periculoase. Riscul de efecte adverse la vaccin există, nu există vaccin sau medicament perfect care să nu dea într-un anumit procent de 0,0 nu știu cât la sută o reacție adversă, dar dacă ești bolnav cardiovascular riscul de a face o formă severă de COVID este mult mai mare. Prin urmare, Societatea Europeană de Cardiologie recomandă cu tărie tuturor pacienților cardiovasculari să facă schema de vaccinare completă”, a precizat Prof. Dr. Theodora Benedek.

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE