Atelier de public speaking cu actorul Costin Gavază Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 179 Vizualizări

Atelier de public speaking cu actorul Costin Gavază

„Nocturna Bibliotecilor”, eveniment organizat de Biblioteca Județeană Mureș împreună cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România s-a desfășurat pe toată durata zilei de vineri, 1 octombrie, prilej pentru iubitorii de carte să participe la diferite activități creative în spații speciale amenajate.

Una dintre activități a fost atelierul de public speaking susținut de Costin Gavază, actor la Teatrul Național Târgu Mureș, Compania „Liviu Rebeanu”, și s-a desfășurat în sala de lectură „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene Mureș. Elevi ai clasei a X-a a Colegiului Economic „Transilvania” din Târgu Mureș au avut oportunitatea de a descoperi trucuri și modalități noi de a aborda situații pe care le întâlnesc în fiecare zi în timpul orelor de curs sau în viața personală.

Folosindu-se de experiența dobândită de-a lungul anilor pe marile scene ale Teatrului Românesc, dar și de carisma caracteristică, actorul Costin Gavază a îndemnat elevii să pornească fără emoții într-o discuție liberă despre ce presupune vorbitul în public fără emoții. Elevii, inițial reticenți, au dat curs invitației și au dezbătut împreună cu trainerul prezent subiecte ca lipsa de curaj, timiditatea, importanța unei organizări minuțioase a discursului, optimismul ca modalitate de trece prin fiecare zi din viață, spontaneitatea și improvizația.

Tips & tricks

Întrebată dacă ar avea o problemă să vorbească timp de un minut despre un subiect oarecare, în fața unui public, una dintre elevele prezente a răspuns: „Dacă m-aș pregăti înainte, nu aș avea o problemă”. Acesta este și primul secret pe care Costin Gavază l-a împărtășit partenerilor de discuție: ”Unul dintre secretele vorbitului în public este acela de a ști despre ce vorbești. Din momentul în care ești foarte pregătit pe subiectul pe care îl prezinți este destul de complicat să dai greș”.

Un alt artificiu pe care elevii l-au aflat în întâlnirea de vineri este că indiferent dacă interlocutorul este profesorul sau cineva care te intimidează, cât timp îl iei pe acesta drept o persoană care nu cunoaște informația pe care vrei să o transmiți tu, atunci emoțiile se transformă în energie constructivă: „Automat vei fi mai liniștit și informația va curge mai ușor către profesor”.

Costin Gavază a fost de părere că în școală relația dintre profesor și elev ar fi bine să se desfășoare pe baza solidă a respectului. Actorul i-a îndemnat atât pe elevi, cât și pe profesori, la acest tip de raportare, unde modul clasic de ascultare la clasă să se desfășoare sub forma vorbirii libere între doi parteneri de discuție spre a spori libertatea de exprimare și a potența creativitatea discursurilor elevilor, în primul rând.

De asemenea, elevii au mai aflat cât de importantă este organizarea discursului, spontaneitatea și prezența de spirit în situația în care trebuie să te adaptezi în fața publicului, fie el sala de clasă sau o sală plină de spectatori.

„Cred cu toată ființa mea că în momentul în care ai abilitatea de a te adapta situației prin care treci, ai șanse să treci cu stindardul sus”, a adăugat actorul.

Sfaturi utile de viață

„Mă bucur de fiecare zi din viața mea”, a spus Costin Gavază, care a explicat elevilor cât este de important să privești fiecare zi cu bucurie. Pentru orice problemă se poate găsi o soluție, iar atunci când ai mintea și sufletul deschise către a rezolva problemele, se deschide ușa către camera plină cu soluții și viața poate deveni mai ușoară.

În cadrul discuției, actorul i-a îndemnat pe elevi să se mai dezlipească de aplicațiile de social media și să se aplece către lectură, pentru a le servi construirii unui discurs bogat și coerent în exprimare și idei.

„Citiți și încercați să deveniți cineva!”, i-a sfătuit Costin Gavază pe elevii care au ascultat cu atenție.

Spre finalul atelierului, elevii au mai scăpat de emoții și au intrat cu mai mult curaj în discuții, fapt care a generat trecerea rapida a unei ore întregi bogată în informații importante pe care tinerii ”le-au îndesat în ghiozdane” pentru a le folosi cu încredere în anii ce vor urma.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE