Home / Social / 6 centre Caritas, proiect pentru un viitor sigur

6 centre Caritas, proiect pentru un viitor sigur

Distribuie

Marți, 5 octombrie, de la ora 11.00, Casa Caritas din Târgu Mureș a găzduit o conferință de presă organizată cu ocazia începerii implementării de către Organizația Caritas Alba Iulia, a unui amplu proiect, Început sigur pentru un viitor sigur – Servicii de asistență socială integrate pentru familii dezavantajate cu copii mici.

Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului familiilor dezavantajate cu copii mici, din zone rurale, la servicii integrate de calitate pentru a asigura o dezvoltare armonioasă și sănătoasă a copiilor.  Totodată pentru un mediu familial echilibrat și în vederea asigurării condițiilor necesare pentru un început de viață sigură, acordarea serviciilor suportive de asistență socială, socio-medicale și educaționale. Proiectul este finanțat în cadrul fondurilor Norvegiene 2014-2021.

1 din 4 copii trăiesc în sărăcie extremă

“ Datele sunt alarmante, conform Institutului Național de Statistică, la ora actuală populația României este de 19,2 milioane de persoane, conform prognozelor în 2050 vor fi 16,3 milioane, iar în 2080, sub 15 milioane” a declarat Ludescher László director, Caritas Alba Iulia Departamentul de Asistență Socială. Tot acesta a mai tras un semn de alarmă asupra faptului că 1 din 4 copii trăiesc într-o sărăcie extremă, dar fiecare an petrecut în băncile școlii crește venitul viitorului adult cu până la 9%, reduce riscul șomajului cu 8% și reduce problemmele grave de sănătate cu 8,2%.

Mai bine neformat, decât deformat

Sófalvi Sándor Szabolcs primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, a vorbit despre importanța proiectului, dând ca exemplu proiectul O șansă pentru fiecare, derulat timp de 3 ani, finalizat anul trecut, care a dus la înjumătățirea abandonului școlar, pe lângă alte multe rezultate palpabile. Potrivit acestuia, unii tratează efectul și nu cauza, cu alte cuvinte, pentru a reduce procentul de infracționalitate, de exemplu, nu trebuie să mărești paza sau să montezi sute de camere video, ci să lucrezi la bază, direct cu familiile, să se integreze în societate.

„Ca și tătic a 4 copii, pot spune că dacă nu te ocupi de copil de mic, de soarta lui, de igiena lui corporală, de dezvoltarea lui fizică și intelectuală, ulterior va fi foarte greu, pentru că el va porni într-o anumită direcție. Nu degeaba se spune că, mai bine neformat, decât deformat” a mai adăugat primarul Sófalvi Sándor Szabolcs.

Remetea, cu încredere deplină

Invitat la conferința de presă, Laczko Elemer, primarul comunei Remetea și-a exprimat încrederea cu care a intrat în acest proiect de mare avengură, la ora actuală cei 6171 de locuitori ai comunei putându-se bucura și de alte programe ce vizează atât copiii mici, cât și vârstnicii.

6 comune pentru un început sigur

Prin lipsa serviciilor sociale, educaționale și de asistență medicală destinată copiilor mici și a mamelor, copiii nu se pot dezvolta armonios, crește riscul de abandon școlar până la destrămarea relațiilor copil-părinte sau dezvoltarea comportamentelor delicvente. Potrivit datelor furnizare de Kerezsi Hajnalka manager proiect, Caritas Alba Iulia Departamentul de Asistență Socială, proiectul urmărește să ofere răspuns nevoilor și problemelor întâlnite de familiile dezavantajate care cresc copii mici, cu vârste cuprinse între 0-6 ani, în 6 comune din județele Mureș și Harghita prin facilitarea accesului acestor familii la servicii de calitate, adecvate nevoilor lor în comunitatea în care trăiesc, în vederea asigurării condițiilor necesare pentru un început de viață sigur. Scopul principal este urmărirea sarcinii gravidelor, pregătirea mamelor pentru perioada de după naștere, context în care vor fi inaugurate șase centre, care o să ofere servicii de dezvoltare timpurie, pe grupe de vârstă.

Durata estimată a proiectului este de 24 luni și se desfășoară în comunele Corund, Dealu, Joseni, Remetea, Zetea (jud. Harghita), Sângeorgiu de Mureș (jud. Mureș). Valoarea proiectului este de 728.654 euro, 85% din sumă fiind din fondurile norvegiene, iar 15% contribuția statului român.

Amalia VASILESCU

 

De asemenea, verificati

O echipă de la Școala Gimnazială Albești… la pas

Distribuie Chiar dacă tehnologia ajută foarte mult, din dorința de a renunța la limitele impuse …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.