VIDEO,FOTO: Lecție de istorie pe dealul Byrsa. De la războaiele punice, la Catedrala Sfântul Ludovic Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 630 Vizualizări

VIDEO,FOTO: Lecție de istorie pe dealul Byrsa. De la războaiele punice, la Catedrala Sfântul Ludovic

Continuăm periplul nord african prin Tunisa, fapt posibil grație Info Trip-ului organizat de către agenția de turism Amara Tour și poposim în Cartagina, una din principalele atracții  din suburbiile Tunisului, capitala Tunisiei.

Manualul de istorie ne spune despre Cartagina că a fost întemeiată de către negustorii fenicieni și, conform legendei, de către prințesa Didona (sau Elisa), sora lui Pigmalion, dar mai bine să-l lăsăm pe ghidul nostru  Nejib Chaaba, reprezentantul Amara Tour în Tunisia, să ne povestească despre cum a luat ființă acel loc încărcat de istorie al Tunisiei.

„Prințesa feniciană Elisa, sau Didona cum este ea cunoscută de romani,  regina si sora lui Pygmalion al Tyr-ului,  a fugit de fratele ei însetat de putere care îi ucisese soțul. Alături de câțiva partizani a trecut prin Cipru și a acostat întâmplător în Tunisia, surprinsă de o furtună. Cum Tunisul se află într-un golf închis, așa se face că au acostat aici. S-a îndrăgostit de acest loc, fapt pentru care a dorit să cumpere un teritoriu în această zonă. S-a prezentat la regele care domnea la acea vreme  care se chema Harbus. Legenda spune că acel rege i-a zis prințesei că, pe banii care i a oferit nu poate să-i dea decât o piele de bivol. Fiind o persoană extrem de înțeleaptă, Didona a tăiat această piele în fâșii cât mai subțiri, le-a legat bucată cu bucată, și a cerut o suprafață de teren echivalentul cu suprafața fâșiilor tăiate subțire, respectiv deaul Byrsa (piele de bivol în limba română), locul în jurul căruia s-a dezvoltat mai târziu orașul Cartagina”, și-a început povestea ghidul Nejib.

De la domnia sa am aflat că până în 1979 nu exista un control strict al ruinelor existente, prilej pentru care situl arheologic Cartagina a fost  înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Mai mult de atât, despre dealul Byrsa se spune că a fost locul cel mai select din Cartagina punică și Cartagina romană.

Lecția despre istoria Cartaginei nu putea să fie completă fără cele trei războaie punice, relatate pe larg de ghidul Nejib.

„Cartaginezii, ziși și puni au dus trei războaie împotriva romanilor. A fost o  luptă pentru a stăpâni marea, respectiv Bazinul Mediterranean, loc unde fenicienii veniți din Liban care au întemeiat Cartagina făceau ce știau ei mai bine, comerț. Pentru exercitarea acestui comerț au încercat să ocupe coridorul de Sicilia, canalul care permite accesul cel mai rapid spre părțile europene. Pentru asta au fost obligați să ducă război cu țările vecine, prima data cu grecii apoi cu romanii împotriva cărora au dust rei războaie, cunoscute sub denumirea de războaie punice. Primul război a durat 20 de ani, din 260 î. Hr. până  în  242 Î. Hr. În urma acestui război,  despăgubirile au fost imense pentru cartaginezi conduși în acest război de Hamilcar, tatăl lui Hannibal. Armata punică era constituită mai mult din mercenari care au cerut să fie plătiți după terminarea războiului. Cum visteria era goală, despăgubirile imense, Hamilcar a  înțeles că trebuie să caute în altă parte bogății. Locul ales de acesta  a fost Spania, unde la luat cu el pe fiul său Hanibal de 9 ani .Astfel, în anul 229 î.Hr. Hamilcar la pus la putere pe ginerele lui pe nume Hasdrubal și au întemeiat în Spania orașul Cartagena care există și în prezent”, a spus Nejib.

Al doilea război punic a izbucnit ca urmare a faptului că Hannibal nu a respectat o convenție semnată cu Roma prin care cartaginezii garantau faptul că nu vor mai ataca romanii, astfel că în 218 î. Hr. Hannibal a pornit să cucerească Rona prin Pirinei, Alpii și Cannae, luînd cu el o armată constituită din 90.000 de soldați, 12 mii de cavaleri și 37 de elefanți.

„Periplul lui Hannibal se predă și astăzi în școlile militare.  A fost un foarte mare strateg, a cucerit tot ce a găsit în cale până când a ajuns aproape de Roma. Au fost 15 ani care au saturat o armată care nici măcar nu vorbea aceiași limbă, ea fiind constituită din mercenari. Atunci, un tânăr senator care se chema Scipio Emilian s-a prezentat la senatul din Roma cu o propunere prin care romanii să acosteze în Cartagina, lucru care s-a și întâmplat în anul 202 î. Hr. când a avut loc Bătălia de la Zama lângă granița cu Algeria. Romanii au fost ajutați de un berber pe nume Masinissa. Încă o data Cartagina a fost rasă de către romani, iar suprafața ei s-a redus la un coridor către Algeria. 50 de ani care au urmat,  cartaginezii au investit doar în agricultură, nu s-au putut dota cu corăbii sau cu arme, era foarte strict supraveghiați de romani. În anul 149 î. Hr., cum cartaginezii erau mereu provocați de acest berber pe nume Masinissa, au uitat de tratatul semnat cu romanii și au pornit un război împtriva acestui berber. Roma a considerat acest lucru ca fiind o declarație de război împotriva sa, fapt pentru care senatorul  Cato cel Bătrân a rostit celebra frază în Senatul din Roma: ”Delenda est Carthago” (Cartagina trebuie distrusă). Astfel, în anul 149 î. Hr. legiunile romane au început  un asediu de trei ani de zile  în această zonă unde era concentrată toată puterea. După ce i-au învins pe cartaginezi, au ras totul, au arat și au împrăștiat sare pentru ca să nu mai crească nimic”, și-a încheiat Najib relatarea despre cele trei războaie punice.

La plecarea spre următorul punct al destinației noastre, respectiv orașul Sidi Bou Said, nu am putut trece indiferent pe lângă impunătoarea clădire de lângă Muzeul Național Cartagina, respectiv Catedrala Saint Louis, a doua catedrală catolică din Tunisia după Sfântul Vincent de Paul din Tunis.

„În anul 1270, Regele Franței Ludovic al IX-lea, un om extrem de pios, a acostat la noi cu intenția să ne convertească la creștinism, numai că arabii erau deja veniți aici. Mult mai târziu, francezii veniți din Algeria ne-au cucerit și au cerut lui Hussein II Bey, cel care domnea aici, voie să construiască o capelă. Mult mai târziu, în 1884, un cardinal pe nume Lavigerie a cerut să facă din această capelă această catedrală miminunată finalizată în anul 1890. Catedrala Sfântului Ludovic a devenit între timp un centru cultural care găzduiește  printre altele festivaluri de  muzică și prezentări de modă”, a precizat Nejib Chaaba.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE