Cele mai eficiente metode de întreținere a covoarelor Altele
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 120 Vizualizări

Cele mai eficiente metode de întreținere a covoarelor

Decorarea locuințelor se face din ce în ce mai mult în stil modern sau minimalist, deoarece viața din actuala societate îi îndeamnă pe oameni să pună accent pe funcționalitate și eficiență. Asta nu înseamnă că aspectul și confortul sunt neglijate, ci sunt reinventate modalități de amenajare personalizate , care satisfac toate gusturile. În același trend se înscriu și covoarele, care devin obiecte de decor, fără a-și pierde atributele practice, cu atât mai mult cu cât diversitatea modelelor este atât de mare, că este imposibil să nu găsești ceva pe gustul tău.

Întreținerea covoarelor este o activitate destul de incomodă, în special dacă ai covoare de dimensiuni mari, cu greutate mare sau locuiești la bloc, de aceea una din cele mai la îndemână variante, când dispui de bani, este să apelezi la o firmă specializată în curățarea lor. Totuși, dacă acest lucru este recomandat să îl faci de câteva ori pe an, întreținerea presupune și alte activități între momentele de curățare totală, pe care este important să le cunoști, dacă vrei să te bucuri de frumusețea lor pentru mult timp.

Întreținerea periodică este pentru covoare o necesitate și se face în funcție de gradul de utilizare, intervalul de timp stabilit între curățări și tipul de țesătură și dimensiunile covoarelor. Pentru cele din camerele în care se circulă puțin, cum sunt dormitoarele sau camerele de oaspeți, este indicat aspiratul săptămânal, pentru îndepărtarea particulelor de praf depuse și curățarea totală (prin spălare sau curățare chimică la o spălătorie autorizată) o dată sau de două ori pe an, în funcție de gradul de murdărire. Covoarele din camerele de zi, birouri, holuri sau bucătărie se aspiră de 2-3 ori pe săptămână sau mai des dacă este cazul, pentru a preveni îmbâcsirea acestora cu diverse particule și se spală la câteva luni sau la nevoie.

Covoare din fibre naturale

Covoarele din lână se aspiră bine și se perie cu o perie moale pentru îndepărtarea scamelor, fără a fi bătute. La curățare folosește doar soluții speciale pe care le dizolvi în apă călduță și aplică doar spuma, fără apă. Rulează covorul și lasă-l maxim o oră, apoi aspiră din nou. Petele se îndepărtează imediat și lichidele vărsate se absorb cu o cârpă curată sau un burete sau poți folosi sugativă sau pudră de talc. Pentru împrospătarea culorilor, poți șterge cu o cârpă umezită în apă  amestecată cu puțin oțet.

Covoarele din bumbac, iută, cânepă sau alte materiale naturale pot fi spălate în mașina de spălat, dacă au dimensiuni potrivite, la temperatura recomandată de producător. Atenție la cele care au modele cu mai multe culori, pe care e bine să le înmoi pentru a testa rezistența vopselelor, altfel riști să se păteze în timpul spălării. Pe cele de dimensiuni mari le cureți prin aspirare, iar petele trebuie curățate imediat, deoarece multe fibre naturale absorb foarte repede lichidele și, uscate, doar la o curățătorie profesională mai pot fi eliminate petele.

Covoare din fibre sintetice

Acestea sunt mai rezistente și au marele avantaj, pe lângă preț, că sunt ușor de întreținut.Pot fi aspirate, periate și spălate cu detergenți universali, bineînțeles respectând recomandările producătorului. Totuși unele sunt delicate, deci nu insista cu peria sau produse abrazive, dacă vrei să le protejezi.

Întreținerea ocazională se referă la momentele în care accidental au ajuns pe covoare substanțe care pătează. Dacă ai copii mici, animale de companie, dacă ai dat o petrecere sau faci întâlniri acasă, sunt mai multe șanse să descoperi pete sau alte impurități, ce trebuie îndepărtate cât mai repede.

  • Lâna, mătasea și sisalul se pătează repede și se curăță greu, de aceea se recomandă curățarea uscată, preferabil făcută de profesioniști.
  • Petele de pe fibrele sintetice se curăță cu detergent universal și atenție că poliesterul este rezistent la petele pe bază de apă, dar se pătează foarte ușor cu ulei (deci nu le folosi în bucătărie).
  • Petele de alcool, ceai, cafea și rugină se scot cu soluții pe bază de sare.
  • Curăță covorul pe ambele fețe și usucă după curățare.
Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE