Vocile Cetății. Mare nedreptate pentru mulți locuitori din județul Mureș Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1212 Vizualizări

Vocile Cetății. Mare nedreptate pentru mulți locuitori din județul Mureș

Răzbunarea “galbenă” a lui superman Cîțu

Aseară, Guvernul demis – condus încă de prim-ministrul Florin Cîţu – a adoptat o Hotărâre prin care acordă instituţiilor administraţiei publice locale suma de puţin peste un miliard de lei (respectiv 10.000 de miliarde de lei vechi), bani din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.

Aceşti bani trebuiau să fie acordaţi nediscreționar, tuturor unităţilor administrativ-teritoriale, pentru ca acestea să poată să-şi achite cheltuielile curente, facturile la utilităţi, salarii, cheltuielile de asistenţă socială, cele suplimentare generate de pandemia de coronavirus, cotele de cofinanţare pentru unele proiecte de dezvoltare finanţate majoritar din bani europeni etc.

Florin Cîţu s-a ales şef la PNL cu bani din Fondul de rezervă al Guvernului

Banii aceştia pare că fuseseră promişi primarilor PNL de prim-ministrul Cîţu și de alți susținători ai acestuia încă înainte de celebrul Congres PNL “5.000“, aşa că aserţiunile care circulă în spaţiul public, cum că dl Cîţu şi-ar fi „cumpărat” scaunul de preşedinte de partid cu ajutorul banilor publici par să aibă destul temei.

În județul Mureș, primăriile au solicitat, la finalul lunii septembrie, acordarea, pentru cheltuieli imperios necesare – conform scopurilor descrise mai sus, suma totală de 327,24 milioane de lei, însă, prin Hotărârea de Guvern adoptată aseară, premierul Cîţu şi miniştrii domniei-sale au găsit de cuviinţă că sunt de ajuns doar 42,5 milioane de lei pentru Mureș.

Jumătate din România nu există pentru Cîțu

Ceea ce este, însă, de-a dreptul revoltător la nivelul țării este faptul că, din acest miliard de lei alocat primăriilor de Guvernul Cîţu, comunităților conduse de primari PNL şi UDMR li s-au alocat aproximativ de cel puțin 8 ori mai mulţi bani decât primarilor PSD. Cifrele sunt publice, pot fi consultate de oricine.

Aproape jumătate dintre comunitățile din țară sunt conduse de primari PSD (46,85% mai exact). Lor nu li s-au alocat, însă, nici 20% din acel miliard de lei. În schimb, administrațiile PNL și UDMR au primit aproximativ 80% din bani. Nu mai puţin de 156 de primării conduse de primari de-ai noştri nu au primit absolut niciun leu. Alte 1021 de primării conduse de primari PSD au primit suma simbolică de 50.000 de lei, 10.000 de euro pentru o întreagă comunitate.

Primăriile comunelor din județul Mureș conduse de primari ai PSD au primit câte 50.000 de lei (10.000 de euro pentru o întreagă comunitate!), sau chiar mai puţin (Ruşii Munţi, doar 43.000 de lei). Cele conduse de primari PNL sau UDMR au alocaţi cel puţin de 400.000 de lei, de opt ori mai mult.

Un alt exemplu, orașul Luduș a primit 100.000 lei în timp ce comuna Gurghiu a primit 900.000; comuna Deda a primit 50.000 lei, iar Miheșu de Câmpie 500.000 lei; Ibănești – 50.000, iar Suseni 600.000 și așa mai departe.

Abuzuri mai limpezi şi mai grosolane decât acestea sunt greu de imaginat și nu s-au mai întâmplat în România. Ceea ce a făcut premierul Cîţu, aseară, girând cu semnătura sa acea Hotărâre de Guvern, considerăm că este un abuz de neacceptat.

Ne așteaptă vremuri grele în județul Mureș

Zeci de administrații locale din judeţul Mureş sunt puse în incapacitate de plată doar pentru că prim-ministrul Cîţu trebuie să-i recompenseze pe membrii „echipei câştigătoare”, după tragi-comicul „festival de democraţie” care a paralizat trei luni de zile întreaga ţară.

Iar pentru ca dezastrul să fie complet, acelaşi premier Cîţu refuză să plafoneze preţurile la energie, „până când un nou Guvern va fi instalat”. Un nou Guvern, dar tot al său, evident. Mai mult, premierul încearcă că blocheze adoptarea proiectului nostru de lege privind plafonarea preţurilor la energie, deşi noi am cerut procedură de urgenţă. Guvernul trage, însă, de timp, refuzând să emită punctul de vedere.

Cîțu și (pseudo)guvernul său nu înțeleg că în acest fel nu se răzbună pe adversarii lor politici. Ei nedreptățesc în cel mai primitiv mod cu putință aproape jumătate dintre cetățenii români cinstiți și plătitori de taxe ca toți ceilalți. 

Din nefericire, asistăm în  continuare la un spectacol grotesc, de care România cu siguranță nu avea nevoie acum.

Deputat Dumitrița GLIGA,

Președinte interimar PSD Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE